Stan Bowman och Joel Quenneville
Foto: Alamy
NHL

Stan Bowman och Joel Quenneville kan återvända till NHL

ANNONS

De har varit avstängda i snart tre år efter att ha försökt tysta ned övergrepsskandalen i Chicago. Men nu kan både Joel Quenneville och Stan Bowman återvända till NHL - och Bowman uppges kunna få ett av ligans tyngsta jobb direkt.

Efter en utredning, som bevisade att i princip alla ledare i Chicago kände till övergreppsanklagelserna mot videocoachen Brad Aldrich men ändå lät honom jobba vidare, försvann flera tunga personer från sina poster inom NHL. Stan Bowman avgick som Chicago Blackhawkss general manager - och senare lämnade Joel Quenneville jobbet som huvudtränare för Florida Panthers

Sedan dess har både Bowman och Quenneville varit avstängda av NHL. Men den tionde juli 2024 hävs avstängningen. De får fritt fram att förhandla med klubbar redan nu och får tillträda i tjänst från och med den 10 juli.

Och genast uppges Stan Bowman vara högaktuell för ett av ligans allra mest attraktiva jobb: Det som general manager för den stjärntäta Stanley Cup-finalisten Edmonton Oilers. Edmonton står utan GM sedan Ken Holland avgått dagarna efter finalförlusten. De har just nu VD:n Jeff Jackson som interim-ansvarig. 

Daily FaceOffs Frank Seravalli rapporterar att Bowman är en toppkandidat till jobbet, medan NHL.com's EJ Hradek säger att han “förväntar sig” att Bowman får jobbet.

Skandalen i Chicago Blackhawks

Det var under Chicago Blackhawks Stanley Cup-resa 2010 som videocoachen Brad Aldrich ska ha gjort sig skyldig till sexuella trakasserier av två av de yngre spelarna i organisationen. Aldrich, som senare dömdes för ett sexuellt övergrepp mot en ung high school-spelare, står anklagad för att ha visat pornografi för två spelare och ska i samband med det ha onanerat framför dem. Han ska därefter hotat båda spelarna att hålla tyst om det inträffade. I efterdyningarna av det lämnade både Quenneville (huvudtränare) och Bowman (GM) sina jobb.

51-årige Stan Bowman var GM för Chicago 2009 till 2021 och lotsade klubben till tre Stanley Cup-titlar.

66-årige Joel Quenneville är en av historiens mest framgångsrika coacher. Han utsågs till NHL:s bästa tränare redan säsongen 1999/2000. Men redan 1996 var han med och vann Stanley Cup med Colorado, som assisterande coach till Marc Crawford. Han vann sedan tre titlar med Chicago innan han fick sparken år 2018. Han var inne på sin tredje säsong med Florida Panthers när han avgick, och är med sina totalt 969 vinster i NHL historiens näst mest vinstrika coach. Bara Scotty Bowman, Stan Bowmans far, har fler segrar.


Den här artikeln handlar om: