Bildbyrån (collage)
NHL

De tio största stjärnorna på NHL:s Free agency

ANNONS

Den 18:00 drar NHL:s Freee Agency igång. Då får spelare som står utan kontrakt skriva på för sina nya NHL-klubbar. Men vilka är de största namnen på marknaden?

Den första juli är ett heligt datum på NHL:s kalender. Det är nämligen då som free agent-marknaden, traditionsenligt, öppnar. I år är det inget undantag på den fronten. Från och med idag kan spelarna som är unrestricted free agents (UFA) skriva på för nya klubbar.

Notera att listan nedan just avser UFA:s, och inte “restricted free agents” (RFA:s) som exempelvis Lucas Raymond. Han har förvisso utgående kontrakt, men där har Detroit alltjämt rättigheterna till honom och han kan inte ge sig ut på den öppna marknaden.

De tio största stjärnorna på free agent-marknaden

10. Jeff Skinner

Efter två raka säsonger med över 30 mål blev det “bara" 24 kassar förra säsongen. Därför valde Buffalo Sabres att köpa ut den tidigare 40-målsskytten, efter sex säsonger i klubben. Och helt plötsligt fick free ageny-marknaden in ett nytt intressant namn. Det finns vissa orosmoln runt 32-åringen, som kommer från en direkt svag säsong, men för rätt pris och i rätt omgivning borde han fortsatt kunna vara en vass målskytt.

Skinner har rekordet för flest NHL-matcher utan att ha spelat i slutspelet (han står på 1006 matcher) så vi kan gissa att han blickar mot ett lag med goda slutspelschanser…

32-årige Skinner hade totalt 22 miljoner dollar (233 miljoner kronor) kvar i lön på kontraktet, varav han kommer få 14,6 miljoner (cirka 155 miljoner kronor) av dessa till följd av utköpet då spelare över 26 år får två tredjedelar av återstående lön på kontraktet medan spelare under 26 år får en tredjedel.

Det gör att Skinner kommer kunna sajna ett billigt och prisvärt kontrakt med sin nya klubb.

9. Viktor Arvidsson

Spelade bara 18 matcher i NHL och elva i slutspelet den gångna säsongen, till följd av en ryggskada. Men när han väl spelade imponerade Arvidsson stort. Eller vad sägs om 15 poäng på 18 matcher i NHL? 

31-åringen blir av allt att döma inte kvar i Los Angeles, men borde vara högintressant för ett gäng andra klubbar. Det har pratats om Edmonton, New York Rangers och New Jersey som tänkbara klubbadresser. 

Det kan vara så att klubbar som går miste om Jonathan Marchessault kommer kika på Arvidsson som plan B.

8. Ilja Samsonov

Efter att Linus Ullmark och Jacob Markström redan flyttat på sig riktas många blickar nu mot Ilja Samsonov. Det blir av allt att döma ingen fortsättning i Toronto, som kommer satsa på Joseph Woll och en billigare partner till honom, snarare än förlänga med Samsonov.

Målvaktsmarknaden är svårläst, och det är tveksamt om Samsonov ses som ett potentiellt förstaval någonstans eller om han får rikta in sig på en backuproll i ett storsatsande lag.

7. Brady Skjei

Ännu en back från Carolina som ser ut att ge sig ut på marknaden. Skjei är en mycket vass tvåvägsback som snuddade på 50 poäng den gångna säsongen, och som därigenom får anses vara en av marknadens mest intressanta backar.

Det ryktas om att Nashville är sugna på att ta in 30-åringen.

6. Teuvo Teräväinen

Vi håller oss kvar vid Carolina. Teuvo Teräväinen ser ut at lämna klubben efter åtta framgångsrika år. 30-åringen gjorde den gångna säsongen 53 poäng på 76 matcher, men har som mest gjort 76 poäng under en säsong.

Den vassa tvåvägscentern lär bli ett jagat byte på marknaden. Själv har han dock sagt att han helst av allt förlänger med Carolina. Det återstår att se om parterna kan komma överens.

5. Matt Duchene

33-årige Duchene imponerade stort i Dallas efter att ha köpts ut av Nashville. Det blev 65 poäng på 80 matcher i debutsäsongen i Stars, på en “blygsam” lön på tre miljoner dollar.

Nu lär det kosta mer för att få Duchenes signatur.

Alla signaler har pekat på att Duchene kommer bli kvar i Dallas, men ännu har ingenting offentliggjorts och därmed kan han ge sig ut på marknaden och se om det finns andra erbjudanden där ute.

4. Brandon Montour

Sent i natt rapporterades det att Florida och Sam Reinhart kommit överens om ett åttaårskontrakt. Det gör att Brandon Montour är den största stjärnan som ser ut att lämna Stanley Cup-mästarna.

Backen Montour fick sitt stora genombrott säsongen 22/23 då han gjorde över 70 poäng, men den gångna säsongen blev det mer normala 33 poäng. 

Han var en nyckelspelare i det lag som vann Stanley Cup, och kommer sannolikt få en mängd erbjudanden på öppna marknaden. Själv har han sagt att han helst av allt vill stanna, men det är långt ifrån givet att han och Florida kommer överens. Ett lag som Utah har tidigare nämnts som en bra “fit” för mästarbacken.

3. Jonathan Marchessault

2023 års slutspels-MVP Jonathan Marchessault har förhandlat med Vegas om en fortsättning - men de kom inte överens innan nattens deadline. Därmed är Marchessault officiellt ute på den fria marknaden.

33-åringen sköt 42 mål den gångna säsongen och kommer vara ett av marknadens mest jagade namn. Men vi ska nog inte utesluta en fortsättning i Vegas heller. Han är trots allt en av få som varit med ända sedan starten i Golden Knights.

Annars lär en klubb som Utah, med massor av lönetaksutrymme, säkert vara sugna. Eller varför inte målsprutans “hemmaklubb” Montréal?

2. Elias Lindholm

Uppges ha sagt nej till ett sjuårskontrakt värt sju miljoner dollar, som Vancouver erbjöd. Ett vågat drag av Elias Lindholm, som efter sitt starka slutspel i Canucks tror att han kan få mer på den öppna marknaden.

Den svenske stjärncentern trejdades till Canucks i våras, men de har mer eller mindre bekräftat att de nu inte kommer ha råd att behålla Lindholm. I stället lär det bli en flytt till den östra konferensen, där Boston ser ut att vilja göra honom till ny förstacenter.

1. Steven Stamkos

Det har skurit sig i förhandlingarna mellan Steven Stamkos och Tampa Bay. Efter 16 säsonger i klubben ser lagkaptenen därför nu ut att lämna. Han kommer åtminstone ge sig ut på öppna marknaden i jakt på ett bättre bud än de han har fått av Tampa Bay. Det är inte omöjligt att parterna kommer överens till slut.

Blir det inte en fortsättning i Tampa Bay ryktas klubbar som Detroit, Nashville och New York Rangers vara intresserade. Och om priset är det rätta kanske “hemmaklubben” Toronto också kan tänka sig att ge sig in i leken?

Stamkos är inte den superstjärna han en gång var, men han gjorde trots allt 40 mål förra säsongen och borde få ett gäng erbjudanden. Efter att Sam Reinhart (Florida) och Jake Guentzel (Tampa) försvunnit från marknaden är Stamkos den största stjärnan som finns kvar på den.

Övriga svenskar i urval: Oliver Ekman Larsson, Victor Olofsson, Adam Boqvist, Nils Lundkvist, Oliver Kylington, Erik Brännström, Mattias Janmark, Erik Gustafsson.


TV: Alla svenskar som valdes i draften

Den här artikeln handlar om: