Jacob de la Rose.
Foto: Imago/Bildbyrån
Intervju

"Jag har inte bestämt mig för någonting än"

Jacob de la Rose har stått utanför St. Louis Blues laguppställning.
Kontraktet med NHL-klubben löper ut efter säsongen – och han har tidigare under säsongen satts upp på waivers av Blues.
Svenska klubbar uppges vara intresserade av hans tjänster till nästa säsong.
– Jag har inte bestämt mig för någonting än så länge utan vi får ta det efter säsongen, säger de la Rose till hockeysverige.se om framtiden.

Så här långt har Jacob de la Rose haft en ganska splittrad säsong. På 13 matcher i St. Louis-tröjan har han så här långt svarat för en assistpoäng. Dessutom var han helt nyligen uppsatt på ”waivers” för andra gången den här säsongen.

– Det har varit lite berg och dalbana. Det började att jag fick gå igenom ”waivers” första veckan. Vi hade inga skador så jag fick gå och vänta på att få chansen. När jag sedan fick chansen tycker jag att dom matcherna gick väldigt bra, berättar 25-åringen från Arvika för hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag spelade bra, tog för mig och kände själv att jag behövde ta vara på chansen. Tyvärr blev jag skadad efter tionde matchen eller vad det var. Jag gjorde illa knäet och det var lite dålig tajming eftersom jag just hade börjat spela matcher.
– Jag missade tre, fyra veckor på grund av min knäskada. Efter att jag kommit tillbaka har jag spelat några matcher, men vi har i princip fullt lag igen eftersom många är tillbaka efter sina skador så jag har inte spelat senaste matcherna.
– Det gäller att vara redo för jag vet att det kan gå fort. En eller två skador så är jag tillbaka igen. Då gäller det att ta vara på den chansen.

Hur hanterade du känslomässigt att nyligen bli uppsatt på ”waivers” igen?
– Det är väldigt speciellt eftersom du under 24 timmar kan hamna i princip vart som helst i Nordamerika.
– Just den här säsongen är det väldigt, väldigt få spelare som blivit upplockade på ”waivers”. Det kom inte som en chock direkt att jag inte blev upplockad av något annat lag. Ganska väntat med tanke på situationen med Covid och laguppställningarna per lag.
– Samtidigt är det en väldigt speciell ”business” då du under 24 timmar sitter och väntar på om du ska vara kvar där du är nu eller om du ska flytta någon helt annanstans.
– Nu när jag har tjej och hund är det fler än bara jag själv som skulle bli drabbad eftersom dom också skulle flytta med. Då skulle det bli mer omständligt. Samtidigt vet du vad man ger sig in på om man åker hit.

Jacob de la Rose.

Jacob de la Rose. Foto: USA TODAY Sports

UPPSATT I TAXI SQUAD - TRÄNAR MED LAGET

Nu har de la Rose målbilden att så snabbt som möjligt att få chansen någon av femmorna i St. Louis och ta den.

– Jag är med och tränar med laget som vanligt även om jag på pappret står som ”Taxi squad” (reservspelare under pandemin).

Har du fått en annan roll sedan du kom till St. Louis eller upplever du att den är ganska likvärdig?
– Man kan säga att jag har haft samma roll sedan jag kom hit bort. När jag väl spelar är det tredje, fjärde kedjan. Jag spelar boxplay och får ta hand om den delen, spela fysiskt och vara ansvarsfull med pucken. I princip är det som jag alltid har spelat här borta.
– Det är ett fack jag hamnat i och jag vet vad jag måste göra för att få vara kvar och spela. Jag försöker inte göra någonting utanför min box då jag får chansen.

Kan du ibland känna att det är lite trist att hamna i ett fack som man lätt gör i NHL?
– Både och. Jag har alltid varit en spelare som gör det jag blivit tillsagd att göra. Är det här sättet jag måste spela på för att få spela så gör jag det. Det är en sådan jag är, att jag köper min roll.

St. Louis har haft en ganska tuff säsong, men nu har laget börjat klättra uppåt igen och är med och slåss om en slutspelsplats.

– Vi har haft sjukt mycket skador och kanske inte levererat upp till förväntningarna som vare sig vi eller folk utifrån haft på säsongen.
– Mot slutet har vi börjat få tillbaka alla skadade. Senaste tre matcherna har vi verkligen kommit i gång och är med och slåss om en slutspelsplats. Varje match är som en slutspelsmatch och varje poäng vi kan få är viktiga för oss just nu. I senaste matcherna tycker jag att det synts att alla har lagt i en extra växel.

Jacob de la Rose.

Jacob de la Rose. Foto: Ronnie Rönnkvist

LÅNGTIDSSKADADE LANDSMÄN  

Två spelare som saknas för resten av säsongen är Carl Gunnarsson och Oskar Sundqvist. Två väldigt viktiga spelare för St. Louis enligt Jacob de la Rose.

– Båda två har precis opererat sina knän. Klart att det är tufft för laget eftersom det är två viktiga spelare. Framför allt defensivt. Både Gunnarsson och ”Sunken” äter sjukt mycket istid i boxplay och i slutet av matcherna då vi leder.

Nu är du inte på stan så mycket i pandemitiderna, men St. Louis vann Stanley Cup för ett par säsonger sedan och nu får laget slita för att ta sig till slutspelet. Hur går snacket kring laget medialt?
– Som jag sa, dels vi i laget men jag märker också på folk utifrån har haft högre förväntningar än vad vi har levererat än så länge. Jag har ändå känt i senaste matcherna att det på rätt väg.

Du har bott i hockeystäder som Detroit och Montréal. Hur skulle du säga att St. Louis står sig jämförelsevis?
– Folket här är väldigt intresserade. Det känns som St. Louis mer eller mindre alltid har varit i slutspel senaste 20 åren. Man har alltid bra lag och det är bra fans här.

Vad tror det betydde för St. Louis att Alexander Steen, efter tolv år i organisationen, meddelade efter förra säsongen att karriären var över?
– Han har varit med och byggt upp hela kulturen och framgången som är här i St. Louis. Vi har en sjukt tajt spelargrupp och han har varit en del i uppbyggnaden av den. Klart att märks när en sådan kille försvinner. Det märks också hur respekterad och omtyckt han är i hela stan och i organisationen här i St. Louis.

Smyger han fortfarande runt i ishallens korridorer?
– Ja, då. Just nu bor han kvar här och brukar vara nere på hallen. Jag ser honom ofta. Han är en grym person.

Alexander Steen.

Alexander Steen. Foto: Bildbyrån

KOPPLAS TILL SHL  

Jacob de la Rose kontrakt går ut efter säsongen. 

I svensk media har han placerats både i Färjestad och Leksand till kommande säsong. Själv har han inte tänkt så långt som till nästa säsong ännu utan har främst fullt fokus på spel i NHL.

– Jag har inte funderat så mycket på det ännu. Vi får först se hur resten av den här säsongen utspelar sig. Efter det får vi se om St. Louis vill ha kvar mig eller inte. Jag har inte bestämt mig för någonting än så länge utan vi får ta det efter säsongen.

Känner du att du får den istid du behöver för att fortsätta utvecklas som hockeyspelare?
Det är svårt att säga. Trots allt är det NHL vi snackar om som är världens bästa liga. Jag får helt enkelt ta det jag får. Alla hade velat spelat mycket i varje match, men man får ta den roll och göra det bästa av den istid man får, avslutar Jacob de la Rose.


TV: AHL-svenskarna som kan vända hem

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 25 september
13:00 Luleå - Brynäs SDHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
16:00 Djurgården - Linköping SDHL
16:10 SDE - Göteborg SDHL
20:00 Washington Capitals - Buffalo Sabres NHL
00:00 Edmonton Oilers - Winnipeg Jets NHL
måndag 26 september
03:00 Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten