Julia Perjus
Ronnie Rönnkvist
Intervju

Lämnade Stockholm för Ö-vik: "Kunde ge mig möjligheten att utvecklas"

Hon växte upp i Stockholm - men lämnade AIK för att fortsätta utvecklas i Örnsköldsvik. För hockeysverige.se berättar Julia Perjus om beslutet, och A-lagskontraktet med Modo.

– Jag hoppas att jag får rätt mycket speltid och kommer utvecklas ännu mer den här säsongen. Ta en större plats i laget.

SPÅNGA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Med bara en SDHL-match i bagaget gav Modos tränare Björn Edlund 16-åriga Julia Perjus A-lagskontrakt inför kommande säsong. För hockeysverige.se berättar Modo-coachen:
- Julia är en ambitiös person som fick chansen i slutet på förra säsongen. Hon tog den verkligen och har kämpat hårt sedan dess med att bli bättre.
- Hon tränar bra och har gnuggat på riktigt bra i sommar med damtruppen där hon kommer ingå på tolv forwards kommande säsong. En spelare du som tränare gillar att coacha. Julia har bra storlek, speed, spelsinne och fina händer.

Nu är inte Julia Perjus (efternamnet kommer från pappans finsk-svenska sida) en Modo-produkt från början även om hennes utveckling gått stadigt framåt sedan hon kom till klubben. Moderklubb är Spånga IS i västra Stockholm.
- Hockeyintresset hemma är rätt stort. Min brorsa (Lucas Perjus) tränar superhårt och älska hockey lika mycket som jag. Dessutom har pappa varit materialare när vi var små, så även han gillar hockey. Båda mina föräldrar ställer upp för oss och älskar hockeyn lika mycket som vi. Dom gillar att hänga på, säger Julia Perjus med ett leende då hockeysverige.se träffar henne på ett soldränkt Spånga IP för en intervju.

NYA DANIJELA RUNDQVIST?

Det var två år äldre storebror Lucas som fick Modo-forwarden att en gång börja med hockeyn.
- Ja, jag blev intresserad då han började spela. Pappa var materialare i det laget och kände såklart tränaren. Dom sa att jag fick vara med på deras träningar.
- Jag fick även chansen att vara med och spela en match med det laget så jag hängde på honom rätt mycket och tyckte det var kul. Han är väldigt mycket en förebild för mig.

Var det andra tjejer med i det laget?
- Nej, inte i den årskullen, men i den under fanns det några.

Julia Perjus spelade även under uppväxten för Hässelby/Kälvesta som har en erkänt bra flickverksamhet.
- Jag var där under tre, fyra år, men jag spelade dubbelt under en tid. Dels med killar i Spånga, dels med tjejer i Hässelby.
- Att spela med tjejer var speciellt, men väldigt kul också. Det var lite annorlunda i omklädningsrummet och runt om, men lika kul. 

Förutom din bror hade du några förebilder under uppväxten inom hockeyn?
- Nej, inga speciella. Det var, som sagt var, i så fall min brorsa eftersom det var han som lockade mig att börja med hockey.
Danijela Rundqvist kommer från Hässelby så jag har haft lite kontakt med henne eftersom hon varit mycket där och är såklart en förebild, men det med just förebilder är inget jag egentligen tänkt på.

Vad tror du hon har betytt för hockeyn i Hässelby/Kälvesta?
- Väldigt mycket. Hon har växt upp där och startat sin egen karriär där, säger Julia Perjus med ett leende och konstaterar att tidigare landslagsspelaren och Mästarnas Mästare-vinnarens tröja hänger i taket i Hässelby/Kälvestas hemmahall. 

Foto: Ronnie Rönnkvist / Privat

Perjus med Rundqvist och Valentina Lizana Wallner. Foto: Ronnie Rönnkvist / Privat


LÄMNADE FÖR AIK

När Julia Perjus var 13 år lämnade hon hemmaklubbarna för spel på Ritorp med AIK.
- Jag ville satsa i en klubb som spelade på en högre nivå. Det var några i laget som sa att det var bra där så då drog jag dit.
- Till en början trivdes jag väldigt bra. Det var en väldigt hög nivå och klubben visade intresse. Man lovade att jag skulle få spela matcher och så vidare, men jag fick bara vara med på träningar samtidigt som jag kände att det blev sämre och sämre.

Ni hade ett väldigt starkt Division 1-lag med Olivia Sohrner, Vilma Nilsson, Aoife Leacy, Felicia Levin, men flera.
- Det var ett väldigt bra lag, men det var lite upp och ner. Givetvis var det bra spelare där, men jag spelade inte så mycket matcher med dom och efter två säsonger där ville jag fortsätta utvecklas på en annan nivå, få lite förändringar.

En av hennes bästa vänner är Olivia Sohrner som inledde förra säsongen i AIK, men tog steget över till Djurgården. Liksom Perjus spelade hon i Hässelby/Kälvesta innan AIK.
- Vi är fortfarande nära vänner. Hon är också från Hässelby innan hon bytte till AIK. Sedan följde jag efter henne dit. Vi har även spelat TV-pucken tillsammans, men vi har också mötts rätt mycket då vi spelat i kill-lag.
- Vi träffas ganska ofta, men det har såklart blivit lite mindre nu då jag flyttat upp till Örnsköldsvik, berättar Julia Perjus som pendlade under två år från Vällingby till Ritorp (Ulriksdals IP) som ligger i skuggan av köpkomplexet Mall of Scandinavia.
- Det fungerade väldigt bra. Mamma och pappa ville jättegärna hjälpa till och ställde alltid upp för att skjutsa. Samtidigt var det fler från Hässelby som spelade i AIK så vi samåkte. Bland annat bor Alva Hellqvist i Hässelby.

"TRY-OUTEN KÄNDES VÄLDIGT BRA"

Efter två säsonger i AIK valde Julia Perjus spel för Modo.
- Jag var på try-out för att se hur det kändes, vad dom hade att erbjuda, hur deras gymnasium är, hur det såg ut där uppe och så vidare.
- Try-outen kändes väldigt bra och det var en mysig stad även om den inte är lika stor som Stockholm. Det kändes bra att dom kunde ge mig möjligheten att utvecklas så mycket som möjligt där. Klubben visade vad dom hade att erbjuda, att jag kunde börja i juniorlaget och sedan gå upp i SDHL-laget. Dom berättade också att man skulle låta många få vara med och träna i damlaget. 

Julia Perjus


Fick du redan tidigt vara med och träna med SDHL-laget?
- Det var under förra säsongen jag fick börja träna med det laget.

Hur var det socialt att flytta hemifrån för första gången?
- Till en början var det väldigt nervöst ”Ska jag släppa alla kompisar och familj?”. När jag väl hade flyttat upp kändes det väldigt bra.

Matlagning?
- Det funkar väldigt bra, säger Perjus med ett leende.

Gillar du matlagning?
- När jag väl lagar mat är det kul, men det är lite tråkigt att hitta på olika maträtter hela tiden.
- Ibland träffas vi och lagar mat tillsammans på helgerna, men annars har vi inte så mycket tid för det. Det blir mest att man drar iväg till träningarna efter skolan.

Vilken maträtt är du bäst på att laga?
- Oj… Det är nog dom lätta maträtterna där man inte behöver stå och laga under flera timmar. Det kan vara köttbullar och makaroner eller korv (skratt). Det funkar.

Hur upplever du att bo på en mindre ort som Örnsköldsvik?
- I början var det väldigt annorlunda. Det är en väldigt liten stad så det har blivit att jag gått överallt istället för att åka kommunalt som gör här i Stockholm.
- Det är också nära till alla, nära att gå till hallen och skolan så det är lätt att ta sig överallt. Det är också en väldigt bra sammanhållning i laget så jag trivs verkligen.

Hur upplevde du steget på isen?
- Till en början var det lite nervöst, men egentligen var det samma som här hemma. Det var bara att ta på sig skridskorna och köra som vanligt. Skillnaden var inte så stor utan det var egentligen bara ett annat lag och andra människor.

Var det lätt att komma in i gänget?
- Ja, dom välkomnade mig jättebra. Nästan alla i 04-gänget kommer utifrån förutom en så det var nytt för nästan alla. 

SDHL-DEBUTEN

Många vittnar om att en av Julia Perjus framgångar bottnar i att hon alltid jobbar hårt och vill framåt.
- Jag tycker det är kul att träna, utvecklas och se framsteg. Se att man blir bättre. När man väl når sina mål, att man lyckats med det. Då blir jag väldigt positiv och glad över det eftersom man då ser att träningen gett någonting. 

Perjus under TV-pucken.

Perjus i TV-pucken. Bildbyrån

Säsongen 2020/21 debuterade Perjus i SDHL även om det bara blev en seriematch, mot Luleå, och två matcher i slutspelet.
- Debuten var väldigt kul, men det var nervöst från början fram till det att jag kom in i ishallen och omklädningsrummet. När jag satte på mig grejorna för att gå ut och köra släppte det. Jag har också väldigt lätt att släppa allt då jag ska ut på isen.
- Första matchen spelade jag bara några byten så det var inte hela matchen, men det var inte så att jag bara satt på bänken. Jag fick några byten i alla fall.

Inför säsongen 2021/22 har alltså Modo-forwarden fått ett A-lagskontrakt.
- Det var väldigt kul. Jag fick ett SMS av Björn ”kan du komma ner på hallen och skriva på?” Självklart kunde jag göra det. Sedan förklarade han vad det innebär och så vidare. Det enda jag tänkte var att det skulle få bli kul att ta steget upp.


Vilka förväntningar har du på den kommande säsongen?
- Jag hoppas att jag får rätt mycket speltid och kommer utvecklas ännu mer den här säsongen. Ta en större plats i laget, avslutar tidigare ungdoms-OS-spelaren Julia Perjus.TV: Josefin Bouveng vinner Elite Prospects Award 2021

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 augusti
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten