Anna Kjellbin är numera en PWHL-spelare.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Intervju

Anna Kjellbin blev vald i PWHL-draften: “Lite av en dröm som går i uppfyllelse”

ANNONS

Efter en längre väntan kom beskedet som Anna Kjellbin hoppades på. 
Hon blev nämligen vald av Montréal i sjätte rundan av PWHL-draften och ska spela i den nordamerikanska proffsligan nästa säsong. 
– Lite chockad att det var just Montréal blev jag, det var inte direkt laget jag pratat mest med, säger VM-kaptenen till hockeysverige.se.

I måndagsnattens PWHL-draft plockades två svenska spelare upp. Dels Maja Nylén Persson från Brynäs dels Anna Kjellbin från Luleå. Inför draften var den sistnämnde delvis pessimistisk. 
– Ni vet den här balansgången i livet, att i vissa situationer är man optimistisk för det är nyttigt att vara det. Vid andra tider i livet är man pessimistisk. I det här fallet var jag ganska pessimistisk, berättar Anna Kjellbin för hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag hade inte jättehöga förväntningar utan gick in i det ganska ödmjukt och tänkte att jag fick se vad som skulle hända och ta allt som det kommer. 

Draften följde hon från hemmaplan. 
– Jag gick och lade mig några timmar. Sedan gick jag upp tillsammans med min familj och vi satt sedan här i TV-soffan och följde den. 

Redan i andra rundan och som tionde spelare totalt plockade New York upp Maja Nylén Persson
– Då kände jag glädje. Jättekul för henne att också blivit vald. Det är i lilla perspektivet. Kollar vi i det stora perspektivet, två till svenskor i deras liga, vi vill ha ännu fler såklart, är ett steg i rätt riktning. 

Så i sjätte rundan ropades Anna Kjellbins namn upp. 
– Det var lite chockartat och såklart lite av en dröm som går i uppfyllelse. Sedan är det ett steg på en lång resa, men framför allt kände jag väldigt mycket glädje. 

Damkronornas VM-kapten tillhör numera Montréal i den nordamerikanska proffsligan. Foto: Aron Broman/Bildbyrån

Två svenskor i Montréal: “Gött att inte bara prata franska”

Klubben som draftade den 30-åriga backen från Mölndal var Montreal
– Det var inte direkt laget jag pratat mest med. Lite chockad att det var just Montréal blev jag, men kul att komma till ett “hockeymecka” som stad. Jag har bara hört gott om Montréal så jag är ”open minded”.  
– När jag kikar på lagets publiksiffror från förra säsongen ser det ut som det finns ett stort intresse för laget. Hockeykulturen där över är enormt stor och man andas hockey. 

Anna Kjellbin blir inte ensam svensk i laget kommande säsong utan i dagarna skrev även Lina Ljungblom på ett kontrakt med Montréal. 
– Jättekul såklart. Det blir ”gött” att inte bara prata franska utan även förhoppningsvis få byta några svenska ord. Att Lina också är där kanske kan få mig att känna mig lite extra hemma.

Har du och Lina Ljungblom haft kontakt med varandra efter draften?
– Lite grann, men inte jättemycket. Vi är såklart båda medvetna om att vi kommer hamna i samma lag. 

Du sa själv att det ska ”gött” att inte bara prata franska, är du bra på franska?
– (Skratt) Nej, absolut inte. Det var på skämt. Franska har inte varit mitt tredje språk så jag kan inte många ord. 
– Jag var dock och hälsade på min brors tjej i Paris efter hockeysäsongen så jag har i alla fall andats franska, men det har tyvärr inte kommit många franska ord ur min mun. 

Vilka förväntningar har du på tiden i PWHL?
– Största förväntningarna är att få träna och spela med dom bästa i världen. Att få utmana mig själv ännu mer och förhoppningsvis ta min ishockey till nästa nivå, med allt vad det innebär.
– Sedan är det såklart också att få spela i en professionell liga fullt ut och bara ägna mig åt ishockey.

Anna Kjellbin har vunnit fem SM-guld – men nu lämnar hon Sverige. Foto: Ronnie Rönnkvist

Har jobbat vid sidan av hockeyn: “Fungerat väldigt bra”

Under hela sin tid i SDHL har Anna Kjellbin haft jobb vid sidan av hockeyn, vilket hon tycker har passat henne bra. 
– Jag har haft samma arbete under många år. Har jag haft datorn med mig har jag också haft jobbet med mig. 
– Jag tycker om att kunna bryta av, sätta mig vid datorn och inte tänka hockey. För mig har det fungerat väldigt, väldigt bra mentalt. Det är något jag valt att göra eftersom jag tycker att den mentala biten är viktig. Jag tycker om att inte bara fokusera på en sak utan kunna skära av och fokusera på olika saker. 
– Sedan är det så att när hockeyn har gått bra kan det varit utmaningar i jobbet och tvärtom. Då har jag kunnat fokusera på det ena eller andra. 

Vad ska du då syssla med vid sidan av i Kanada?
– Ja du… Vad kan det bli? Jag har inte kommit så långt i tankarna. 

Förutom Anna Kjellbin lämnar även Ronja Savolainen, Noora Tulus och Daniela Pejsová. Fyra tunga tapp såklart. 
– Oj, det är en fråga du ska ställa till Luleå, svarar Anna Kjellbin då hockeysverige.se frågar om vad det här tappet kommer betyda för klubben. 
– Jag har haft tre fantastiska år uppe i Luleå och känner att jag verkligen utvecklats där uppe. Personligen är jag glad att jag gjorde flytten dit upp. Inga dörrar är stängda och man vet aldrig vad som händer i framtiden, avslutar Anna Kjellbin.


TV: Florida vinner andra raka finalmatchen

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL