Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Emma Söderberg om framtiden: "Försöker klura ut vad jag vill"

ANNONS

Efter ett VM där hon bevisade att hon är en av världens bästa målvakter blickar Emma Söderberg nu tillbaka på säsongen och framåt mot det som väntar nu - efter collegetiden. 
– Vi får se framöver hur det blir, säger 25-åringen. 

Emma Söderbergs avslut av VM-turneringen i Brampton var nästintill felfri. Speciellt då matchen mot Kanada där Damkronorna tog den till förlängning, men förlorade där. Nu är hon tillbaka i Minnesota och kan se tillbaka på en turnering där hon bevisade att hon är en av världens bästa målvakter. Lite revansch blev det också med tanke på att hon hade ganska höga förväntningar på sig inför VM 2022 efter OS succén tidigare samma år. 
– Jag försökte inte tänka allt för mycket på det under den turneringen. Samtidigt, eftersom jag hade en ganska bra turnering under OS byggdes förväntningarna upp, berättar Emma Söderberg för hockeysverige.se och fortsätter:
– Sedan försökte jag själv inte fokusera på yttre faktorer utan i stället tänka på mig själv och mitt eget spel. 

Blev VM 2022 som du hade förväntat dig?
– Jag tyckte det var svårt, vilket det var för alla, att gå in i en typ av playoff-hockey på försäsongen. För egen del hittade jag inte samma känsla som jag kan göra i slutet av en säsong. Egentligen spelade jag ganska knackigt i den turneringen.

Med tanke på det du säger, med vilka förväntningar gick du in i VM 2023?
– Jag visste nog inte vad jag skulle förvänta mig. Det var jag, Sara (Grahn) och Tindra (Holm) som var uttagna. Jag hade ingen aning vilken plan dom hade för oss, vem skulle spela eller någonting.



Var du tidigt förberedd på att du skulle komma med till VM och då också kunde förbereda dig på ett bra sätt?
– Klart att jag hade hoppats. Sedan vet man aldrig innan uttagningen är. Det var bara någon dag efter att min säsong tagit slut här som jag fick samtalet, så jag hade hela tiden varit på is och hållit igång hela tiden. 

“Redan under ”pre-campen” visade vi en väldigt hög potential”

Sverige inledde VM starkt, i alla fall första perioden där Hilda Svensson gjorde 1-0 efter tio sekunder, men sedan rasade svenska spelet ihop och Tyskland vann med klara 6-2. 
– Det var en besvikelse och vi var väldigt missnöjda. Vi hade sagt att vi skulle ta ett bra och starkt avstamp i den för första matchen. Att få en go känsla in i turneringen. 
– När en turnering är så pass kort kan en förlust påverka pressen man sätter på sig själv i resten av matcherna. Jag kring nedflyttning och sådana grejer även om vi inte pratade i dom banorna. Vi ville få en stark start för att få en bra känsla.

Vad betydde Sara Grahn med sin rutin för dig efter den matchen?
– Det var jättebra, i och med att jag inte haft en bra prestation, att Sara kunde spela. Hon är en så bra målvakt och har ett lugn hela tiden. 
– Sedan var det härligt hur jag, Sara och Tindra jobbade tillsammans. Alla tre är så pass olika och kan lära oss av varandra. 

Emma Söderberg under VM. Foto: Bildbyrån.

Hur är relationen mellan er tre på och utanför isen?
– Jag tycker att vi haft en bra relation och väldigt kul tillsammans. På träningarna gäller det ändå att vi hjälper varandra och jag tycker det är kul att kolla på andra målvakter som har en annorlunda spelstil än jag själv. 

Är Sara mamman i målvaktstrion?
– Hon är ung i sinnet och vi har kul, säger Emma Söderberg med ett lätt skratt. 

När kände du att det här laget hade något speciellt som kunde ta er långt i turneringen?
– Redan under ”pre-campen” då vi tränade ihop som grupp då tyckte jag att vi visade en väldigt hög potential. 
– Sedan hade vi svårt att i matcherna få en bra prestation under 60 minuter, medan vi stundtals verkligen visade vad vi gick för.  Jag visste tidigt vad vi kunde göra och trodde på vår grupp. 

Efter att gruppspel som gått från väldigt högt till ganska lågt ibland ställdes Damkronorna mot Kanada. Trots en stor kanadensisk dominans tog svenskorna matchen till en mycket överraskande förlängning. Det var också efter den matchen Lina Ljungblom med tårar i ögonen sa “Kanada ska vara jävligt rädda för oss i framtiden”.
– Mycket handlade det om inställningen inför den här matchen, säger Emma Söderberg och fortsätter:
– Nu hade vi spelat i en liknande situation mot Kanada VM innan. Vi visste hade det gick att spela väldigt tajt mot dom, men också att det skulle krävas 100 procent av varje individ i laget. 
– Vi pratade om det och att det kommer bli jobbigt, men vi var sugna på den uppgiften. 

Storspelade mot Kanada: “Kom in i ett bra ‘flow’”

Emma Söderberg storspelade i matchen och stod för en rad fantastiska räddningar, men Kanada tvingades också att ta flera av sina 54 skott i matchen från ganska dåliga lägen då Sverige täckte av den farligaste sektorn framför mål. 
– Ja, det håller jag med om. Det var också något vi hade pratat om, att det här var spelare som ville ha tid och utrymme. Vi sa då också att det är vad vi skulle ta bort ifrån dom. 
– Vi låg på deras spelare som illrar över hela isen, plockade klubbor och folk täckte jättemycket skott. Jag tycker att vi gjorde ett väldigt bra försvarsarbete hela matchen.



Hur ser du på in på din insats i matchen mot Kanada?
– Jag är ändå relativt nöjd, men tycker fortfarande att jag hade kunnat göra något mer både vid andra och tredje målet. Dom två puckarna smet förbi mig alldeles bredvid. 
– I övrigt kom jag in i ett bra ”flow” där jag blev väldigt bekväm och hade väldigt kul. Det var en jätterolig match och första matchen i turneringen där jag kände att jag spelade på min nivå som jag kan. 

Emma Söderberg mot Kanada. Foto: Bildbyrån.

I slutet av tredje perioden ledde Kanada med 2-1, men Damkronorna pressade på och med tio sekunder kvar gjorde turneringens yngsta spelare, Hilda Svensson, 2-2. 
– Det var tio sekunder kvar och vi hade plockat målvakten med runt en minut kvar av perioden. Vi hade inte hade inte haft så mycket anfall eller skott på mål, men det var en sådan sjuk känsla (skratt). Det blev helt tyst i hallen, jättehäftigt. 

Om vi sedan ser till matchen mot Japan och även den viktiga sista matchen mot Finland, hade luften gått ur er lite då med tanke på urladdningen mot Kanada?
– I Japan matchen tycker jag att man kunde märka att båda lagen var lite trötta från sina kvartsfinaler dagen innan. Jag kände ändå att vi var det bättre laget även om vi inte tryckte dit så många puckar som vi kunnat. 
– Inför Finlandsmatchen var alla redo, men ibland klickar inte allt i spelet eller att man får till spelet som vi vill. Sedan vet jag inte om det var trötthet från matcherna innan eller att det bara var en sådan dag. 

Du själv togs ut i All Star team, vad betyder en sådan utmärkelse för dig?
– Det var ingenting som jag hade förväntat mig. Speciellt i och med hur jag hade startat turneringen. 
– Vi var på finalmatchen och då sa dom det här i högtalarna. Jag blev faktiskt ganska chockad.

Hyllar talangerna: “Känns jättepositivt”

Om du ser tillbaka på den här turneringen, men kanske också på främst OS, hur ser du på återväxten och den generation spelare som kommer fram nu?
– Jag tycker att det känns väldigt positivt. Nu var det första gången jag träffade Hilda även om jag tidigare sett henne under U18-VM. Att se en så ung tjej (16 år) kliva in vara så pass bra och cool som hon är… 
– Även att se dom andra unga tjejerna, Ebba (Hedqvist), Mira (Jungåker) och alla andra gör att det så bra gör att det känns jättepositivt framöver. Redan under U18-VM visade dom att Sverige har ett uppsving gentemot andra lagen. 
– När dom här tjejerna fått något år på sig och växa in i allt tror jag att vi kommer ha någonting bra.



Emma Söderberg åkte över till University of Minnesota Duluth redan 2018. Från att ha haft tufft inledningsvis har hon senaste säsongerna haft stora framgångar och klivit fram som en av NCAA:s bästa målvakter. 
– Jag tycker att jag utvecklats ganska mycket under min tid här, det är ändå fem år nu. Jag har fått en bättre kontroll i mitt spel och blir inte lika fladdrig.
– Jag är idag även duktig på att bryta av från mönstret. När jag jobbar strukturellt kan jag ändå få till räddningar som inte är dem här vanliga man lär sig göra inom ramarna. Dessutom har jag tagit steg i spelet med klubban. Här borta är jag väldigt aktiv med att gå ut och stoppa och sätta i gång spelet. 
– Senaste säsongerna har jag fortsatt bygga på det jag gjort under träningarna tidigare. När jag sedan har fått spela fler matcher kommer det också lite mer självförtroende. Jag har blivit mer trygg i mig själv och vetat ”den här nivån kan jag spela på.”

Hur har du utvecklats mentalt?
– Det är också något jag tror att jag utvecklat här borta. Mina första två säsonger fick jag inte spela så mycket och det var ett ”mental battle”. Jag var van vid att spela mycket mer, men sedan skulle jag acceptera och fortsätta kämpa utan att få spela. Jag tror i och med att jag har gått igenom en tyngre period, att det gett mig mycket framåt. 

Tiden på Minnesota-Duluth över: “Försöker klura”

Emma Söderberg har även senaste säsongerna fått mycket uppmärksamhet för sitt fina målvaktspel i match efter match. 
– Sådant är såklart väldigt kul. Samtidigt försöker jag inte fokusera på det eftersom, som jag sa tidigare, jag gillar att fokusera på mig själv. 
– Här borta är dom generellt bra på att uppmärksamma, men jag försöker tänka på annat. Att vara tacksam över att bli uppmärksammad samtidigt som att är jag mitt i säsongen vill jag inte fokusera på det. 

Emma Söderberg i Minnesota-Duluth-tröjan. Foto: Twitter/Emma Söderberg

Vilken status har svenska spelare på University of Minnesota-Duluth med tanke på att spelare så som Erika Holst, Kim Martin Hasson och inte minst Maria Rooth har gått där och dessutom varit väldigt framgångsrika under sin tid på skolan?
– Maria har sin tröja hissad här. På UMD har vi haft många spelare som varit betydelsefulla. Det sticker ut extra med just Kim, Maria och Erika eftersom dom var här under åren UMD vann som mest. 
– Alla dom tre har sina bilder runtomkring i hallen. Det tycker jag ändå är ganska häftig. 

Nu är tiden över för Emma Söderberg på University of Minnesota-Duluth, men vad som väntar för henne närmast i dagsläget oklart. 
– Om en månad är det slut här. Jag försöker klura ut vad jag vill hitta på framöver. Självklart vill jag fortsätta spela hockey, men jag får se vilka alternativ för att göra det. 
– Sedan har jag inga tankar på var. Jag tänker inte bara Sverige utan jag är öppen för att även stanna här borta något år. Vi får se framöver hur det blir, avslutar Emma Söderberg.  


TV: "Det är positiv trend på alla Djurgårdens backar"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan