Filip Ekberg och Noah Erliden.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Nyhet

Sju svenskar valda i CHL:s importdraft

ANNONS

Flera svenska stortalanger har fått möjligheten - och kommer att korsa Atlanten. 
Detta står klart efter att totalt sju svenskar nu tingats i CHL:s importdraft. 

Förra året var det Axel Hurtig, Vilmer Alriksson, Markas Samenas, Elias Knoester och Rasmus Ekström som valdes av de kanadensiska juniorlagen i CHL:s importdraft. Nu har sju nya svenskar fått möjligheten att göra samma resa till Nordamerika. 

De sju svenskarna som tingades var: 

  • HV71:s backjätte, Gabriel Eliasson, som nyligen blev vald av Ottawa Senators i NHL-draften, blev förste svensk att väljas i importdraften. Då som tolfte spelare totalt till Niagara IceDogs i OHL.
  • Nästa svensk att tingas var målvaktslöftet, Noah Erliden, vars flytt från HV71 redan avslöjats av hockeysverige.se. OHL-laget Erie Otters gjorde det valet.
  • Tre val senare gick Almtunas stortalang - och en av de främsta 07:orna i Sverige, Filip Ekberg, till OHL-laget Ottawa 67's.
  • Strax därefter tingades AIK:s 18-årige Loke Johansson av Moncton Wildcats (QMJHL)
  • I den andra rundan av draften gick sedan Örebros Jack Bodin som förste svensk. Detta till Sarnia Sting (OHL).
  • Som spelare nummer 110 tingades sedan Luleås William Morin av Swift Current Broncos i WHL.
  • Sist men inte minst, och som sjunde svensk, gick Modos Lucas Pettersson till Saginaw Spirit (OHL). Detta kort efter NHL-draften då han tingades av Anaheim Ducks i andra rundan.

Flera stortalanger förlorade för svenska klubbar

Detta behöver inte betyda att spelarna åker över för spel i OHL, WHL eller QMJHL men den möjligheten finns nu tillgänglig. En möjlighet som åtminstone några ser ut att ta. 

– Noah är en målvakt av toppklass och vi är väldigt glada att vi kan få in honom i vår organisation. Han har massor av internationell erfarenhet och är rankad som en elitmålvakt i sin ålder, vilket hans prestationer på internationella turneringar visat, säger Erie Otters sportchef Dave Brown om Erliden på klubbens hemsida.

Sarnias sociala medier meddelar Örebros Jack Bodin att även han åker över, medan Filip Ekberg ser ut att vara förlorad för Almtuna - trots att han under förra säsongen fick göra 21 framträdanden i hockeyallsvenskan. Detta rapporterar The Athletics, Scott Wheeler.


TV: Gabriel Eliasson draftad av Ottawa

Du kanske även vill läsa:
Avslöjar: JVM-aktuella målvakten lämnar HV71
Avslöjar: JVM-aktuella målvakten lämnar HV71
RANKING: De bästa spelarna i svenska superkullen
Plus RANKING: De bästa spelarna i svenska superkullen
Den här artikeln handlar om: