Stanley Cup-final 3:7
Edmonton är i en knepig sits.
Foto: Alamy
NHL

Måste lyckas med det 'omöjliga': "Ska några göra det är det vi"

ANNONS

En enda gång har ett lag vänt 0-3 i matcher till seger i Stanley Cup-finalen. Nu behöver Edmonton lyckas med den närmast omöjliga bedriften.
– Ska något lag lyckas är det vi, säger Stuart Skinner.

För 82 år sedan vann Detroit de tre första matcherna i finalserien mot Toronto med 3-2, 4-2 och 5-2, Toronto vann sen de fyra efterföljande matcherna med 4-3, 9-3, 3-0 och 3-1 och fullbordade därmed en då historisk vändning. Aldrig tidigare hade ett lag vänt 0-3 till 4-3 i matcher i en finalserie.

Och faktum är att det aldrig hänt efter det heller.

Nu behöver Edmonton Oilers lyckas med det till synes så gott som omöjliga uppdraget för att bli Stanley Cup-mästare 2024. I nattens match hämtade de sånär upp ett 1-4-underläge i den tredje perioden, bland annat efter ett mål av Philip Broberg, men en storspelande Sergej Bobrovskij såg till att Florida höll undan och vann på bortaplan.

Stuart Skinners tabbe: “Vet inte vad som hände”

Just målvaktsmatchen var en snackis i natt, när Panthers ryske gigant återigen imponerade medan Stuart Skinner stod för en rejäl tavla på Floridas 2-1-mål. Skinner lämnade sin kasse för att spela undan pucken bakom mål, men stod i stället för ett rejält slarv vilket gjorde att Vladimir Tarasenko kunde spela in pucken i ett tomt mål.

– Han tappar pucken och är för långsam på att ta sig tillbaka till målet, säger Viaplays expert Mattias Norström.

Skinner har, sett till underliggande siffror, släppt in drygt två mål mer än förväntat på de tre inledande matcherna.

– Jag måste kolla tillbaka på vad som hände. Jag vet inte riktigt vad som hände. Försökte spela pucken, vet inte om pucken studsade över klubben, säger Skinner.
– Efter de gjorde det där andra målet lät vi dem ta momentumet och spela på det.

TV: Se Skinners tabbe

Serien kan avgöras på lördag natt

Det här är 29:e gången ett lag går upp till 3-0 i matcher i en finalserie. 27 av de 28 tidigare gångerna har det laget vunnit Stanley Cup.

– Jag har inte koll på den där statistiken, men är det något lag som ska lyckas vända är det Oilers. Vi känner inget annat än hopp i vårt lag, säger Stuart Skinner till media efter nattens förlust.

Den första av fyra måstematcher för Edmonton spelas natten mellan lördag och söndag. Senast en finalserie slutade 4-0 i matcher var 1998, då Detroit Red Wings besegrade Washington Capitals.

– Vi kan inte göra något annat än att göra oss redo för match fyra och få med oss en vinst. Vi försöker lista ut hur vi ska slå dem, säger lagkaptenen Connor McDavid som fick med sig två assistpoäng från nattens förlustmatch.

Edmonton - Florida 3-4 (0-1, 1-3, 2-0)

Edmonton: Warren Foegele, Philip Broberg, Ryan McLeod
Florida: Sam Reinhart, Vladimir Tarasenko, Sam Bennett, Aleksander Barkov


TV: Höjdpunkter från matchen

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 19 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL