Ronnie Rönnkvist
Intervju

Noah Steen om genombrottet: "Tacksam för det val jag gjorde"

ANNONS

Noah Steen kom in som en frisk fläkt i Moras A-lag och växte mot slutet ut till en viktig spelare.
Nu ryktas den norska talangen till större klubbar efter fyra år i Dalarna.
– Jag är ändå tacksam för det val jag gjorde och nöjd med hur allt blev, säger 19-åringen till Hockeysverige.se.

MORA (Hockeysverige.se)

Inför säsongen 2022/23 var de få som hade bra koll på Noah Steen. Efter att han då kastades in i slutspelet och kom med till VM har han den senaste säsongen klivit fram som en av Moras mest spännande spelare, som dessutom idag har en hel del intressen från SHL-klubbar. 
– Jag har alltid haft hockeyn i min familj så det intresset har jag med min från egentligen det jag var pytteliten. Det var så allt startade, berättar Noah Steen då hockeysverige.se träffar honom i regnet utanför ett Smidjegrav i Mora.
– Pappa (Espen Steen) spelade i elitserien i Norge och farfar (Jim Marthinsen) är en av spelarna som har spelat mest landslagsmatcher i Norge, så det finns absolut hockey i vår familj. Jag har aldrig fått uppleva farfar spela, men han är en bra mentor för mig. 

Förutom pappa och farfar hade Noah Steen framför allt en annan norsk spelare som förebild under uppväxten. 
– (Mats) Zuccarello är en person som en jag alltid kollat på. Den resa han gjort, jag tycker det är starkt och stort av honom att kunna ta sig till SHL och sedan vidare därifrån. 
– Det är en resa flera behöver ta om dom inte går igenom draften. Att man kan bli en väldigt duktig hockeyspelare även om man inte går i draften.

Inför säsongen 2020/21 valde Steen att lämna juniorhockeyn i Lörenskog för att flytta till Mora. 
– Jag visste ganska tidigt att jag måste utomlands för att gå på gymnasiet eftersom det är en väldigt bra satsning i Sverige, till skillnad mot hur det är i Norge tyvärr. 
– Norge har inte samma förutsättningar, satsar inte samma pengar eller har faciliteterna som man har här i Sverige. Det gjorde att det lockade väldigt mycket att komma hit till Mora. Dessutom får man direkt en familjekänsla här. Alla har tagit hand om mig, faciliteterna är väldigt bra samtidigt som det är en väldigt liten stad där all fokus är på hockeyn. 
– I år har det varit väldigt roligt att gå på till exempel ICA här i Mora och det kommit fram folk som sagt ”bra match igår” och sådana saker. 

Foto: Ronnie Rönnkvist. Noah Steen i Mora.

Var det flera klubbar och städer som var intressanta innan du valde Mora?
– Jag gjorde som alla andra, att jag skickade ansökningar till gymnasiet, men jag kommer inte ihåg hur många klubbar det var. 
– När jag fick tillbaka svar från Mora och dom ville att jag skulle komma hit och provspela tog Johan Rosén väldigt bra hand om mig och min familj. Han ska ha all cred för att det blev som det blev. Johan är en väldigt bra kille. 

“Mora är en väldigt bra ort att komma till”

Noah Steen var 16 år då han och Johannes Løkkeberg kom till Mora och första tiden i hans nya hemstad var tuff för honom. 
– Klart det var jobbigt. Så är det när man flyttar från alla man känner. Jag kom dessutom hit under covid-året och fick inte träffa min familj på nästan ett halvår eftersom jag inte kunde åka över gränsen till Norge.  
– När du är 16 år, nyss flyttat till ett annat land och är timmar från din familj som är din trygghet är det såklart jobbigt. 
– Jag är ändå tacksam för det val jag gjorde och nöjd med hur allt blev eftersom det gjort mig väldigt mycket starkare. 

Foto: Ronnie Rönnkvist. Noah Steen hamnade i lilla Mora.

Hur har det varit att bo i Mora jämfört med Oslo?
– Det har varit en ganska stor skillnad. Jag tror att det har varit bra för mig eftersom det bara varit fokus på ett ting. Fokus på det jag gillar och det är att spela hockey. Inte fokus på andra saker eller sociala häng utan bara fokus på hockey och träning. 
– Jag vet att Mora är en väldigt bra ort att komma till när du i ung ålder känner att det är hockeyspelare du vill bli.

Utan att spela någon match för Mora i Hockeyallsvenskan säsongen 2022/23 kastades han rakt in i play off. Där blev det succé för 19-åringen från Oslo. På fem matcher svarade han för tre mål. 
– Precis som du säger hände allt väldigt snabbt. Jag tror ändå det var bra eftersom jag inte fick den här känslan av hur mycket allt egentligen gällde. Det gjorde att jag kunde gå ut, ha kul och inte känna samma press och tryck. 
– Att det sedan blev tre mål på fem matcher hade nog ingen trott, inte jag heller. Det var givetvis jätteroligt och en väldig ”boost” i min karriär. 

Foto: Ronnie Rönnkvist. Daniel Hermansson.

Både i Moras juniorlag och i A-laget den här säsongen Noah Steen haft Daniel Hermansson som tränare. 
– Han har betytt otroligt mycket för mig. En väldigt bra person, men också en otroligt duktig hockeycoach. En coach som tar hand om dig, frågar hur du mår och verkligen vill att du ska bli bättre. 
– En som gör mycket för att andra ska bli bättre. Han säger till om det är något han tycker är bra eller dåligt. 

Hjärtskärande slut mot Djurgården. “Väldigt jobbigt”

När hockeysverige.se träffar Noah Steen har hans Mora två dagar tidigare slagits ut ur playoff mot Djurgården. 
– Jag tycker att vi gav Djurgården en rejäl fight och vi spelade väldigt bra i flera av matcherna. Tycker också att vi förtjänat mer än vad vi fick. 
– Det som skiljde var att Djurgården helt enkelt hittade sätt att vinna matcher, viket också är viktigt i ett slutspel. Det spelar ingen roll hur bra du spelar om du inte vinner matcher. I slutändan är det allt som räknas. All eloge till Djurgården som hittade ett sätt att vinna.

Hur var känslan då Djurgården avgjorde i sjätte matchens femte period?
– Det var jobbigt, väldigt jobbigt att se pucken gå in. Se alla som sitter där, har jobbat stenhårt i 95 minuter… Då sjönk det in att nu var det klart. 

Hur ser du på din säsong?
– Den har såklart exploderat för min del. Jag har fått mycket förtroende av mina tränare, vilket jag är väldigt tacksam för. Utan det dom gjort för mig varje dag hade jag inte varit här idag.  

Foto: Alamy. Det blev ett tufft avslut för Mora och Noah Steen.

Noah Steen har placerats i olika SHL-klubbar till kommande säsong, själv tar han att sådant snack med ro. 
– Just nu vill jag inte kommentera vad som händer i framtiden. Först kommer vi ha exitsamtal här i Mora.
– Det är ingen hemlighet att det inte kommer bli samma grupp nästa säsong, så nu ska vi bara ha lite kul, sociala häng och avrunda den här säsongen. 

Nu blir det Brynäs mot Djurgården i final, vilket lag tror du tar steget upp till SHL?
– Det kommer bli en jätterolig serie att kolla på. Djurgården är väldigt starka i det här med att avgöra matcher och har också många ”hjältar”. Däremot vågar jag inte säga vilka som kommer vinna, avslutar Noah Steen.


TV: William Karlsson når 30 mål för andra gången

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 28 april
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games