STANLEY CUP-FINALEN
Tomas Jonsson håller på Florida och Oliver Ekman Larsson i finalen.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Alamy (Montage)
Intervju

Tomas Jonsson håller på Florida i finalen: "Hoppas Oliver får avgöra"

ANNONS

Han har själv spelt i Edmonton Oilers. När klubben nu är i Stanley Cup-final för första gången på 18 år så håller dock svenske backlegendaren Tomas Jonsson på motståndarlaget.
– Jag tror det kommer bli väldigt jämt, säger Jonsson till hockeysverige.se.

FALUN (HOCKEYSVERIGE.SE)

Tomas Jonsson gjorde en halv säsong i Edmonton. Ett Edmonton som sedan början av 90-talet inte vunnit någon Stanley Cup. Nu är laget åter i final och givetvis kommer 64-åringen från Falun följa Stanley Cup-finalerna.

Tomas Jonsson i Oilers-tröjan. Foto: Arkiv

– Edmonton var ganska likt hur det var i Islanders. Många vinnarskallar. Nu var inte (Wayne) Gretzky där samtidigt som jag, men alla andra var där, berättar Tomas Jonsson för hockeysverige.se och fortsätter:
– Nu var jag bara där i tre månader och vi åkte ur mot Los Angeles. Vi ledde med 3–1 matcher, men fick ändå stryk. Det var inget snack om att ”hade vi haft Gretzky hade vi vunnit”.
– Första fighten hemma i Edmonton tog (Mark) Messier Gretzky med en rejäl tackling. Publiken bara jublade (skratt). Ni förstår vilken känsla det var för deras lag. Detta trots att en kille som Gretzky gjort så enormt mycket för laget och Edmonton som stad. Folk bara skrek.
– Att en sådan som Messier satte in tacklingen… Messier var en av bästa spelarna i ligan och en stor ledare oavsett vart han kom någonstans. Att han då gjorde en sådan grej, körde över Gretzky och smällde på, var såklart något som gjorde att publiken i Edmonton jublade.

“När jag var i Islanders hatade jag killarna i Edmonton”

Det var inte bara i och kring arenan hockeyn var stor i Edmonton utan det är en riktigt hockeystad menar Tomas Jonsson.

– Ja, det är en hockeystad. Det var inget problem i Edmonton, men i New York kunde man gå ganska fritt. Det var ingen som visste vem du var. 
– I Edmonton är hockeyn så pass stor så folk kommer fram och vill prata. En mysig stad. Jag kom dit i februari och det var 20 grader kallt, skrattar Tomas Jonsson.
– När jag var i Islanders hatade jag killarna i Edmonton som pesten. Vi hade många tuffa matcher mot dem. När jag väl kom dit var alla suveräna killar, jättebra killar. 
Esa Tikkanen hjälpte mig med att fixa bil och det ena med det andra. Jari Kurri var suverän… Det var en jätterolig tid, men jag hade bestämt mig för att flytta hem. Jag blev erbjuden ett tvåårskontrakt, men jag tackade nej.

Trots din korta tid i klubben, har du fortfarande känslor för Edmonton?
– Inte som Islanders, vilket för mig är det största eftersom jag var i Edmonton under en så kort tid.

Håller på Florida

Hur ser du på att Edmonton tagit sig till final den här säsongen?
– Edmonton har haft några tunga år. Nu är man tillbaka, har Connor McDavid, Leon Draisaitl och så vidare. Dessutom Mattias Ekholm, så dom har ett bra lag. 
– Jag var över och såg Florida i januari. Den hockey Florida spelade då blev jag mäkta imponerad av. Sedan hoppas jag för Olivers (Ekman Larsson) skull att han får vara med och vinna. Det är han värd. 
– Oliver hade det jättejobbigt förra säsongen, men så dålig kan han inte ha varit så att man köpte ut honom. Han har haft lite skador, men nu har han bevisat, vilket han också visade i matchen jag såg, att han är riktigt bra. Jag håller faktiskt lite på Florida.

Oliver Ekman Larsson. Foto: Alamy

Vad tror du just Connor McDavid betyder för Edmonton som lag, men även moraliskt?
– Allting. Han är kapten och leder skutan och har sin skridskoåkning. Jag har sett honom under VM-turneringar då han kommit ut på stor rink. Vilken skridskoåkning han har. Den är enorm. 
– Jag följde honom en hel match och av det jag såg förstår jag att det inte undra på att han är en stor stjärna där. Men man kan inte göra allting själv utan han är del i det här med att visa vägen. Sedan måste han ha hjälp.

“Hoppas Oliver får avgöra”

En som imponerat på Tomas Jonsson i Edmonton är Philip Broberg

– Jag såg honom några matcher då han var här och spelade, men hade inte någon jättestor koll. Men jag kan inte säga att jag är överraskad. Annars hade inte Edmonton tagit honom. 
– Lika med (Gustav) Forsling i Florida, hur mycket han få spela och hur bra han är, så Sverige får fortfarande fram väldigt bra hockeyspelare. Det är imponerande.

Philip Broberg. Foto: Alamy

Hur slutar finalserien?
 – Jag tror det kommer bli väldigt jämt. Trots att jag spelat i Edmonton tror jag på 4–3 till Florida. Jag hoppas Oliver får avgöra, avslutar Tomas Jonsson.


TV: Floridas väg till Stanley Cup-finalen 2024

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 19 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL