Greg Johnson var 48 år när han begick självmord.
Foto: Alamy/AP Photo
NHL

Greg Johnson tog livet av sig – led av CTE

ANNONS

Den tidigare NHL-spelaren Greg Johnson tog sitt liv vid 48 års ålder 2019. Fem år efter det tragiska självmordet meddelar hans familj att Johnson led av CTE, den hjärnsjukdom som flera döda NHL-spelare tros ha brottats med, skriver TSN.

Det var den 7 juli 2019 som Greg Johnson avled i hemmet i Rochester, Michigan. Dödsorsaken var ett gevärsskott mot det egna huvudet.

Johnson, som var 48 år vid tidpunkten, hade spelat 785 NHL-matcher mellan 1993 och 2006, och var bland annat lagkapten för Nashville Predators under fyra säsonger.

Hans självmord kom som en enorm chock för hans familj. Fem år efter dödsfallet har familjen gått ut med ett pressmeddelande där man avslöjar att Greg Johnson led av CTE (chronic traumatic encephalopathy), en hjärnsjukdom som drabbar många personer som varit aktiva i kontaktsporter och haft problem med återkommande hjärnskakningar.

Kritiserar NHL i ett uttalande

Sjukdomen bryter ned hjärnan och resulterar ofta i depression och mental ohälsa.

Trots att tidigare och numera avlidna NHL-spelare som Bob Probert och Steve Montador uppvisat tecken på CTE har ligan själv inte erkänt kopplingen mellan sportens våldsamma natur och sjukdomen. Det är ett faktum som Greg Johnsons dotter Carson kritiserar i ett uttalande:

"Jag hade ingen aning om vad CTE ens stod för när min pappa tog sitt liv", säger hon i ett uttalande som släpptes av Boston-baserade Concussion Legacy Foundation på onsdagen. "Nu när jag förstår att de smällar han fick under sin hockeykarriär skadade hans hjärna, vill jag att alla idrottare ska förstå riskerna och jag vill att NHL ska börja erkänna att det existerar och göra mer för att skydda sina spelare så att andra döttrar inte behöver förlora sina fäder."

Greg Johnson avslutade karriären på grund av hjärtfel

Johnsons hustru Kristin säger att diagnosen chockade familjen. När han avslutade karriären 2006 var det på grund av ett hjärtfel, och inte hjärnskakningarna.

"Gregs död krossade vår värld, och vi trodde aldrig att denna sjukdom var något han kämpade med. Han upplevde väldigt få symtom som vi kände till, men han talade ofta om sina hjärnskakningar", säger hon. "Jag minns exakt ögonblicket när han berättade för mig att hans hjärtproblem som tvingade honom att sluta var en välsignelse eftersom han inte kunde ta en smäll till. Han visste att hans hockeykarriär hade haft en djupgående inverkan på hans hjärna."

Under sin NHL-karriär representerade Greg Johnson Detroit, Pittsburgh, Chicago och Nashville. Han var med i det kanadensiska OS-lag som föll mot Tre Kronor i finalen i Lillehammer 1994.


TV: NHL-studion om psykisk ohälsa efter karriären

Den här artikeln handlar om: