Foto: Ronnie Rönnkvist, Alarmy och arkiv.
NHL

Stanley Cup-panelen: Det talar för och emot finallagen: "Stor faktor"

ANNONS

I natt kan det avgöras om Florida vinner sin första Stanley Cup-titel någonsin eller om Edmonton tar finalspelet vidare till en match fem. Hockeysverige.se lät Kenneth Ekman, morfar till Oliver Ekman-Larsson, Markus Ekholm-Rosen, bror till Mattias Ekholm, Håkan Södergren, Niklas Jihde och Måns Karlsson blicka fram emot nattens häftiga drama. 

Vad talar för att Edmonton kan vända mot Florida? 

Håkan Södergren:

– Matchbollen är alltid svår att slå in. Dessutom så skulle varken NHL eller Florida själva ha nåt emot att vinna på hemmaplan. Spelmässigt är det dock inget som talar för att detta ska inträffa men…

Niklas Jihde:

– Absolut ingenting. Florida har varit bättre på alla saker som räknas i en final, medan Edmonton ser stressade ut. Inte ens världens bästa (McJesus) kan nu ordna ett mirakel för sitt Oilers.

Kenneth Ekman:

– Om Edmonton ska vända måste Connor McDavid och Leon Draisaitl börja leverera. 

Edmontons Mattias Ekholm. Foto: Alarmy.

Markus Ekholm Rosén:

– Trots att man inte fått igång sitt powerplay eller sina stora stjärnor i McDavid och Draisatl eller att Stuart Skinner hållit kvar formen från Dallasserien så kunde man mycket väl vunnit två av dom här tre matcherna. 
– Om Skinner kan hitta tillbaka till spelet han hade i Dallasserien och McDavid och Draisatl kan hitta tillbaka till effektiveten som man haft hela slutspelet innan så kommer powerplayet komma med det. Då tror jag det kan bli väldigt tufft för Florida. Pressen på Florida kommer öka för varje match dom inte stänger den här serien i natt.

Måns Karlsson:

– Jadu, går det att hitta något? Det är väl att Connor McDavid gjorde sin bästa match i finalserien senast då, kanske. Han kan på egen hand vinna någon match åt dem. Men visst - drabbas Florida av stora skälvan så kan det väl bli matchserie av det här. Jag ser dock absolut ingenting som pekar åt det hållet.

Vad talar för att det är klart nu och Florida tar hem det här?

Håkan Södergren:

– Som Florida har ökat trycket och dominerat spelet efter en första matchen, som spelmässigt Edmonton var bättre i, tyder inget annat på än att de seglar in i solnedgången som mästare i fyra raka. Dessutom ser Florida ut i år som Vegas gjorde i fjol mot just Florida.

Niklas Jihde:

– Tror att Florida avgör på hemmaplan och de vinner tack vare en sanslös bredd i laget och ruggigt skickligt coachande av Maurice! Hans matchande med speltid på sina anfallare är imponerande - krafter finns kvar.

Floridas Oliver Ekman Larsson. Foto: Alarmy

Kenneth Ekman:

– Florida har en bättre målvakt och jämnare backbesättning. Dessutom har man fyra tunga kedjor. 

Markus Ekholm Rosén:

– Florida är för mig det mest kompletta lagbygget med väldigt få klara svagheter. Man har lika bra backar som forwards och en otrolig bredd. Dom har spelat extremt fysiskt och man har fått skörda frukt för sin höga press. Speciellt senaste matchen. Det skadar inte heller att dom har en Sergej Bobrovskij i sin livsform som gör matchvinnande räddning på matchvinnande räddning. 
– Att säga att målvaktsskillnaden har varit en stor faktor hittills i den här Stanley Cup-finalen är ett understatement. Jag har svårt att se att det kommer ändras den kommande matchen eller matcherna, tyvärr. Känns inte som det här Floridalaget är av karaktären som tappar en 3-0-ledning.

Måns Karlsson:

– De har bättre målvakt, bättre backar, en bättre forwardsbredd, de har sina bästa spelare (förutom Matthew Tkachuk) i storform, de har vunnit alla matcher mot Edmonton under säsongen, de har avverkat sin "skitmatch" i serien men vann den också. Hur länge vill du att jag ska hålla på? 

Vem är vilka spelare ser du som finalernas stora spelare så här långt?

Håkan Södergren:

– Florida har den bästa spelaren i alla de tre lagdelarna. Sergej Bobrovskij i målet, Forsling i backlinjen, Barkov bland forwards. Så får vi inte glömma att Paul Maurice är ligans kanske bästa coach med en skön humor som förgyllt många presskonferenser.

Niklas Jihde:

– Måste ranka tre: 1) Sergej Bobrovskij, vägg. 2) Aleksander Barkov, hjärnan. 3) Gustav Forsling, klippan.

Kenneth Ekman: 

– Målvakten i Florida, Sergej Bobrovskij. Sedan är Aleksander Barkov en stor ledare och som behärskar det mesta på isen. 

Sergej Bobrovskij. Foto: Alarmy.

Mattias Ekholm Rosén:

– Väldigt imponerad av Barkov och Forslings tvåvägsspel. Extremt smarta offensivt och defensivt, men stora stjärna hittills är ju såklart Sergej Bobrovskij. Han är för mig största skillnaden mellan dessa lag. Det är väldigt imponerande att se honom spela just nu där han inte gör ett misstag och räddar princip allt Edmonton slänger i hans väg. Om Florida vinner är han den självklara Conn Smythe-vinnaren.

Måns Karlsson:

– Sergej Bobrovskij och Aleksander Barkov sticker ut. Bobrovskij var sanslös i match ett och tre, och Barkov är lika majestätisk i alla tre zoner som Henrik Zetterberg var när han vann Conn Smythe Trophy 2008 efter att på egen hand ha stoppat Sidney Crosby. Han är en av de riktigt stora i finsk hockeyhistoria nu.


TV: Florida Panthers en seger från Stanley Cup-titeln

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL