Notification

Kvinnorna tar upp kampen i ett mansdominerat SHL

Populärt från nät till rink

SHL är populärt på många sätt, både som odds på nätet och i hockeyrinken. För många är det spännande att följa SHL och satsa pengar på matcherna. Det finns många olika spelbolag som erbjuder odds på SHL- matcher och det är en populär aktivitet för de som är intresserade av sport och vill ha lite extra spänning. Att satsa på odds shl kan vara både underhållande och lönsamt men för de som föredrar att vara mer aktivt involverade i SHL är det en fantastisk upplevelse att gå och titta på matcherna live i hockeyrinken. Att vara på plats och uppleva atmosfären i arenan är unikt och det är något som hockeyfansen ser fram emot varje säsong. 

Den ständiga debatten kring herrarnas övertag i SHL 

Hur kommer det sig att herrlagen överlägset syns som mest när vi är medvetna om att det finns många stjärnspäckade damlag där ute som förtjänar minst lika mycket ära och berömmelse som herrlagen möter? 

Herrarnas ishockeyhistoria och tradition är betydligt äldre och mer etablerad än damernas. Därav har herrarnas ishockey haft mer ekonomiska resurser och sponsorer genom åren och det har såklart bidragit till att utveckla och marknadsföra sporten på ett mer omfattande sätt. 

Större publik och intresse samt kulturella faktorer gör att ishockey traditionellt sett har förblivit en "manssport". Det påverkar fördelningen av resurser mellan herr- och damlag. Men en ökad medvetenhet och efterfrågan på jämlikhet inom idrotten växer fram. En jämställd ishockeykultur kräver arbete och engagemang från förbund, klubbar och samhället. Mer resurser krävs samt att våga utmana och förändra de traditionella könsrollerna inom sporten.

Magisk målvaktsinsats av Sara Grahn för Luleås herrar

Hennes fantastiska prestationer har haft en påtaglig inverkan på samhället och på unga flickor som hoppas att en dag följa i hennes fotspår. Detta är precis vad denna idrott behöver på sin resa mot jämställdhet. Hon har visat tjejerna som vill tävla på högsta nivå att allt är möjligt. Det här handlar om mer än att bara bryta barriärer. 

Grahns framgång har kickstartat en kulturell förändring inom sporten som kommer att tvinga lag, ligor och intressenter att ta itu med den påfallande obalansen mellan könen i hockeyvärlden. Rättvisa och inkludering vinner sakta men säkert mark vilket säkerställer ett mångsidigt och jämställt landskap för framtida generationer av hockeyspelare. 

Utvecklingen och resan för kvinnornas SHL genom åren

Den svenska ishockeyligan för damer, Svenska damhockeyligan (SDHL), även känd som Women's Swedish Hockey League (SHL) har kommit långt sedan starten. Vi har presenterat herrarna resa genom åren som är grundat betydligt längre bak i tiden så det är helt naturligt att damerna har lite att jobba på för att komma ikapp på den stora scenen. Med tanke på den stora skillnaden mot herrarnas starka etablering historiskt så råder ingen tvekan om att damerna kämpat avsevärt för att göra denna glimrande framgångresa så snabbt som de hittills gjort.

Här lades grunden för damernas elitserie

1988 lade visionära ledare och hockeyentusiaster grunden till den första officiella ishockeyligan för damer i Sverige. Ligan startade under namnet Damernas Elitserie som bestod av 10 lag som kämpade mot varandra. Tidigt stod dessa banbrytande idrottare inför många utmaningar med begränsade resurser, bristande mediebevakning och kampen för sponsring. Men ett starkt driv och passion såg dem övervinna dessa hinder och kickstartade den spännande resan som skulle få ligan att utvecklas markant under de kommande åren.

Kvinnornas resa genom SHL

Allt eftersom åren fortskred genomgick ligan olika förändringar för att bättre tillgodose sin växande publik och sina spelare. 2007 döptes ligan om till Riksserien och antog senare dess nuvarande namn SHL, 2016. Under hela denna period har ligan lyckats attrahera topptalanger och främja en konkurrenskraftig miljö som snabbt har stimulerat tillväxt och framgång. Damernas SHL har för närvarande 10 lag som inte bara består av svenska talanger utan även spelare från olika länder såsom bland annat Kanada och USA. Ligan har genomgående producerat förstklassiga spelare som deltar i internationella tävlingar som exempelvis VM och OS.

Många spelare från damernas SHL-lag har individuellt gjort lysande karriärer med några som skrivit proffskontrakt med National Women's Hockey League (NWHL)-lag i Nordamerika. Dessa milstolpar indikerar att det finns lysande talanger i damernas SHL. Även vilken viktig roll de spelar för att forma framtiden för damhockey globalt gällande lika villkor och en jämställd hockeykultur. 

Inspiration och utmaningar

Den viktigaste inspirations- och informationskällan om damernas SHL kommer från de direkt involverade i ligan. Ligan har blomstrat trots många hinder. Spelare och tränare har ofta diskuterat svårigheten att hitta lämpliga träningsanläggningar. Det har även slitit ont med ekonomiska begränsningar och kampen för erkännande. Flera kvinnliga SHL-lag har samarbetat med herrlag för att dela faciliteter, resurser och ledning, vilket resulterat i förbättrad tillgång till infrastruktur och bredare möjligheter till samarbete och tillväxt.

Tjänstemän med anknytning till ligan erkänner behovet av mer ekonomiskt stöd och starkare marknadsföring samt mediebevakning för att ytterligare höja ligans profil. I takt med att damernas SHL fortsätter att expandera och väcka uppmärksamhet förväntas ökad sponsring och investeringar följa.

Kontroverser och kritik

Även om damernas SHL har kommit långt så är det av stor vikt att erkänna att det har riktats kritik mot ligan. Frågor som löneskillnader, otillräckliga faciliteter och begränsad mediebevakning har lyfts fram av både spelare och fans. Ligan har varit mottaglig för dessa farhågor och är beredda till att ta itu med dessa frågor och tillsammans driva en positiv förändring för både nuvarande och framtida generationer. En stark vilja finns att göra damhockeyn till en mer betydande del av det svenska idrottslandskapet. Lagen tror på att samarbete mellan lag, klubbar och sponsorer kan vara avgörande för att förena krafterna mot ett gemensamt mål om en blomstrande damhockeyrörelse.

Framtiden för damhockeyn i SHL

Framtiden för damhockeyn i Sverige och Damernas SHL-liga har fått sin beskärda del av utmaningar. Men med tanke på den passion som de uppvisar så finns det en obestridlig potential för tillväxt. Det som vi tidigare nämnt sett Sara Grahn åstadkomma så finns även fler framstående kvinnliga stjärnor som bara väntar på att få glänsa i rampljuset. Genom att utforska innovativa sätt att engagera fans, säkra finansiell stabilitet och bygga varaktiga partnerskap finns stora chanser att damernas SHL-liga etablerar sig som en väsentlig del av den svenska idrottsscenen. En liga väl värd beundran och stöd!

Hockey PÅ TV
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM