Emil Lundberg
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Poängkungen öppnar för att stanna: "Fått tillbaka glädjen"

Hans självförtroende var något naggat i kanten efter en tuff tid i Björklöven. I Vita Hästen blev han lagkapten - och poängkung. För hockeysverige.se berättar Emil Lundberg om säsongen och framtidstankarna.

– Jag tycker jag bevisat för många att jag kan spela på en hög nivå, säger han till hockeysverige.se.

Trots att vi bara hunnit till mitten av mars är Emil Lundbergs  hockeysäsong över. Inga fler träningspass med Vita Hästen finns inbokade. Det säsongsavslutande lagmötet är röjt ur vägen. När det roliga egentligen skulle börja tog säsongen slut för Lundberg och hans lagkamrater.

Vita Hästen slutade elva i Hockeyallsvenskan. De hade, när de 52 omgångarna var färdigspelade, plockat sex poäng för lite för att få deltaga i det nu pågående slutspelet.

– Det blir som en käftsmäll, säger Hästenkaptenen  till hockeysverige.se.

– Speciellt när vi hade ett så tajt spelschema på slutet, då vi spelade tre, fyra matcher i veckan. Att gå från det till att inte ens stå på is något mer...det blir som natt och dag. Allting bara försvinner. Vi visste ju vilket läge vi var i, vi har behövt jaga lagen framför de sista veckorna snarare än att vi haft en slutspelsplats och tappat den. Samtidigt har det ju varit ganska lugnt nedåt så vi har kunnat fokusera fullt ut på att jaga slutspel. Men nu räckte det inte hela vägen. Det känns surt.

"SPELADE INTE BRA NOG"

Till en början hängde Vita Hästen med skapligt. Men i december, och framför allt januari, tappade laget mark i tabellen.

– Det har varit en väldigt omtumlande säsong, men det har det ju varit för nästan alla lag i hela världen, höll jag på att säga. Det var en stor omsättning på spelare, det kom in en del NHL-lån, sen försvann dom och dt kom in lite nytt folk i stället...Det har varit en speciell säsong, menar lagkapten Lundberg.

– Om man tittar på våra avslutande matcher och det poängfacit vi hade där så ser man att det inte var då vi tappade slutspelsplatsen, utan det var tidigare. Vi hade någon månad som var riktigt mörk, där vi förlorade mycket. I slutändan var det den perioden som gjorde att vi inte räckte till. 

Emil Lundberg.

Emil Lundberg. Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån


Lundberg menar att det var ett misslyckande att inte sluta bättre än elva, men också att det fanns positiva saker att ta med sig.

– Vi gick ju in i säsongen med målsättningen att vi skulle till slutspel. Men då trodde man ju att det skulle komma in folk till arenorna och sådana saker. Det blev en väldigt annorlunda säsong där det kom in nya spelare mitt i, som inte hade varit med på det vi snackat om innan. Det blev som att man var tvungen att skaffa nya målsättningar hela tiden. Jag tycker ändå, någonstans, att även om det är ett misslyckande att vi inte är i slutspel så har vi tagit oss igenom vissa perioder väldigt bra. Samtidigt, efter 52 omgångar ljuger inte tabellen. Vi spelade inte bra nog för att komma på en slutspelsplats. Så man får ändå med sig en sur eftersmak.

"HAN BIDROG JU HUR MYCKET SOM HELST"

NHL-lånens betydelse har varit omdiskuterade när det gäller Vita Hästen. Klubben satsade ganska hårt på att plocka in spelare som egentligen skulle spela i Nordamerika. På målvaktssidan satsade de på Adam Werner. På backsidan togs William Lagesson och Linus Högberg in. Och framåt lassade de på med Marcus Sörensen  som var HockeyAllsvenskans bästa spelare under sina månader i klubben. Trots att Sörensen bara spelade 14 matcher slutade han femma i lagets interna poängligan när säsongen summerades, med 24 imponerande poäng.

Det har diskuterats huruvida det var så smart av Hästen, ur ett längre perspektiv, att plocka in spelarna de gjorde. Men det snacket köper inte Emil Lundberg.

– Nej, alltså, alla var beredda på det. Att framför allt han skulle försvinna. Ingen räknade nog ens med att vi skulle få behålla honom så pass länge som vi fick. Han spelade ändå 14 matcher. 

– Däremot får man såklart anpassa sig lite när en sådan spelare försvinner. Han tog mycket ansvar och gjorde mycket bra saker. Jag menar, han bidrog ju hur mycket som helst. Då gäller det att andra kliver fram och hittar sin roll för att täcka upp efter honom. Och jag tycker ändå att, även om vi förlorade några matcher på rad när han försvann, det inte kändes som ett så stort tomrum ändå. Visst, det är väl lätt för mig att sitta här och säga det. Vi förlorade trots allt matcherna så det kanske blev en reaktion, men i gruppen kändes det inte så.Vi såg det bara som en bonus att vi fick ha med honom över huvud taget.

Marcus Sörensen dominerade.

Marcus Sörensen dominerade. Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård


Blev det en omställning för gruppen när vissa spelare fick ta kliv upp i hierarkin?

– Både och. De som fick spela mer tyckte såklart bara det var roligt, alla vill ju spela så mycket som möjligt. Jag tror att folk snarare kände att "Det är dags för mig. Nu är det min tur". Sörensen var ju inte här så jättelänge så det var nog bara skönt att ha honom här i början av säsongen när vi inte riktigt visste var vi stod. När han försvann lämnade han plats för andra, men samtidigt är det ju ingen utifrån som på riktigt förväntar sig att någon annan ska kunna ta Lagessons eller Sörensens roll fullt ut. Det går inte att fylla deras skor på det sättet. Då hade vi andra också spelat i NHL, säger Lundberg med ett skratt.

"LITE STUKAT SJÄLVFÖRTROENDE"

Personligen hade 27-åringen karriärens mest produktiva säsong. Han vann Vita Hästens poängliga efter att ha gjort 42 poäng och slutat på 17:e plats i den hockeyallsvenska poängliga. En skön revansch efter ett prövande fjolår i Björklöven, där både en skada och en knivskarp konkurrens gjorde att säsongen inte riktigt gick som planerat.

Går det att vara nöjd med en säsong för egen del, trots att laget inte gick som du hade hoppats?

– Det är klart att jag känner att jag gjort en bra säsong. Speciellt med tanke på hur förra säsongen var. Då fick jag inte spela så mycket och jag var skadad en del...Jag visste inte riktigt vart jag stod. Jag kom in i den här säsongen med ett lite stukat självförtroende. Så den här säsongen blev ett kvitto för mig själv framför allt, på att jag kan leverera och bidra. Jag fick ta lite revansch på folk som räknat ut mig. Jag är fortfarande en bra hockeyspelare som kan leverera på toppnivå i HockeyAllsvenskan.

– Men. När allt tar slut som det gjorde för oss, då sitter man ändå här med en bitter eftersmak. Jag ville spela slutspel. Och visst, någonstans vet jag att jag gjort en okej säsong men när man var i det läge vi var i räknas bara laget. 

Emil Lundberg.

Emil Lundberg. Foto: Erik Mårtensson / Bildbyrån


Emil Lundberg gjorde 26 respektive 16 poäng på två säsonger under sin andra sejour i Björklöven. Under hans första sväng i Umeå, 2014/2015, sköt han 17 mål på 33 matcher och värvades till Djurgården i SHL. Just den historiken gjorde att han själv aldrig tvivlade på att han skulle kunna vara en allsvensk toppspelare igen.

– Jag höll mig ändå kvar i SHL i fyra år sen. Jag tror inte man kan hålla sig kvar i SHL i fyra år om man inte kan spela hockey, menar Lundberg och fortsätter:

– Första året i Björklöven, den senaste svängen, var helt okej. Men då var i nästan ett bottenlag. Det var bara "Freddan" (Andersson) som gjorde 30 poäng. Men den säsongen kändes det som att jag började hitta tillbaka till mitt spel. Sen inledde jag ju förra säsongen med en klassisk AC-ledskada, och man tog in många nya spelare under säsongen. Det var såklart kul att vara en del av ett vinnande lag men får egen del var det svårt att slå sig in ordentligt efter att ha missat typ en och en halv månad. Så ska man summera mina två år i Björklöven var det väl en godkänd och en icke-godkänd säsong. Då är det klart att man får ett litet stukat självförtroende och att man börjar fundera på om man stannat av. Mot slutet av året fick jag ändå spela med (Fredric) Weigel och (Olle) Liss och hade en bra avslutning på säsongen. Det försökte jag ta med mig in i den här säsongen med Vita Hästen.

"VÄLDIGT ÖPPEN FÖR ATT STANNA"

Nu är det oklart vad som händer med succéspelaren. Hans kontrakt med Vita Hästen löper ut.

– Jag är öppen för det mesta. Men jag är väldigt öppen för att stanna i Hästen också. Jag hade en bra säsong, jag trivs jättebra i både staden och laget och känner att jag verkligen fått tillbaka glädjen till hockeyn. Förhoppningsvis har det lugnat ned sig i världen så att nästa säsong inte blir lika speciell, och då skulle det vara kul att få vara med en säsong till. Få vara med på en ny resa.

Men kanske finns det ändå ett litet sug att ge det en ny chans på högre nivå?

– 99 procent av alla spelare vill såklart spela så högt upp som möjligt, och jag tycker som sagt att jag tagit revansch på många och bevisat att jag kan spela på en hög nivå. Som jag sa är jag öppen för det mesta och stänger inte dörren till Vita Hästen heller. Det vore ett jättebra alternativ. Jag tycker jag sitter i en helt okej sits.

Emil Lundberg.


Precis som inför den här säsongen lär spelarmarknaden vara kraftigt påverkad av den pågående pandemin.

– Ja, så är det. Det kommer vara en speciell situation igen. Det är många klubbar som blöder och inte vet vad som gäller till nästa säsong. Det får man såklart ha med i bakhuvudet.

Själv är Vita Hästen-stjärnan bara tacksam över att han fått spela hockey under de rådande omständigheterna.

– HockeyAllsvenskan är mitt i sitt slutspel just nu. Jag är glad att vi lyckades spela klart säsongen som vi gjorde ändå. Det är inte alla länder som kunnat spela över huvud taget. Det är många som inte ens fått spela hockey den här säsongen. Därför känner jag en tacksamhet gentemot Vita Hästen, att jag fick spela där och att vi kunde genomföra en säsong trots omständigheterna. Jag har ändå kunnat spela 52 matcher den här säsongen. Nu hoppas jag bara allt lugnar sig och att alla klubbar får den hjälp de behöver. Jag tycker ändå att klubbarna i både SHL och HockeyAllsvenskan försökt ta sitt ansvar och få in pengar för att klara sig, avslutar Lundberg.


TV: SHL-klubbarnas drömvärvningar


Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten