NHL:s längsta avstängningar genom tiderna.
Foto: Arkiv
NHL

NHL:s tio längsta avstängningar – han stängdes av på livstid

Vilken är egentligen den längsta avstängningen i NHL:s historia?
Under ligans långa historia har det skett lite allt möjligt ute på isen. Det har varit allt från stämplingar, klubbor som har svingats som basebollträn till flygande tacklingar. Hockeysverige.se ser nu tillbaka på de längsta avstängningarna i ligan och vad som förorsakade dessa.

Ishockey har varit, är och kommer att förbli en fysisk sport där det kan ske olyckor. Spelet blir snabbare, besluten tas på millisekunder och mycket kan gå fel. Utav de tio längsta avstängningarna är det till synes däremot oftast helt avsiktliga handlingar som har gett anledning till avstängningarna.

För att kunna avgöra vilken som är den längsta avstängningen i NHL:s historia krävs det att man gör några avgränsningar. Detta innebär att alla avstängningar som har skett på grund av spelare eller ledares agerande utanför isen inte kommer att listas.


Avstängningar som Vjatjeslav Vojnovs kommer därför inte med trots att det kan argumenteras för att han har fått en av de längsta avstängningarna i ligan. Detta innebär även att de senaste årens avstängningar för olagliga substanser inte heller kommer med på listan och därför kommer inte namnen Nate SchmidtValentin Zykov eller Jarred Tinordi ta plats.

10. Todd Bertuzzi: 20 matcher

Todd Bertuzzi är inte den ende spelaren som för en aktion på isen har blivit avstängd i 20 matcher – men frågan är om inte hans agerande var det värsta av dem.

Den 16 februari 2004 i en match mellan Vancouver Canucks och Colorado Avalanche sträckte sig svensken Markus Näslund efter pucken. Detta snappade Avalanche-spelaren Steve Moore upp och åkte in i situationen för att dela ut en tackling. 

Tacklingen tog mot Markus Näslunds huvud och svensken blev efter det fula tilltaget liggande på isen. Näslund var för tillfället ligans meste poängplockare den säsongen och starka känslor kokade efter Moores fula tackling. 

Svensken lämnades utanför spel i tre matcher med en hjärnskakning men Moore klarade sig undan bestraffning från ligan. Bestraffningen för Moores tilltag skulle däremot komma då Vancouver-spelarna inte hade glömt händelsen från den tidigare matchen.

Bara fem dagar senare möttes lagen igen och redan i den första perioden hade fyra slagsmål brutit ut. Bara sex minuter in i matchen hade Moore slagits med Vancouver-forwarden Matt Cooke.

Efter den första perioden stod det fem-noll till Colorado som till skillnad från Canucks hade dykt upp till matchen för att spela hockey. När halva den tredje perioden hade passerat stod det 8-2 till Colorado och det var då Bertuzzi hade bestämt sig. 

Vancouver-spelaren sökte upp Steve Moore på isen och ville starta ytterligare ett slagsmål. Moore ignorerade den kanadensiska forwarden som sedan tog till det helt otänkbara. Bertuzzi åkte upp bakom Moore, tog tag i hans tröja och svingade ett slag som träffade huvudet på spelaren.

Moore föll ihop okontrollerat och landade med huvudet först ner i isen. Bertuzzi var inte klar där. Tillsammans med Moore föll han rätt på den avsvimmade spelaren och delade ut ytterligare ett slag innan tre spelare till kom in i situationen och bildade en hög på den medvetslöse spelaren.

Moore låg kvar på isen en stund innan han kunde bäras ut på bår och köras till sjukhuset. Den då 26-årige Avalanche-spelaren var efter händelsen tvungen att avsluta sin karriär då en av nackkotorna hade skadats.

Todd Bertuzzi bestraffades med en avstängning på obestämd tid. I och med att säsongen efter ställdes in på grund av lock-outen var spelaren lämnad utanför spel i lite mer än ett år men avstängningen blev sammanlagt endast 20 matcher.

Hade det inte varit för lockouten hade avstängningen förmodligen hamnat högre upp på denna listan. 

 

9. Dale Hunter: 21 matcher

Dale Hunter gjorde 1020 poäng under sin NHL-karriär, men han stod även för 3565 utvisningsminuter. Hunter var alltså över sin 1409 matcher långa karriär utvisad i snitt två och en halv minut per match.

Hunter var inte den mest sportslige spelaren som har klivit ut på isen och det kom han även att visa i en match mot New York Islanders i Stanley Cup semifinalen 1993. 

Det var den sjätte matchen i serien och Washington låg redan under med 4-1. Ett mål till hade inneburit att det var spiken i kistan för Washington som låg under med 3-2 i matcher. 

När den stökige forwarden då har kontroll på pucken i egen zon missar han en passning som istället hamnar på Islanders-stjärnan Pierre Turgeon

Turgeon som under säsongen inte missat en enda chans placerade in pucken snyggt i mål, vilket fick Dale Hunter att tappa huvudet helt. När Turgeon firar målet med uppsträckta armar bestämmer sig Hunter för att sätta in en tackling på stjärnan som flyger rätt in i sargen.

Islanders-forwarden som hade noterats för totalt 135 poäng på 83 matcher i grundserien säsongen 1992/93 missade resten av slutspelet med skadorna som han ådrog sig av tacklingen.

Dale Hunter stängdes av från spel i 21 matcher på grund av det otroligt osportsliga tilltaget.

 

8. Raffi Torres: 21 matcher

i Stanley Cup-slutspelets första matchserie mellan Chicago Blackhawks och Phoenix Coyotes 2012 tacklades Marián Hossa till isen medvetslös.

Marian Hossa hade släppt iväg pucken några sekunder innan Phoenix-spelaren Raffi Torres med all hans kraft gick in för att tackla hårt. Tacklingen som delas ut tar i den oförberedde Hossas huvud.

Hossa som föll i isen medvetslös var tvungen att lämna isen på bår efter tacklingen. Raffi Torres som delade ut tacklingen försöker först att ta pucken med sin klubba och hade tid på sig att väja av från situationen. Istället för att väja av hoppar Phoenix-spelaren in med axeln som tar direkt i Hossas huvud.

Direkt efter tacklingen delades ingen utvisning ut till Raffi Torres, men efter matchen skulle han stängas av för interference, charging och huvudtackling. Genom de tre regelbrotten fick Raffi Torres en avstängning som skulle sträcka sig över 25 matcher. 

Detta innebar att Torres skulle missa resterande delen av slutspelet. Efter en överklagan under sommaren 2012 bestämde NHL att Torres endast skulle missa 21 matcher. 13 av matcherna avtjänades redan i slutspelet samma år och de resterande åtta avtjänades den följande säsongen.

 

7. Gordie Dwyer: 23 matcher

Den 19 september 2000 spelade Tampa Bay Lightning och Washington Capitals en vänskapsmatch som skulle komma att bli allt annat än vänskaplig. 

När ett stort slagsmål bröt ut på isen bestämde sig Gordie Dwyer som redan hade placerats i utvisningsbåset att återigen beträda isen och slåss. När Dwyer klev ut på isen igen försökte samtliga inblandade domare att stoppa honom från att återigen släppa handskarna. 

Under slagsmålets gång gjordes flera försök att stoppa den till synes galna 22-åringen, men det fanns inget stopp. Dwyer fortsatte att slå trots att domare placerade sig mellan honom och måltavlan.

Agerandet innebar att Dwyer i matchen drog på sig tre matchstraff för abuse of officials. Efter matchen meddelades det att Dwyer skulle stängas av i hela 23 matcher för sina handlingar.

Avstängningen sträckte sig en match längre än den som tilldelades Jan-Axel Alavaara när han i Elitserien 1998 medvetet körde in i domaren Thomas Andersson. Avstängningen var däremot sju matcher kortare än den som tilldelades Fredrik Emsjö 2015. Emsjö körde in i en domares skridsko bakifrån och tilldelades 30 matchers avstängning i HockeyEttan.

Minnesregeln är: Rör du domaren finns det stor risk att det inte blir mer spel på ett bra tag.

 

6. Marty McSorley: 23 matcher

Att Marty McSorley endast placerar sig på en sjätteplats är chockerande. Att Donald Brashear efter det här överfallet ens kunde komma tillbaka till hockeyn är mirakulöst.

Den 21 februari 2000 spelades en match mellan McSorleys Boston Bruins och Brashears Vancouver Canucks. Med fem sekunder kvar på klockan bestämde sig McSorley för att svinga sin klubba i huvudet på Brashear som okontrollerat föll baklänges och slog huvudet i isen.

På grund av den brutala attacken ådrog sig den fruktade slagskämpen Brashear en tredje gradens hjärnskakning. Vilket kanske inte säger särskilt mycket men det är den värsta graden av hjärnskakning som en person kan ådra sig.

Överfallet var så pass grovt att McSorley först och främst stängdes av hela säsongen (återstående 23 matcher). Avstängningen förlängdes sedan till ett år men på grund av Boston-spelarens utgående kontrakt blev det aldrig några mer matcher i NHL.

Under avstängningen försökte McSorley söka sig till spel i Storbritannien och i Tyskland men blev stoppad båda gångerna av IIHF som samarbetar med NHL.

Utöver avstängningen blev McSorley villkorligt dömd i 18 månader för överfallet.

5. Jesse Boulerice: 25 matcher

Jesse Boulerice spelade totalt 395 matcher i NHL och noterades för totalt 1212 utvisningsminuter. Detta innebär att han spenderade i snitt tre minuter per match i utvisningsbåset. En halvminut mer i snitt än Dale Hunter.

Boulerice hade tröttnat på Ryan Kesler och ville därför ge igen på den skicklige spelaren. När Kesler spelar upp pucken bakom eget mål kommer Boulerice åkande från andra hållet i hög fart.

När spelarna närmar sig varandra är Kesler inte redo på det som kommer att ske. Boulerice sätter upp klubban i en crosschecking rörelse som tar direkt i ansiktet på Ryan Kesler som faller till isen.

Reaktionen efter händelsen tyder på att Boulerice inte menade att komma in med den kraften i smällen, men det gjorde han i vilket fall som helst. I en intervju efter matchen säger Boulerice att det inte var menat att ta så illa och att han var ångerfull.

Trots att spelaren var ångerfull hade han inte riktigt tagit lärdom av sina handlingar då han fyra år senare körde över en AHL-domare och bestraffades med en tio matchers avstängning.

Efter det fula tilltaget mot Ryan Kesler bestraffades slagskämpen med en 25 matchers avstängning.

4. Chris Simon: 25 matcher

På tal om att inte ta lärdom av sina handlingar. Med totalt åtta avstängningar under sin karriär har Chris Simon varit avstängd i 65 NHL-matcher.

Den 25 matchers långa avstängningen tilldelades honom efter att han med bladet på klubban slog New York Rangers-spelaren Ryan Hollweg i ansiktet.

Holloweg kommer i den föreliggande situationen upp i ryggen på Simon som reagerar kraftigt när han blir knuffad in i sargen. När Simon väl är tillbaka på benen hade han tappat sitt sunda förnuft. Bara fem sekunder efter att han var tillbaka på benen söker han upp Ryan Hollweg och slår honom med klubban direkt i ansiktet.

Holloweg låg länge till synes medvetslös samtidigt som ett stort slagsmål utbröt precis bredvid den skadade spelaren.

Chris Simon bestraffades med sin andra stora, men absolut inte sista avstängning i karriären och lämnades utanför spel i 25 matcher.

 

3. Chris Simon: 30 matcher  

Nej, ni läser inte fel. Chris Simon är även trea på listan. Frågan är vilken av händelserna som är värst. 

Bara ett halvår efter den 25 matcher långa avstängningen lyckades Simon ådra sig en avstängning på 30 matcher. Den här gången stampade han på finsken Jarkko Ruutu.

Efter en het diskussion mellan spelarbåsen i matchen mellan Pittsburgh Penguins och New York Islanders fällde Simon Pittsburgh-spelaren Ruutu. Bakifrån drog han undan Ruutus ben och när finländaren hade fallit till isen stampade han medvetet på Ruutus ben innan han lugnt klev in i båset.

Ruutu fick hjälp av lagkamrater för att kunna ta sig av isen och en välplacerad domare kunde dela ut matchstraff till Simon som direkt fick gå och byta om. I och med de tidigare avstängningarna togs det inte lätt på den här händelsen.

Simon stängdes av i 30 matcher och spelade aldrig igen i New York Islanders tröja.

 

2. Raffi Torres: 41 matcher

Raffi Torres tar återigen plats på listan och detta genom huvudtacklingen han delade ut på svensken Jakob Silfverberg i en försäsongsmatch. Tacklingen tog inte bara mot huvudet utan den var även sen. 

Som i fallet med Hossa hade pucken redan lämnat svenskens klubba när Raffi Torres gick in för tacklingen. Med axeln träffar han Silfverberg som föll okontrollerat mot isen.

Tacklingen är inte värre än den han utdelade på Marian Hossa, men mellan de två fula tacklingarna hade Torres flera gånger sökt liknande tacklingar. Detta fick ligan att agera och stänga av spelaren länge.

Den 41 matchers långa avstängningen är den längsta i NHL:s historia för en tackling. Jämfört mot de tidigare exemplen så är tacklingar svårare att bedöma men varken Torres eller klubben San Jose Sharks valde att överklaga avstängningen.

Ett år efter avstängningen lade Torres skridskorna på hyllan och hans 15 år långa NHL-karriär avslutades med ett hjärnsläpp i en försäsongsmatch.

 

1. Billy Coutu: Livstid

1927 var en annan tid och det är svårt att säga exakt vad det var som hände den dagen då Billy Coutu inte bara attackerade en utan två av domarna i matchen. 

Efter att hans Boston Bruins förlorat Stanley Cup-finalen 1927 ska Coutu enligt vissa uppmanats av den namnkunnige tränaren Art Ross att starta ett stort slagsmål. Slagsmålet samt attacken på domarna var så pass allvarliga att den dåvarande Boston-kaptenen bestraffades med en livstidsavstängning från ligan.

Mycket är spekulationer av vad som hände när Coutu tappade sitt sunda förnuft, men det är helt säkert att han på grund av överfallen bestraffades med en böter på 100 dollar och livstids avstängning.

1927 hävdes Coutus avstängning från hockey, men inte från NHL. Säsongen 1932/33 hävdes även avstängningen från NHL, men då hade Coutu redan pensionerat sig från hockeyspelandet.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 19 mars
12:00 AIK - Frölunda SDHL
14:05 Luleå - Brynäs SDHL
14:05 Luleå - Brynäs SDHL
15:00 Frölunda - Färjestad SHL
15:00 Timrå - Örebro SHL
18:00 Västervik - Tingsryd Hockeyallsvenskan
18:00 Buffalo Sabres - Boston Bruins NHL
18:30 Modo - AIK Hockeyallsvenskan
18:30 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Minnesota Wild - Washington Capitals NHL
21:00 Vegas Golden Knights - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New Jersey Devils NHL
00:00 New York Rangers - Nashville Predators NHL
00:00 St Louis Blues - Winnipeg Jets NHL
måndag 20 mars
01:00 Anaheim Ducks - Vancouver Canucks NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
17:30 Ässät - Ilves Liiga
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Växjö - Luleå SHL
00:00 Detroit Red Wings - Florida Panthers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Ottawa Senators NHL
tisdag 21 mars
02:00 Colorado Avalanche - Chicago Blackhawks NHL
02:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Calgary Flames NHL
17:30 Tappara - KooKoo Liiga
19:00 Färjestad - Frölunda SHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Örebro - Timrå SHL
19:30 Malmö - Brynäs SHL
20:00 Lugano - Servette National League
00:00 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
00:00 Montreal Canadiens - Tampa Bay Lightning NHL
00:00 New Jersey Devils - Minnesota Wild NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Florida Panthers NHL
00:00 Buffalo Sabres - Nashville Predators NHL
00:00 Washington Capitals - Columbus Blue Jackets NHL
00:30 New York Islanders - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 22 mars
01:00 Winnipeg Jets - Arizona Coyotes NHL
01:00 St Louis Blues - Detroit Red Wings NHL
01:30 Dallas Stars - Seattle Kraken NHL
03:00 Vancouver Canucks - Vegas Golden Knights NHL
03:00 Anaheim Ducks - Calgary Flames NHL
17:30 Ilves - Ässät Liiga
17:30 KalPa - Pelicans Liiga
17:30 Lukko - IFK Helsingfors Liiga
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Skellefteå SHL
torsdag 23 mars
01:00 Colorado Avalanche - Pittsburgh Penguins NHL
03:30 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
19:00 Timrå - Örebro SHL
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
23:30 Philadelphia Flyers - Minnesota Wild NHL
00:00 Boston Bruins - Montreal Canadiens NHL
00:00 Ottawa Senators - Tampa Bay Lightning NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
00:00 Washington Capitals - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Detroit Red Wings - St Louis Blues NHL
00:00 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
fredag 24 mars
01:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
02:00 Calgary Flames - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Dallas Stars - Pittsburgh Penguins NHL
03:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Vancouver Canucks - San Jose Sharks NHL
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
17:30 Ässät - Ilves Liiga
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
19:00 Växjö - Luleå SHL
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - New York Islanders NHL
lördag 25 mars
02:00 Colorado Avalanche - Arizona Coyotes NHL
18:00 Boston Bruins - Tampa Bay Lightning NHL
18:00 Philadelphia Flyers - Detroit Red Wings NHL
19:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
21:00 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
21:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
22:00 Minnesota Wild - Chicago Blackhawks NHL
22:00 New York Islanders - Buffalo Sabres NHL
22:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten