Bengt-Åke "BÅG" Gustavsson.
Foto: Arkivbild
Old School Hockey

Old School Hockey – Bengt-Åke Gustavsson

Bengt-Åke Gustavsson var en stormålvakt i skymundan och är en av Moras bästa spelare genom tiderna trots att han sällan har fått de stora rubrikerna. 
I Old School Hockey minns vi nu “BÅG” och hans karriär. 
– Jag förstod efter den matchen hur Gustav II Adolf kände sig under slaget vid Lützen, berättar Bengt-Åke Gustavsson.

För många är idag Bengt-Åke Gustavsson en relativt okänd målvakt. Nu pratar vi inte om hans namn som blev stor stjärna i NHL utan om en av Moras bästa spelare genom alla tider. Han växte upp i Furudal utanför Rättvik och började sin hockeyresa i IFK Ore. Han var bara 15 år då han vaktade kassen i Ores A-lag första gången. Inför säsongen 1962/63 blev Orsa IK hans nya klubbadress. Där kom han att spela med flera blivande allsvenska spelare så som Nils Carlsson, tvillingbröderna Kurt och Leif Jakobsson och Dag ”Daggen” Olsson. Tränare var tidigare storspelaren i Leksand, Ingemar Lysén

Dag Olsson:
– Det jag minns väl från den här tiden är att från Älvdalen, Bonäs, Mora-Noret, Stackmora och dom här småorterna kom det fram många jättebra spelare. Många av dom klubbarna finns inte ens längre.
– Vi hade även tvillingarna Leif och Kurt Jakobsson (Skattungsbyn) som jag spelade med i Orsa. Dom blev sedan värvade till Öster och efter det till Tingsryd. Spelade även Bengt-Åke Gustavsson från Ore med oss något år. En väldigt duktig målvakt och inte minst trevlig kille som senare blev polis nere i Mora. 

Flyttade till Morgårdshammar 

Det blev succé i Orsa varpå Division 2-laget, Morgårdshammar, plockade upp Bengt-Åke. Där blev det spel med bland andra Mats Hysing och Hasse Hansson som båda senare i sina karriärer skulle bli VM respektive OS-spelare. Efter två säsonger i Morgårdshammar värvades han av seriekonkurrenten i Division 2, Mora IK.  
– Jag är från Furudal och började spela ishockey i IFK Ore. Sen blev det två säsonger i Morgårdshammars IF innan jag hamnade här i Mora IK. Jag tror min första säsong var 1965/66.
– Minns jag inte helt fel så kom vi sist (Division 3) med Ore. På den här tiden var Häradsbygden starka och dominerade ofta Division 2 och 3 serierna eftersom dom fick till sig killarna, eller gubbarna om du så vill, som valt att varva ner från Leksand. 

Under sin tid i Morgårdshammar var laget ett topplag i Division 2. Under sin första säsong i klubben slutade laget tvåa efter Mora. Trots att båda var topplag förlorade Morgårdshammar med 8-1 borta och 6-2 hemma. Detta trots att Gustavsson var planens bästa spelare. Det visar lite av vad Mora höll på att bygga i lagväg. 

Även under hans andra säsong i klubben slutade Morgårdshammar tvåa. Den här gången efter Ludvika.
– Jag tror att jag spelade mot Stig Östling den säsongen. Han spelade i Ockelbo då precis som han bror (Rolf). Stig och jag skulle senare bli lagkamrater i Mora. 

“Dom starkaste klubbarna i Dalarna”

Stig Östling:
– Rolf är min storebror. Han kunde ha gått längre än jag som hockeyspelare bara han hade tagit det lite seriösare. Han tog inte hockey på direkt allvar utan mer som en fritidssysselsättning.
– En storebror som spelar ishockey betyder givetvis en del om du själv vill börja med hockey, men jag tror alla vi som spelade hockey i Ockelbo sporrade varandra till att bli bättre.

Hasse Hansson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Hans Hansson minns tillbaka:
– Det var mycket idrott i Morgårdshammar vid den här tiden. Både bandyn och ishockeyn var starka där då. Sen fanns det många äldre bra spelare som man såg upp till samtidigt som Morgårdshammar tillhörde, tillsammans med Leksand och Mora, dom starkaste klubbarna i Dalarna vid den här tiden.

Vad betydde Mats Hysing, Bo Hansson (Hasses bror) med flera som förebilder?
– Visst var dom bra förebilder för oss yngre att se upp till när man var och tittade när Morgårdshammar spelade. Så var det ju.

Bengt-Åke, fanns det någon ”icke svensk” i laget under dina år i Mora IK?
– Inte alls under mina år…

Mats “Tuppen” Lönn. Foto: Ronnie Rönnkvist

Mats ”Tuppen” Lönn berättar:
– Jo, vi hade han spelande tränaren Ken Booth 1964/65. En kanadensare som spelat ihop med bland annat Les Anning (IK Viking, Hagfors) och Cliff Ryan (AIK och Västra Frölunda IF) i Wembley Lions. Jag var faktiskt över till Kanada och hälsade på Kenny på hans 75-års dag. Vi var där och reste så då passade jag på.

Sven-Åke ”Såja” Jakobsson:
– Kenny var en ganska bra spelare och tränare. Han betydde nog mycket för Mora IK och för utvecklingen av hockeyn här.

Förde upp Mora till högsta serien

Säsongen 1965/66 debuterade Bengt-Åke Gustavsson i Mora. Då låg Mora i Division 2 Östra A. Man gick obesegrade genom serien och en handfull gånger vann man med tvåsiffrigt. I Årets Ishockey presenterades Mora-målvakten med följande rader: 
Bengt-Åke Gustavsson, 21 år, Reaktionssnabb ny burväktare i moralägret. Härstammar från Ore, men kommer närmast från Morgårdshammar.

Bengt-Åke Gustavsson i Mora. Foto: Arkivbild

Mora, som hade världsmästaren Sigge Bröms som spelande tränare, slutade tvåa i kvalet och tog steget upp i dåvarande Division 1/allsvenskan.  
– Debuten i högsta serien minns jag mycket väl. Det var i allsvenskan hemma mot Skellefteå AIK och vi vann med 5-2. Vi inledde fantastiskt bra och vann fyra eller fem raka matcher i allsvenskan vilket uppmärksammades stort i tidningen då. Bland annat slog vi Leksand hemma i Smidjegrav. Jag tror det var med uddamålet (5-4)
– Jag konkurrerade oftast med Lars Gustavsson om målvaktsposten i Mora under de år jag var där. Speciellt under mina sista år i klubben. Några säsonger efter jag kommit till klubben slutade Jan-Erik Johansson som varit lagets förstamålvakt. Sedan var det Göran Johansson som senare flyttade till Örebro. En duktig kille som även spelade i Juniorlandslaget.

Gustavsson spelade samtliga 21 matcher för Mora under debutsäsongen i högsta serien och höll nollan vid två tillfällen. Bland annat då Mora spelade 0-0 hemma mot AIK. En match som spelades i hällande regn och liknade mer vattenpolo än ishockey. I andra målet stod en viss Leif ”Honken” Holmqvist. Mora slutade tvåa i Division 1 Norra, bland annat före Leksand, och gick till kvartfinal. Där blev dock Västra Frölunda för starka och vann serien med 2-0 i matcher.

“Lill-Strimma” och “BÅG”. Foto: Arkivbild

“Det var ett tungt besked för oss här i Mora”

En av spelarna som Bengt-Åke Gustavsson fick spela tillsammans med i Mora var Lennart ”Lill-Strimma” Svedberg
– Han var ett naturbarn och hade en fantastisk talang. Plus att det var en mycket rolig kille. Ingen diva fast han var etablerad i landslaget. En jättebra kille helt enkelt
– På dagarna åkte han nere på rinken och spelade med barnen som ville vara med. ”Strimma” hade allt och jag har inget annat än gott att säga om honom. 
– Jag minns väldigt väl då beskedet kom att han krockat med en buss utanför Sundsvall och omkommit. Det var ett tungt besked för oss här i Mora, men egentligen hela hockeyvärlden. 

Sven-Åke ”Såja” Jakobsson:
– ”Strimma” var outstanding i både Mora och landslaget på den tiden. Hans styrka var nog skridskoskickligheten. ”Strimma” kom i från början från Wifsta/Östrand och gick till Grums och sen Brynäs innan han kom till oss i Mora. Jag har bara gott att säga om honom.

Stig Östling:
– Lennart ”Lill-Strimma” Svedberg spelade i Mora och jag kan inte säga annat än att det var en stor upplevelse att spela med honom. Visserligen var han en av världens bästa backar, men trots det var han helt naturlig och dessutom väldigt duktig på att ta hand om alla i laget. En förebild som hockeyspelare i alla fall.
– Jag spelade med ”Strimma” direkt från början i Mora och visst kom han att betyda mycket för mig. Andra backparet var för övrigt Per-Arne ”Hybbe” Hübinette och Kjell ”Rövarn” Eklind.

Stig Östling och Sven-Åke Jakobsson. Foto: Arkivbild

När ”Lill-Strimma” skulle i boken Ishockey Idag 1968/69 ta ut sitt landslag tog han ut Bengt-Åke Gustavsson med motiveringen ”Jag kan inte tänka mig någon annan som är bättre”.

“Leksand blev lite kaxigare genom åren”

Bengt-Åke, av alla talanger du spelat med i Mora IK vem upplevde du som den största om vi inte räknar med Lennart ”Strimma” Svedberg?
– Stig Östling var bara 17 år när han kom till oss från Ocklebo IK utanför Gävle. Han hamnade senare i Brynäs och landslaget. ”Hasse” Hansson och Mats Lindh var stora talanger de med. Mats som kom från Orsa spelade en tid i Winnipeg Jets vilket kanske visar på hans storhet.
– Hasse hade jag spelat med i Morgårdshammar så vi kände varandra redan därifrån. Hasse är några år yngre än jag, men han är en bra kille och en var en väldigt skicklig hockeyspelare. 

Det talades ofta om rivaliteten mellan Mora och Leksand. Var det så elakt mellan er spelare som tidningarna ville ha det till?
– Jag jobbade som polis i Mora och brukade skoja och säga att den enda gång jag har varit i Leksands Ishall efter att jag slutade som aktiv var när jag blev kommenderad dit i jobbet vid någon stormatch, skrattade Bengt-Åke Gustavsson och fortsatte:
– När jag spelade var det aldrig några problem. Jag var ofta på olika landslagsläger med Thommy och Christer Abrahamsson och vi blev mycket goda vänner. Sen kan jag tycka att de blivit lite ”kaxigare” där nere genom åren.

Gjorde bara en A-landskamp

Bengt-Åke Gustavsson fick även möjligheten att spela i Tre Kronor. I Williams Förlags hockeyalbum från säsongen 1967/68 stod att läsa följande: 
”21 år. Målare. Gör sin tredje säsong i Mora. Mycket lyckosam i vintras, Med i B-landslaget. OS-kandidat.” Och ”Hjälpte sin klubb till SM-slutspel. Utmärkt under B-landslagets ryssturné. I ett album något år senare kallades han för ”En av Honkens kronprinsar”.
– Det jag minns var tidningsrubrikerna om ”Dimman i Lützen” och jag förstod efter den matchen hur Gustav II Adolf kände sig under slaget vid Lützen, skrattar Gustavsson och fortsätter:
– Vi spelade mot Östtyskland under ett förberedande läger inför OS 1968. Det var på en uterink och dimman låg så tät över isen så jag inte såg när skotten kom. Curt Larsson från Södertälje SK var reserv och vi förlorade med 5-4. 
– Det blev min enda A-landskamp. Tyvärr blev inte säsongen vad jag hoppats som spelare då jag pendlade till polishögskolan i Stockholm och inte kunde träna ordentligt. Inför OS, när Christer Abrahamsson gjorde illa knäet, tog i stället Arne Strömberg ut Hans Dahllöf från Brynäs IF som andremålvakt bakom ”Honken” (Leif Holmqvist).

Bengt-Åke Gustavsson fick göra en match i Tre Kronor. Foto: Arkivbild

Matchen spelades i östtyska Crimmitschau redan i september där Tre Kronor var på läger. Östtyskland spelade överraskande 2-2 i första matchen när ”Honken” Holmqvist vaktade målet. I andra matchen stod Curre Larsson och då vann svenskarna med normala 8-1 för att helt överraskande förlora den tredje matchen med 5-4. Märkligt nog spelade Bengt-Åke Gustavsson inte några B-landskamper den här säsongen, men mycket handlade det nog om att han pendlade ner till Polishögskolan i Stockholm.

Bengt-Åke Gustavsson, som för övrigt kallades ”BÅG” var bedrövad efter sin landslagsdebut. 
– Det gick mycket bättre då jag inte var med på landslagsträningarna. Där var det en massa nytt som bara satte griller i huvudet på mig. 
– Då gick det mycket bättre året innan, då jag låg i lumpen och aldrig hann vara med på träningarna utan bara kastades in på matcherna. 

“Att se Mora gå upp i Elitserien var stort”

Det var också nära att målvakten från Furudal skulle hamna i en helt annan klubb under hans karriär. 
– Det var tal om att jag skulle spela i Södertälje SK. Kjell Svensson, som var en av Sveriges bästa målvakter vid den tiden, hade slutat och de litade inte riktigt på att ”Curre” Larsson skulle hålla. 
– Men de bad mig stanna i Mora ytterligare en säsong så jag stannade. ”Curre” blev senare proffs i Winnipeg så Södertälje kanske satsade rätt, berättade Mora-målvakten med glimten i ögat.
– Tanken var senare då jag jobbade som polis i Malung att jag skulle spela hos dom fast jag gjorde illa ryggen på någon vänskapsmatch så då slutade jag. 

Mora IK under 1970-talet. Foto: Arkivbild

Avslutningsvis bad vi Bengt-Åke Gustavsson plocka ut sitt bästa minne från tiden i Mora. Svaret kom blixtsnabbt:
– Att se Mora spela upp sig i Elitserien i den nya hallen, det var stort.

Bengt-Åke Gustavsson spelade sin sista säsong med Mora 1973/74. Efter tiden i klubben hoppade han även in några strömatcher i Ore.

I början av 2022 kom det tragiska beskedet att Bengt-Åke Gustavsson gått ur tiden, men under sin tid i Mora IK skrev han in sig som en av dom bästa målvakter klubben har haft.


TV: "Laget med bäst målvakt för kvällen vinner"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 22 mars
17:30 Ilves - Ässät Liiga
17:30 KalPa - Pelicans Liiga
17:30 Lukko - IFK Helsingfors Liiga
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Skellefteå SHL
torsdag 23 mars
01:00 Colorado Avalanche - Pittsburgh Penguins NHL
03:30 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Timrå - Örebro SHL
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:30 Brynäs - Malmö SHL
23:30 Philadelphia Flyers - Minnesota Wild NHL
00:00 Boston Bruins - Montreal Canadiens NHL
00:00 Ottawa Senators - Tampa Bay Lightning NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
00:00 Washington Capitals - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Detroit Red Wings - St Louis Blues NHL
00:00 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
fredag 24 mars
01:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
02:00 Dallas Stars - Pittsburgh Penguins NHL
02:00 Calgary Flames - Vegas Golden Knights NHL
03:00 Vancouver Canucks - San Jose Sharks NHL
03:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
17:30 Ässät - Ilves Liiga
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Växjö - Luleå SHL
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Tingsryd Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - New York Islanders NHL
lördag 25 mars
02:00 Colorado Avalanche - Arizona Coyotes NHL
15:15 Örebro - Timrå SHL
16:00 KalPa - Pelicans Liiga
18:00 Philadelphia Flyers - Detroit Red Wings NHL
18:00 Boston Bruins - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
18:30 Modo - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
19:00 Färjestad - Frölunda SHL
21:00 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
21:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
22:00 Minnesota Wild - Chicago Blackhawks NHL
22:00 New York Islanders - Buffalo Sabres NHL
22:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
00:00 Carolina Hurricanes - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Montreal Canadiens - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 New Jersey Devils - Ottawa Senators NHL
00:00 Dallas Stars - Vancouver Canucks NHL
söndag 26 mars
01:00 Pittsburgh Penguins - Washington Capitals NHL
05:00 Edmonton Oilers - Vegas Golden Knights NHL
05:30 Anaheim Ducks - St Louis Blues NHL
15:00 Rögle - Skellefteå SHL
16:00 Ilves - Ässät Liiga
18:30 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
21:00 Arizona Coyotes - Colorado Avalanche NHL
23:00 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
00:00 Nashville Predators - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks NHL
måndag 27 mars
04:30 Los Angeles Kings - St Louis Blues NHL
01:00 Ottawa Senators - Florida Panthers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:30 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
tisdag 28 mars
02:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
04:00 Anaheim Ducks - Colorado Avalanche NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Boston Bruins - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens NHL
onsdag 29 mars
02:00 St Louis Blues - Vancouver Canucks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Dallas Stars NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
01:30 Toronto Maple Leafs - Florida Panthers NHL
01:30 Washington Capitals - New York Islanders NHL
torsdag 30 mars
04:00 Colorado Avalanche - Minnesota Wild NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten