Foto: Bildbyrån
Lista

Utlånade till SHL i höstas – så har svenskarna inlett i Nordamerika

ANNONS

Totalt åtta svenskar var utlånade från NHL till SHL under hösten. Här tas det en titt på hur det har gått för dem under inledningen av säsongen borta i Nordamerika - och det är minst sagt blandat resultat. 

SHL hade inte alls lika många NHL-lån som Hockeyallsvenskan under hösten. I SHL handlade det endast om spelare som hade giltiga SHL-kontrakt under säsongen 2020/21 när de skrev sina NHL-kontrakt som fick spela under hösten. 

Här tittar vi på hur det har gått för dessa spelare sedan de lämnade SHL för spel i Nordamerika.

Lias Andersson

Det har hänt en hel del i Lias Andersson unga hockeykarriär. Tanken var ju att han skulle stanna hela säsongen i HV71 men efter att ha blivit trejdad från New York Rangers till Los Angeles Kings i höstas ändrades planerna. 

– Svår situation. Jag har väl inte haft en säsong på samma ställe på väldigt länge. Saker ändras när man blir trejdad och det var ju inte planen när man kom in till den här säsongen, sa Andersson till hockeysverige.se i slutet av november.

När väl NHL-säsongen startade fick Andersson bara plats i Kings taxi squad. Men efter två matcher utanför laget fick han sedan chansen. Totalt har det blivit elva matcher och ett mål, hans första på nästan 22 månader i NHL. Andersson har snittat 10:51 i istid men efter en längre tid i laguppställningen är dock 22-åringen tillbaka i taxi squad och fanns inte med när Kings besegrade Arizona senast. 

Lias Andersson har gjort mål i NHL igen.Lias Andersson har gjort mål i NHL igen.Foto: Jeff Curry-USA TODAY Sports

Tobias Björnfot

Hemma i Djurgården blev det 15 matcher för Tobias Björnfot som även spelade JVM. I Los Angeles Kings stod han till en början utanför laget men i de tre senaste matcherna har Björnfot fått förtroendet i Kings-försvaret. Man har dessutom vunnit alla matcherna med svensken i laguppställningen och är med i racet om en slutspelsplats.

Björnfot har svarat för en assist, snittar 18:09 i istid och ser alltså ut att ha spelat till sig en plats.

Tobias Björnfot i Los Angeles-tröjan.Tobias Björnfot i Los Angeles-tröjan.Foto: Candice Ward-USA TODAY Sports

Nils Höglander

I Rögle hann det bli 23 matcher och 14 poäng (5+9) under hösten. Väl i NHL har trollgubben från Bockträsk har varit en av de stora positiva överraskningarna bland svenskarna i ligan. 

Nils Höglander fick en flygande start med mål i premiären mot Edmonton Oilers och sedan dess har han bara fortsatt att visa upp sig. 20-åringen har svarat för nio poäng (3+6) på 21 matcher och fortsätter att få förtroende tillsammans med Bo Horvat och Tanner Pearson. 

– Hogs” har varit grym. Han gör det inte bara bra med pucken utan jobbar också hårt... han är överallt på isen, sa lagkapten Horvat nyligen om Höglander. 

Nils Höglander.Nils Höglander.Bildbyrån

Joakim Nygård

Hemma i Karlstad hade Joakim Nygård otur med en skada under inledningen. När han väl kom igång blev det 15 matcher och tio poäng (7+3) i SHL. 

– Jag känner att jag åker över i fin form och det är ju bra inför kommande camp, sa han till Färjestads hemsida när det var dags att åka över till Edmonton igen. 

Nygård fick stå över Oilers två första matcher under inledningen av säsongen men i den trejde, mot Montreal, fick han chansen i tre raka matcher. Det har dock bara blivit totalt fyra framträdanden hittills och 28-åringen har bara fått över tio minuters speltid i en av matcherna. Oilers har ändå hyfsad konkurrens i bottom-6 samtidigt som laget har hittat formen. Nygård får fortsätta att jobba hårt i väntan på en y chans. Just nu är han i lagets taxi squad.

Joakim NygårdJoakim NygårdFoto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson

Mathias Bromé

En av SHL:s roligaste spelare att titta på stod för 20 poäng (4+16) på 23 matcher i Örebro. När det väl var dags att åka över till NHL och Detroit Red Wings tog Mathias Bromé direkt en plats i laget.

Men precis som för Red Wings har det gått tungt för Bromé. Det har inte lossnat för 26-åringen som efter 17 matcher fortfarande är poänglös. Känslan är dock att han har Jeff Blashills förtroende och så småningom måste det ju lossna. 

Foto: Jerome Miron / USA TODAY Sports

Fredrik Händemark

Malmös tidigare lagkapten Fredrik Händemark tillhör numera San José Sharks. Innan säsongen var givetvis 27-åringen hemma i Malmö och svarade för 15 poäng (6+9) 25 matcher. 

Borta i Nordamerika har det däremot varit sämre med speltid. Han fick visserligen göra NHL-debut i tredje omgången men efter det har Händemark inte fått några minuter i NHL. Istället har han gjort fyra matcher i AHL med San José Barracuda men väntar fortfarande på första poängen.

Fredrik Händemark.Fredrik Händemark.Foto: Avdo Bilankovic/Bildbyrån

Linus Sandin

I SHL och HV71 svarade Linus Sandin för tio poäng (4+6) på 20 matcher och 24-åringen hade givetvis förhoppningar på att slå sin in i Philadelphia Flyers. 

Det har dock inte blivit någon NHL-debut än utan Sandin har istället fått spela i AHL med Lehigh Valley Phantoms. 

– Han är lite äldre, men han behöver fortfarande genomgå en stor acklimatisering efter att ha kommit hit från Sverige och de större isytan där, sa Flyers general manager Chuck Fletcher tidigare.

I AHL har Sandin spelat två matcher men är ännu poänglös.

Linus Sandin hemma i HV71.Linus Sandin hemma i HV71.Foto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson

Theodor Lennström

Hemma i Frölunda blev det fyra mål och fyra assist på 18 matcher för Theodor Lennström innan han åkte över till Edmontons camp.

– Det börjar bli lite nervöst, lite pirrigt är det. Förväntningarna är alltid stora men jag ska spela mitt spel och göra det jag är bra på och sen får vi se hur långt det räcker, sa Lennström när det var dags. 

Än så länge har han inte fått chansen i NHL men däremot rullar det på bra i AHL med Bakersfield. Där han Lennström hunnit göra mål i sin andra match och står på två poäng efter sex matcher. 

Theodor Lennström.Theodor Lennström.Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån


LISTA: Crosbys topp fem "wow"-ögonblick i karriären

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch