Intervju

Emil Andrae stannade i HV71 trots SHL-intresse: ”Inte något jag ångrar”

Emil Andrae fick inte mycket istid för HV71 i SHL under fjolåret trots att han visade upp ett bra spel. 
Nu får 19-åringen dock ett stort förtroende i “det nya HV71” och är då en av HockeyAllsvenskans hetaste spelare.
– Jag är väl mer pålitlig den här säsongen, säger succébacken till hockeysverige.se.

HV71 har varit dominanta i HockeyAllsvenskan den här säsongen, precis som alla förhandstipsen förutspått. 

De leder tabellen i överlägsen stil och har endast förlorat två matcher med lite mer än en tredjedel av säsongen spelad. 

Någon som har varit högst delaktig i Jönköpingsklubbens framgång är 19-årige backen Emil Andrae som har varit ledande för seriesuveränen. 

Hittills har det med andra ord varit en väldigt rolig höst för Andrae då det gått riktigt bra både personligen och för laget. 

– Vi har presterat precis som förväntat. Alla förväntar sig att vi ska tugga på och ligga etta i serien. Vi har spelat bra såklart men vi har fortfarande mycket kvar att ge. Vi blir bättre och bättre varje dag, det är samma sak för mig, säger han till hockeysverige.se och fortsätter:  
– Jag har fått mycket istid och förtjänat min istid också. Jag har presterat bra och pytsat in lite poäng också så det är klart att det stärker mitt självförtroende.

Inför årets säsong målades HV71 upp som “den största favoriten i HockeyAllsvenskans historia” och alla förväntade sig att klubben skulle gå en lätt resa genom ligan. Än så länge har klubben både lyckats motsvara och överträffa de otroligt höga förväntningarna.

I TOPPEN AV BACKARNAS POÄNGLIGA

För HV-spelarna har en stor del bakom framgången varit att hantera pressen som kommer med det stora favoritskapet. 

– Det är skönt att vi har kunnat leva upp till det. Ända sedan vi samlades som lag för första gången så har vi pratat om den här pressen och hur vi ska leva med den i vardagen. Det är bra att vi pratar om det och förstår vad det innebär. Vi har tagit det på väldigt stort allvar och presterat som vi ska. Vi var mentalt förberedda på pressen redan innan serien började. Det är något som vi bara växer av tror jag, säger Emil Andrae. 

Emil Andrae och hans HV71 har inlett säsongen lysande. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Den 19-årige försvararen spåddes kunna få ett genombrott i och med klivet ner i andradivisionen och han själv har också lyckats både motsvara och överträffa förväntningarna. 

Den här säsongen har han varit med i toppen av backarnas poängligan i HockeyAllsvenskan hela hösten och just nu ligger han tvåa (bakom David Bernhardt) med 14 poäng på 16 matcher. 

Håller du som spelare koll på var du ligger i poängligan? 
– Det är klart jag har koll på det, annars ljuger jag. Dock är det inte så jag bedömer mina insatser utan det är en superkul bonus att få betalt för att jag spelar bra hockey. Man växer ju när man lyckas bidra offensivt och gör också bättre saker på instinkt defensivt. 

Förra året var det dock annorlunda. 

HV71 hade en mardrömssäsong i SHL, kom sist i tabellen och förlorade sedan kvalspelet mot Brynäs. 

Emil Andrae hamnade då i en klurig sits som junior som ville bevisa sig själv på seniornivå. Trots att han stundtals visade upp ett riktigt bra spel för HV71 så snittade han endast tolv minuters istid under säsongens gång och nio (!) backar i HV fick mer istid per match under SHL-säsongen.

 

Den här säsongen i HockeyAllsvenskan är det dock annorlunda. Andrae är en av de främsta och viktigaste spelarna i HV71 och han har snittat 21 minuters istid under hösten. Endast Chad Billins får spela mer i HV och 19-åringen är därmed också en av backarna som får spela mest i hela ligan. 

”HADE EN FÖRVÄNTAN ATT SPELA MER”

Jämfört med fjolåret har Emil Andrae alltså fått spela nio minuter mer per match. 

Vad ligger bakom den stora, drastiska, skillnaden i istid? 
– Jag har gjort en ganska bra höst. Största skillnaden är att jag har haft en ganska hög lägstanivå genom alla matcher. Jag har väl inte riktigt haft någon dipp än så länge, och om jag har haft det så har det inte varit så drastiskt. 
– Jag är väl lite mer pålitlig den här säsongen. Jag visar att det går att lita på mig och då kanske tränarna förlitar sig mer på mig och jag är jättetacksam för det. Förhoppningsvis kan jag bara fortsätta att växa av det.

Du har helt enkelt spelat så bra att tränarna ‘måste’ spela dig mycket? 
– Mitt mindset när jag klev in i den här säsongen är att jag skulle bli en ledande back i båda riktningarna. Jag har tagit kliv ditåt, men kan fortfarande ännu mer. Tränarna gör sitt jobb och tar ut de som är bäst för dagen – något jag alltid strävar efter att vara oavsett vilket lag jag spelar i.

Med tanke på hur du spelade, känner du att du inte fick chansen fullt i SHL i fjol?
– Det var en konstig situation såklart under fjolåret där vi hamnade efter ganska omedelbart. Som tränare är det då ganska enkelt att man lutar sig mot de mer rutinerade spelarna vilket jag respekterar fullt ut – även om jag själv såklart i stunden tyckte jag kanske borde spelat mer.
– Det är klart att jag hade en förhoppning och förväntan att få spela mer, det tror jag alltid jag kommer ha. Jag tyckte jag spelade tillräckligt bra för att förtjäna mer istid, men tränarna valde andra spelare i den prekära situation som klubben var i – och jag förstår dem. Jag har tagit kliv i år och känner att jag är än mer förberedd.

Att stanna i HV71 har lönat sig för Andrae. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Emil Andrae, som är en offensivt inriktad back, gjorde sju poäng (bara assists) på 31 SHL-matcher i HV71 i fjol. Under säsongens gång var han dock utlånad till Västervik där han nästan såg ut som en annan spelare som fick spela mycket mer och stod för sex poäng på 15 matcher i HockeyAllsvenskan. 

Både under fjolåret och den här säsongen är det alltså tydligt att Andrae presterar mycket bättre i andradivisionen än i högstaligan. 

Känner du att HockeyAllsvenskan passar dig bättre? 
– Jag tror att alla ligor passar en spelare som är i bra form, men såklart att det är en skillnad på ligorna. Under fjolåret växte jag oerhört mycket som person vid sidan av isen, då det var en säsong där istiden ibland uteblev stundtals. Man ska komma ihåg att det var min första säsong i seniorhockey och det tar nog någon säsong att växa in i det för de allra flesta.
– Sen känner jag ju själv att HockeyAllsvenskan passar mig utmärkt i år, då jag kan ta med mig erfarenheterna från fjolårets säsong och dessutom få en stor roll i ett lag som har vunnit mycket.

”HADE KANSKE KUNNAT VÄLJA SPEL I SHL”

Emil Andrae var en av tio spelare som valde att följa med laget ner efter degraderingen. Det var dock inte helt hugget i sten att han skulle stanna i Jönköping utan han hade andra alternativ. 

Det fanns nämligen SHL-intresse och det fanns säkerligen ett antal klubbar där Andrae skulle fått spela mer än de tolv minuter som han snittade i HV71 förra säsongen. 

Hur tänkte du innan du bestämde dig för att stanna i HV och följa med klubben ner?
– Jag kände att det var ett bra ställe för mig att stanna kvar i. Jag visste att vi skulle få ett bra lag och att klubben skulle satsa allt för att vi ska gå upp igen. Jag kände att det var ett bra klimat för mig att vara i. Jag hade ett bra snack med (Fredrik) Stillman strax efter att han kom in och allting kändes väldigt bra. 
– Det är klart att jag hade kanske kunnat välja att spela i SHL och visa vad jag går för men jag kände att det var bäst för mig och min utveckling att vara kvar. Nu såhär i efterhand är det ju inte direkt något som jag ångrar.

Efter succéhösten i HockeyAllsvenskan hittills har SHL-intresset återigen blossat upp och podcasten Sanny & Svensson har uppgett att Andrae uppvaktas av flera klubbar i SHL där hälften av lagen redan har visat ett tydligt intresse för att värva den 19-årige talangen. 

Emil Andraes stora fokus just nu ligger naturligtvis på att spela i HV71 och att försöka föra upp klubben tillbaka till SHL igen.

Har du också satt upp ett personligt mål att spela i SHL igen och bevisa sig där vilket du kanske inte fick i fjol? 
– Mitt mål med säsongen är självklart att gå upp med HV71. Längre än så har jag inte blickat alls ännu men att spela SHL med HV71 är något både jag och klubben strävar efter. Jag tror att det är ganska viktigt för mig som individ också att fokusera på nuet; vara bra och utvecklas varje dag.

Emil Andrae – framtida JVM-kapten? Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

”HAR EN STOR REVANSCHLUST I JVM”

Under den senaste veckan har Emil Andrae varit nere i Ängelholm med Juniorkronorna för att spela genrepet inför det stundande mästerskapet. Under turneringen utsåg Tomas Montén även HV-backen till lagkapten till en av matcherna. 

Andrae är en av spelarna född 2002 som redan var med och spelade JVM i fjol men då var han mer av en utfyllnadsback. 

Till årets mästerskap är han dock redo att kliva fram och vara en av de stora stöttepelarna för Juniorkronorna i Kanada. 

– Det hoppas jag! Jag vill vara en ledande spelare vart jag än spelar och har en stor revanschlust. Dels för hur vi som lag presterade, men också hur jag spelade rent individuellt. Min roll förra året var initialt kanske inte lika stor som den kommer vara nu, och det är något jag verkligen vill och kommer göra allt för att visa att jag klarar av både för mig själv men också för laget och alla som sitter hemma och hejar på oss. Dock så ska jag ju bli uttagen först, avslutar Emil Andrae


TV: Johan Davidsson om HV71:s succéstart

Matchrapporter: HV 71 vann mot Västervik – trots underläge Stark seger för Modo Hockey i toppmatchen mot HV 71 HV 71 segrare borta mot Björklöven HV 71 tog hem mötet med Almtuna i Upplands Bilforum Arena Revansch och tre poäng för BIK Karlskoga

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten