David Pastrnak.
VM 2022

David Pastrnak hattrickskytt i bronsmatchen – Tjeckien bryter medaljtorkan

Tjeckien hade inte vunnit medalj på VM sedan 2012 och lång under bronsmatchen mot USA med 1-3.
Då klev storstjärnan David Pastrnak fram och sköt ett hattrick för att vända till 8-4 och bryta Tjeckiens medaljtorka.

Det har varit ett tungt hockeydecennium för Tjeckien.

Efter att de vann brons på VM 2012 har landslaget misslyckats gång på gång och misslyckats att ta medalj i åtta raka VM-turneringar – vilket är Tjeckiens längsta medaljlösa svit någonsin.

Under den perioden har de förlorat tre bronsmatcher och de såg ut att vara på väg mot en fjärde fjärdeplats under söndagen då USA hade tagit en 1-3-ledning i bronsmatchen efter två mål av doldisen Karson Kuhlman

Vände 1-3 till 8-4

I den andra perioden reducerade dock Tjeckien till 2-3 och i den tredje exploderade tjeckernas offensiv.

Det var stjärnorna som klev fram och vände på matchen med tre mål inom loppet av två minuter och 46 sekunder där poängkungen Roman Cervenka sköt ett mål medan storstjärnan David Pastrnak stod för två fullträffar och ställningen var plötsligt 5-3 till Tjeckien.

Pastrnak hattrickskytt

USA fick en biljett tillbaka in i matchen då Tjeckien drog på sig en utvisning men då kunde i stället tjeckerna vända i boxplay och David Kämpf, till vardags i Toronto Maple Leafs, slog in 6-3 för att säkra vinsten för Tjeckien. Kämpf satte sedan också 7-3 i tom kasse.

USA reducerade visserligen med Pastrnak fullbordade sedan ett hattrick genom att skjuta 8-4 precis i slutet av matchen.

Tjeckien vinner därmed bronset och tar sin första VM-medalj på tio år – mycket tack vare David Pastrnak som sköt sju mål och tio poäng på sju matcher efter att han anslöt till laget mitt under turneringen.

Tjeckien – USA 8–4 (1-3,1-0,6-1)

Tjeckien: David Pastrnak 3, David Kämpf 2, Jiri Cernoch, Jiri Smejkal, Roman Cervenka.
USA: Karson Kuhlman 2, Adam Gaudette, Thomas Bordeleau.

TV: Så summeras Tre Kronors VM