Elias Lindholms värde på free agent-marknaden uppges ha gått ned.
Foto: Alamy/AP Photo
NHL

Insidern: Elias Lindholms värde på free agent-marknaden har rasat

ANNONS

Elias Lindholm gjorde ett fint slutspel med Vancouver Canucks. Men ändå kan hans värde på free agent-marknaden ha sjunkit markant. Det menar insidern Frank Seravelli på DailyFaceoff.com.
“Hans värde kan ha halverats”, skriver Seravelli.

Elias Lindholm är en av de mest attraktiva centrarna på sommarens free agent-marknad. 29-åringen sitter på ett utgående kontrakt med Vancouver Canucks efter att ha trejdats dit av Calgary Flames i vintras.

Men även om Lindholm är en spelare som många klubbar kommer att vara intresserade av ska hans värde på marknaden ha åkt på en nit. Det menar DailyFaceoffs Frank Seravelli.

Med hjälp av AFP Analytics senaste rapport av spelare och deras kontraktsvärde fastslår Seravelli att svenskens värde kan ha sjunkit med upp till 30 miljoner dollar – drygt 320 miljoner svenska kronor. 

AFP Analytics baserar sin rapport på data från alla spelarkontrakt i NHL, spelarnas position, produktion och andra parametrar som påverkar deras marknadsvärde. Där visar de på en förändring i Lindholms värde på -22,4 miljoner dollar bara från januari till maj.

Elias Lindholm ska ha tackat nej till monsterkontrakt

I januarirapporten visade deras data att Lindholm skulle kunna landa ett sjuårskontrakt på strax norr om 8 miljoner dollar per säsong. I majrapporten uppges värdet nu på 6,75 miljoner dollar för ett femårskontrakt. Seravelli uppger dock att den tidigare Brynässpelaren haft ett erbjudande från Calgary på bordet som skulle ha gett honom betydligt mer pengar.

“Det vilda med Lindholms siffra är att AFP Analytics prognos förmodligen är lite låg. Calgary Flames tros ha erbjudit Lindholm ett åttaårigt kontrakt på över 8 miljoner, troligen totalt runt 68 miljoner (730 miljoner svenska kronor)", skriver Frank Seravelli. 
“Hans nuvarande prognos, runt $34 miljoner, har halverat det erbjudandet. Ja, Lindholm kan ha förlorat över $30 miljoner mellan september och nu. Han var solid för Canucks i slutspelet och gjorde många subtila, viktiga saker – men hans produktion har inte återgått till den nivå han var på när han ursprungligen bad om runt 9 miljoner per år.”

Elias Lindholm upplevde NHL-karriärens mest produktiva säsong för två år sedan då han svarade för 42 mål och 82 poäng på 82 matcher. I fjol stannade han på 64 poäng på 80 matcher innan produktionen sjönk ytterligare i år till 44 poäng  på 75 matcher.

I slutspelet spelade Lindholm en nyckelroll för Vancouver Canucks och producerade tio poäng på 13 matcher innan laget slutligen föll mot Edmonton Oilers i den sjunde och avgörande konferenssemifinalen. Det har ryktats att Vancouver är intresserade av att behålla centern, men klubben har en rad spelare med utgående kontrakt som man måste prioritera bland.

NHL:s free agent-marknad öppnar den 1 juli.


TV: Elias Lindholm om flytten till Vancouver

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL