Tränaren skriver historia: ”Förhoppningsvis kan jag bana vägen”
Hanna Blomqvist skriver historia.
När U16-landslaget spelar femnationsturnering i Schweiz i februari blir hon den första svenska kvinnliga assisterande förbundskaptenen på herrsidan.
– Det är verkligen spännande att få vara med om att skriva historia, säger hon till hockeysverige.se.
Hanna Blomqvist. Det namnet kommer vi se i historieböckerna framöver. SDE-coachen är nämligen första dam som klivit in som assisterande förbundskapten på herrsidan. Närmare bestämt för U16-landslaget.
Tidigare har även Linda Blomqvist funnits med på juniorlandslagen, men då som målvaktstränare.
– Jag går en utbildning via Svenska Ishockeyförbundet. Det är jag och tre till. Där skräddarsys programmet för oss. En del av programmet är att vi ska vara på regions- och elitcamperna, berättar Hanna Blomqvist för hockeysverige.se och fortsätter:
– Då fick jag uppdraget att vara på tjejernas regioncamp i Ånge. Sedan skulle jag även vara med på killarnas camp i Furudal. Då var hela ledarteamet från Team 16 med tillsammans med Robin Lotthagen som är assisterande tränare i Djurgården (SDHL).
– Vi fick vara med och lära oss nya saker, vilket var jättegivande och jag fick med mig många lärdomar kring hur man jobbar.
– I landslag jobbar man mer med punktinsatser och det var nyttigt för mig att få den lärdomen. Där såddes nog också fröet att jag skulle kunna vara med som ledare i Team 16.
Är tränare på SDHL-nivå
Vad har du för meriter som tränare sedan tidigare?
– Jag slutade spela för snart två år sedan. Sedan dess har jag varit tränare för SDE:s NDHL-lag. Jag har även varit med på några regioncamper.
– Den här säsongen fick jag möjligheten att vara med på den här utbildningen. Jag har fortfarande NDHL-laget i SDE, men är även med SDHL-laget där jag hjälper Peter Elander som assisterande tränare.
Hur skulle du beskriva ditt ledarskap?
– Jag kommer från lärarvärlden så jag är lärare också. För mig är det mycket att lära känna individerna och se hur dom lär sig bäst. Hur kan jag nå dom här personerna eftersom vi alla lär oss saker på olika sätt?
– Om jag förklarar för dig på ett sätt kommer inte det vara samma som jag förklarat för någon annan. Man tar kanske in informationen olika. Då måste jag lära mig hur alla spelare fungerar för att det ska bli så bra som möjligt.
Får jobba med Nisse Ekman
I Team 16 får hon bland annat jobba med en gammal bekant, Nisse Ekman, som är förbundskapten.
– Nisse var en sväng hos oss säsongen vi gick upp till riksserien, som det hette då. Han var med som hjälptränare till Jonas Möller.
– Dessutom har hans son, Melvin, spelat i SDE och hans dotter, Ella, spelar där nu, i hockeyskolan.
– Vi känner varandra sedan tidigare i alla fall och det känns tryggt och bra att få jobba med Nisse.
Hanna Blomqvist tror inte att det kommer bli någon större skillnad att coacha killar jämfört med tjejer som hon jobbat med senaste säsongerna.
– Jag märkte på elitcamperna att det inte var så jättestor skillnad som jag tänkte att det skulle vara. Killarna ställde inte lika många frågor, det klassiska, säger Hanna Blomqvist med ett lätt skratt och fortsätter:
– Killarna bara lyssnade och gjorde som man sa. Jag tänker att jag ska ta med mig lite in av det jag har med tjejerna. Jag förklarar alltid syftet med alla övningarna och vad jag vill få fram. Då tror jag att man förstår tydligare och varför man gör någonting.
”Ska bli jättekul att utmana mig själv”
Du blir historisk i din roll, lite av en pionjär, hur tänker du kring det?
– (Skratt) Det är verkligen spännande att få vara med om att skriva historia och förhoppningsvis kan jag bana vägen för fler.
– Det ska bli jättekul att utmana mig själv på det här sättet. Jag hoppas att kunna vara med och bidra till att det går bra för laget och hjälpa spelarna i sin utveckling.
Vi har Jessica Campbell i NHL och några ytterligare som klivit in som tränare och coacher på herrsidan, börjar vi se en förändring då det kommer till just ledarskap inom hockeyn?
– Svår fråga… Jag tänker att det alltid kommer att finnas kulturella skillnader. Nu har jag inte varit så mycket utanför Sverige, men här känns det som ledarskapet går mycket till att se individen.
– Även om man är ett lag måste alla individer ha en plats och känna att man bidrar. Att hjälpa till i den delen känns som att det blir mer viktigt, avslutar Hanna Blomqvist.
Värt att nämna är också att vi dag har två huvudtränare i SDHL som är tjejer, Erika Holst och Melinda Olsson. I Damhockeyallsvenskan hittar vi dessutom Linnéa Engstrand i Troja/Ljungby.
Den här artikeln handlar om: