Nostalgi

NOSTALGI: Fjärde mars - ett heligt datum för Luleå Hockey

Den fjärde mars är ett heligt datum för Luleå Hockey. Det var det datumet år 1984 de gick upp i Elitserien - där de sedan blivit kvar i närmare fyra decennier. Idag minns vi tillbaka på Luleås väg upp till finrummet.

– Det var inget lag med ballerinor direkt, säger Johan Strömwall som var en av hjältarna.

Den 4 mars är ett speciellt datum för alla som har Luleå Hockey nära sitt hjärta. Klubben hade bildats 1977 under namnet Groko Hockey. Namnet Groko kom av klubbens huvudsponsor. Redan året efter bytte man namn till Luleå HF och antog Stålmannen-logotypen.

Under några säsonger slogs Luleå i Division 1 Norra om att få kvala upp till elitserien. Säsongen 1982/83 var det nära att norrbottningarna skulle klara av att ta steget upp. Förs tog sig Luleå till en playoff-final om en plats till elitserien mot Södertälje, men förlorade med 3-0 i matcher. Luleå fick en ny chans via kvalseriespel, men föll på målsnöret i sista avgörande matchen mot Modo. Där krävdes det seger för Luleå, men matchen slutade 2-2 och istället var Modo tillbaka i elitserien.

"ETT HOPPLOCK"

Säsongen 1983/84 vann Luleå höstsäsongens grundserie i Division 1 Norra före Timrå. Det innebar att Luleå fick spela i dåvarande allsvenskan efter jul. Även allsvenskan vanns och Luleå var klara för finalmatcher mot Hammarby om en plats i elitserien. Hammarby, som tränades av Tommy Boustedt, hade ett imponerande lag på pappret med bland andra tidigare NHL-spelarna Rolf ”Råttan” Edberg och Roger Melin, men även toppnamn som Tony Landeskog, Bruno Ohlzon, Hasse Segerberg, Uffe Rådbjer, Peter Lindgren (idag Hellenberg) och inte minst skicklige finske spelaren Timo Salimaa. 

Luleå var mer ett hopplock av relativt okända spelare från Norrbotten och Finland. Spelare så som Lars-Göran Niemi, Veli-Matti Ruisma, Roger Mikko, Erik Stålnacke, Mats Blomqvist, Lars Modig, Johan Strömwall med flera var inte ännu speciellt omtalade. 

Torbjörn Köhler och Rolf Torbjörn Köhler och Rolf "Råttan" Edberg i en duell.

Första matchen spelades i klassiska Delfinen. Luleå imponerade och vann med klara 5-1 efter att bland annat Lars-Göran Niemi svarat för två av målen. Andra matchen spelades på Hovet blev en jämnare historia. Hammarby hade ledningen större delen av matcher. Fem minuter in i tredje perioden gjorde Timo Salimaa 6-5 och mycket började peka på att stockholmarna med den märkliga peppingramsan ”Bamsing stångkorv” skulle vinna, men med några minuter efter Hammarbymålet gör Erik Stålnacke 6-6. 17.29 åker sedan Peter Lindgren (idag Hellenberg) ut för holding. Dryga minuten in i powerplay gjorde så Lars-Göran Niemi 6-7 som också blev slutresultatet. 

Domare Lars Henriksson var måttligt populär i Hammarbylägret efter matchen.

PROMENADSEGER

Den tredje och som det skulle visa sig avgörande matchen blev en promenadseger för Luleå. I början tredje perioden ledde Luleå med 6-0. Målskyttar var i tur och ordning 1-0 Erik Stålnacke, 2-0 Johan Strömwall, 3-0 Hannu Niemi, 4-0 Erik Stålnacke, 5-0 Torbjörn Köhler och 6-0 Torbjörn Köhler. Hammarby reducerade till 6-1 genom Janne Lindberg, men kort därefter gjorde Janne Nilsson 7-1. Luleå vann till slut med 7-4 och fick för första gången ta steget upp i elitserien.

Det är också på sin plats att påpeka att Tommy Boustedts Hammarby också tog steget upp till elitserien men via kvalserien.

Lars-Göran Niemi, Veli-Matti Ruisma och Roger MikkoLars-Göran Niemi, Veli-Matti Ruisma och Roger MikkoBildbyrån

Coach för det Luleå som tog steget upp i elitserien var Freddy Lindfors, en före detta målvakt i Kiruna AIF och Teg. En som uppskattade Lindfors var Johan Strömwall som tidigare har berättat i OLD SCHOOL HOCKEY om sin förre coach.
– Jag hade Freddy Lindfors i många år. Han var noggrann, pedagogisk och hade system i spelet. Han betydde mycket.

Han tog upp många unga spelare till A-laget.
– Ja, eftersom det fanns många bra hockeyspelare i Norrbotten. Vi var ett norrbottenslag med några från Kiruna, Piteå, Kalix också vidare. Då passade det också bra med en norrbottnings-tränare.

Johan Strömwall har sin tröja upphissad i Coop Arenas tak.Johan Strömwall har sin tröja upphissad i Coop Arenas tak.Foto: Bildbyrån

"FANTASTISK GLÄDJE"

Freddy Lindfors:
- Kjell Widmark var tränare innan mig och han betydde massor. Han införde hård träning, mycket skridskoåkning, tuffhet och framför allt disciplin. Vad jag förstår var det lite si och så med det innan. Jag har för mig att Tomas Bäckström tog hand om sommarträningarna och Kjell vinterträningarna.
- Det kan inte ha varit så lätt för Kjell att kliva direkt från vänsterforwardsplatsen i Luleå till tränarjobbet där han skulle få ordning på sina kompisar, men han gjorde det mycket bra.

Hur delaktig var du i värvningarna?
- På det tiden var det tränaren som bestämde vilka spelare man ville har så nog var jag delaktig allt, säger Freddy Lindfors med ett lätt skratt och fortsätter:
- Kedjan med Erik Stålnacke, Anders Björnström och Roger Mikko var vår kanske bästa kedja i sista kvalmatchen mot Hammarby. Det var lite extra kul med Stålnacke eftersom vi spelade tillsammans i högsta serien 1973/74 med Kiruna. Då var han bara en 16-årig talang som senare blev en så bra hockeyspelare.

4 mars 1984, avgörande möte med Hammarby, jag antar att det är en dag du inte kommer att glömma?
- Det är nog absolut roligaste jag varit med om inom hockeyn. Först var det en fantastisk glädje och sedan bara lättnad.
- Vi var nära redan säsongen innan så vi hade lite extra press på oss. Jag hade upplevt lite motsvarande tidigare då vi hade avancerat upp med Teg och Kiruna, men ändå var det här speciellt och väldigt, väldigt kul. 

"INGET LAG MED BALLERINOR DIREKT"

Johan Strömwall som var en av hjältarna minns tillbaka:
– Det var många starka viljor i det här laget och en stor offervilja. Det var inget lag med ballerinor direkt. Vi kom underifrån och ingen hade fått någonting gratis. Det tror jag präglade hela den här gruppen.

Firandet efter uppflyttningen var rejält.Firandet efter uppflyttningen var rejält.

Inför säsongen 1983/84 anslöt flera starka namn till laget. Bland andra Roger Mikko, Erik Stålnacke, Kari Heikkilä och Hannu Niemi. Det här skulle visa sig vara viktiga och direkt avgörande spelare för
avancemanget.
– Det här var inga storstjärnor när dom kom till Luleå utan smarta värvningar. Spelskickliga spelare. Det var en bra åldersfördelning på laget där många var i sina bästa år och det tror jag var en nyckel till framgången.
– Hela den våren i allsvenskan var kul. Vi var en segermaskin. Det var nästan som att dom vi få gånger förlorade hamnade i chock. Det var liksom ”Vad var det som hände?” Vi var vana att vinna och krävde seger av varandra.
- Stan var oerhört euforisk efter att vi gått upp, men för oss i laget var det mer som att jobbet var gjort. Då blev det också en del spänning och nervositet eftersom vi visste att nästa säsong skulle vi spela i elitserien. Alla kanske inte skulle räcka till och hur skulle laget se ut nästa säsong.

LAGET

Målvakter: Mats Blomqvist, Gustav Sandkvist.
Backar: Hans Andersson, Bo Eriksson  Kari Heikkilä, Jan-Ola Lomgren, Lars Modig, Hannu Niemi, Torbjörn Virf, Roger Öhman, Matz Öman.
Forwards: Petter Antti, Anders Björnström, Thomas Bäckström, Rolf Karlsson, Torbjörn Köhler, Per-Erik Lundstig, Roger Mikko, Lars-Göran Niemi, Jan Nilsson, Veli-Matti Ruisma, Johan Strömwall, Erik Stålnacke.


Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten