Sök
Jens Brändström.
Foto: Tamirjan Photo
Långläsning

Från Sverige till Rumänien: "Alltid velat gå min egen väg"

När stora delar av hockey-Sverige blickar åt samma håll har Jens Brändström valt en annan väg – en väg som för flera kan ses som udda.
Frågan som alla ställer sig: Hur och varför hamnar en svensk hockeytränare i Rumänien? Och hur är egentligen hockeytillvaron i ett så litet hockeyland?
– Det finns ingen klubb i Sverige med samma förutsättningar, säger den 39-årige tränaren till Hockeysverige.se.

Det bevingade uttrycket lyder "Alla vägar bär till Rom", men det kanske bara gäller de som tar samma väg. För den 39-årige tränaren Jens Brändström leder inga vägar till samma plats som för alla andra. 

Genom den svenska damhockeyn har 39-åringen tagit sig från Norge till Ungern och till sist Rumänien där han nu tränar Sapientia U23. 

Den självklara frågan som dyker upp i allas huvuden är: Hur hamnar en svensk tränare i Rumänien? När Brändström började sin tränargärning hade han förmodligen ställt samma fråga, men allting är tydligare för honom nu.

I en lång intervju med Hockeysverige.se berättar Jens Brändström om  vägen han har tagit, utmaningar och motgångar han har stött på samt hur livet ser ut för en tränare i den Rumänska högsta divisionen.

"RAMLADE IN PÅ ETT BANANSKAL"

Tränargärningen började när Jens Brändström var 20 år och han tog sina första steg som ishockeytränare i Härnösand AIK:s ungdomsverksamhet.

– Jag ramlade in på ett bananskal. Jag insåg att jag inte hade någon superkarriär framför mig utan jag försökte ta plats i AIK Härnösands A-lag, säger han till Hockeysverige.se om den egna spelarkarriären och fortsätter:

– När man sedan gick ut gymnasiet och började jobba så fick man välja om det skulle vara hockey eller jobb. Jag valde att jobba men ville vara kvar en del i hockeyn och fick ett erbjudande om att träna U10-laget i Härnösand vilka jag följde fram tills att de spelade i U14.

Vid den här tiden hade inte tränarambitionerna växt fram utan det var en lång väg kvar innan de första riktiga jobben skulle börja trilla in. Däremot var det ett steg i rätt riktning.

I Härnösand AIK tog Brändström sina första steg inom damhockeyn vilket i sin tur ledde vidare till ett jobb i Timrås damlag och till slut till Linköping.

"BLEV EN SUCCÉ"

Jobbet i Linköping var inte endast ett stort steg i karriären utan även ett stort steg i livet för den då 30-årige tränaren som för första gången flyttade ifrån födelsestaden Härnösand.

När den svenske tränaren väl hade landat i "flygstaden" blev han kvar i fyra säsonger och under tiden i Linköping blev det ett SM-guld innan resväskan packades igen.

– Första året i Linköping blev en succé när vi tog brons, andra året åkte vi ut redan i kvartsfinalen och sen blev det guld sista året som jag var där. Jag kände att jag hade nått målet i Linköping. Vi hade en plan på att vi skulle vinna SM-guld och när vi hade gjort det kände jag inte längre samma driv, säger han.

Efter den långa tiden i Linköping bar det av till Norge och Sparta Sarpsborg där han agerade junior- och ungdomsansvarig. Men utlandsuppdraget i Norge blev inte som Brändström hade tänkt sig.

– Efter halva andra säsongen i Norge valde vi att bryta. Det var inte socialt perfekt och tufft för min fru som inte hade hittat ett jobb i Norge under åren som vi var där.

Jens Brändström.Jens Brändström.Foto: Privat

"TOTAL KOLLAPS"

Tränaren flyttade återigen hem till Sverige där det blev nya tag i tre olika svenska klubbar där den senaste var Lindlövens IF i HockeyEttan. 

– Jag hade ett kontrakt som gick ut i Lindlöven, vi valde att gå skilda vägar efter ett år. Jag gillar och har fortfarande kontakt med de i klubben. Vi nådde inte våra satta mål och efter en svag höst där vi presterade under vad vi förväntade oss, samt en total kollaps i den sista matchen, gick vi skilda vägar. säger Brändström om tiden i HockeyEttan-klubben.

När det inte blev någon förlängning med Lindlövens IF stod Brändström utan jobb fram tills att hans fru tog upp frågan om ett nytt utlandsäventyr.

– I och med tiden i Norge hade jag inte tittat utanför Sverige men när min fru lyfte frågan om att åka utomlands började jag leta. Sen var det David Järvå som tipsade en klubb i Ungern om mig, säger han och fortsätter:

– Jag hade haft kontakt med flera andra klubbar i Europa men med min erfarenhet var det svårt att hitta något. Det är sällan klubbarna tar en tränare från Division 1. Jag märkte att jag var tredjevalet och när de andra klubbarna började falla bort fanns erbjudandet i Ungern kvar.

"ETT RIKTIGT HOCKEYNÄSTE"

Den ungerska klubben HK Budapest erbjöd svensken jobbet som tränare för U20-laget, men han skulle efter bara ett halvår bli befordrad och ta över jobbet i A-laget.

– Det sociala funkade bra. Min fru fick jobb direkt och vi trivdes bra i staden. I Ungern var det tufft, förlorade man två matcher i rad var det möten på direkten. Det är väll samma i Sverige i och för sig, men det var kanske lite andra tillvägagångssätt, säger Brändström om tiden i HK Budapest.

I den ungerska huvudstaden blev det endast en säsong innan flytten återigen var ett faktum och svensken hamnade i den rumänska byn Carta.

Byn har en befolkning på under 1000 personer men har blivit ungdomshockeyns Mecka i Rumänien. I byn bor nu Jens Brändström och tränar laget Sapientia U23. Trots namnet är det emellertid inget juniorlag utan det är ett universitetslag som spelar i den rumänska högsta divisionen.

– Den här regionen i landet har ett stort hockeyintresse. I själva byn där jag är kanske det inte är lika stort och de äldre har väl inte så bra koll, men det har blivit ett riktigt hockeynäste på grund av förutsättningarna, säger han och fortsätter:

– Här är det enorma anläggningar, vi kan ha det största gymmet jag någonsin har sett. Det finns verkligen alla förutsättningar. Vi har maskiner, läkare, fysioterapeut, sjukgymnast, bastu, plast-is och en klubbtekninksdator som spelarna kan göra övningarna på. Det finns ingen klubb i Sverige med samma förutsättningar.

Jens Brändström på bänken i Ungern.Jens Brändström på bänken i Ungern.Foto: Privat

"SKAKA HAND VARENDA GÅNG"

De enorma förutsättningarna som skiljer det rumänska laget från svenska lag är inte den enda skillnaden svensktränaren har stött på.

– Husen här står rätt tätt men det är som på landet, de har djur på sina gårdar och livnär sig på jordbruk. Ibland ser man häst och vagn som rullar förbi, men det är ett lantliv. Vi har ett pensionat som man kan gå och äta på i byn men annars måste man ta sig in till stan som inte ligger så långt här ifrån, säger han.

Faktumet är att svensken har hamnat i Transylvanien och i ett område där stora delar av befolkningen är Szekler. Szeklerna är en ungersk folkgrupp som till stora delar är bosatta i Szeklerland som är en del av östra Transylvanien. Byn som Brändström just nu bor i ligger i Szeklerland vilket tränaren har märkt av.

– De engagerar sig mer med Ungern än med Rumänien, men det ligger i Rumänien. Jag har börjat på en tatuering som ska representera min hockeyresa, och då har jag lite flaggor men frågar du några bekanta här nere tycker de inte att jag ska ha den rumänska flaggan, säger tränaren lite skämtsamt.

Flytten från Ungern till Carta i Rumänien har inte inneburit några större förändringar för svensken, men det finns vissa kulturkrockar han har sprungit in i.

– Det är likt kulturen i Ungern. Men det finns kulturella skillnader om man jämför med Sverige. Bara en sån sak att man ska skaka hand varenda gång man träffas. Jag är inte så bra på det, man är van att bara hälsa och sedan gå vidare och det har tagit tid att vänja sig, säger han och fortsätter:

"LIGAN HÅLLER HÖG NIVÅ"

Sapientia U23 spelar både i den rumänska högsta divisionen och den Europeiska universitetsligan EUHL. Spelarna är födda mellan 1998 och 2002.

– Grundtanken är att det ska vara U23-spelare som inte är proffs. Det är lokala spelare som spelar hockey och har fått stipendium för att göra det samtidigt som de studerar. Ligan håller hög nivå då de andra lagen tar in importspelare som både har spelat i NHL, KHL och i landslagen. När vi möter de tre bästa lagen är en match där vi står upp bra en 4-1 förlust men ibland åker man på de här riktiga plump-matcherna och förlorar med 8-0. Tanken var att vi skulle spela i EUIHL men den säsongen har fortfarande inte startat. Där skulle vi vara lite mer konkurrenskraftiga och slåss om slutspelet, säger han och fortsätter:

– Målet med klubben är att utveckla spelarna till att ta nästa steg och bli professionella. Mitt jobb är att se till att killarna får rätt träningsmängd och rätt träning. Mycket handlar om spelstruktur och hur man spelar utan puck.

På vilket sätt skiljer sig den rumänska hockeyn från den svenska?

 – Spelstilen här nere är mer tuta och köra, och går det så går det. Man spelar mer offensivt med många långa passningar och det skiljer sig från den svenska lite mer strategiska ishockeyn.

Jens Brändström och spelare i det ungerska laget Sapienteia U23.Jens Brändström och spelare i det ungerska laget Sapienteia U23.Foto: Tamirjan Photo

"NHL HADE OCKSÅ VARIT TREVLIGT"

Jens Brändström har även egna mål med tiden som han spenderar ute på kontinenten. Förutom att lyfta och utveckla spelarna blickar svensktränaren mot framtiden.

– Jag har ganska höga mål och brinner för att nå långt i min karriär. Drömmen är att leda ett lag i den svenska högstaligan. Ett jobb i NHL hade också varit trevligt, skrattar svensken.

Trots en vag dröm om NHL är det inte omöjligt att vi i framtiden kommer att se den bereste 39-åringen tillbaka i svensk hockey.

– Jag är nöjd med min tillvaro just nu och den vägen jag tar. Självklart vill jag ta steg uppåt men jag har ingen plan på hur det ska gå till. Jag vill göra det jag tycker är spännande och det jag mår bra av att göra, säger han och fortsätter:

– Jag har blivit kontaktad av några klubbar i HockeyEttan men jag ser inte ett tränarjobb där som ett steg uppåt. Jag har även haft kontakt med några HockeyAllsvenska klubbar om jobb som assisterande tränare vilket jag inte hade haft några problem med. Jag har aldrig haft den rollen tidigare och tror det hade kunnat vara en bra utmaning i framtiden.

"VELAT GÅ MIN EGEN VÄG"  

Varför svensken har hamnat i Rumänien tror han själv handlar om hans vilja att lära sig mer om ishockey samtidigt som han får lära sig om andra kulturer.

– Jag vill göra det jag känner för och det som utmanar mig som människa. Jag vill se och lära mig saker och är nyfiken. Det här har passat mig väldigt bra, säger han.

Genom den erfarenhet som 39-åringen redan har tillförskansat sig öppnar han för att fler svenskar borde se hans resa som ett alternativ. 

– Jag rekommenderar alla att pröva den här vägen. Men har ingenting emot de som väljer att göra den vanliga resan genom divisionerna i Sverige. Jag har alltid velat gå min egen väg och det här har passat mig bra. Nivån på professionaliteten här nere och i verksamheten är hög.

Brändström har i Rumänien en finsk kollega som är målvaktstränare i laget och ser att det är fler finländare som väljer att gå samma väg som han själv.

– Vi är lite stängda för den här vägen. Eller jag upplever det så. I Sverige kan du få bra betalt redan i Division 1, men kollar du på till exempel Finland där det krävs att man har ett extrajobb på sidan i de lägre divisionerna så är den här vägen vanligare. Man tittar inte lika mycket utomlands i Sverige, säger han.


TV: Veckans SHL-lag

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten