Sök
Staffan Kronwall om Malmös svaga säsong.
Bildbyrån
SHL

Experten: "Man har inte tillräckligt konstruktiva backar"

Malmö gick till slutspel under alla Peter Anderssons år som tränare. Nu ligger det sist. Att de huserar i botten är emellertid ingenting som förvånar C More:s expert Staffan Kronwall speciellt mycket.

–  Om vi ser till vad man trodde om Malmö inför säsongen är jag inte jätteförvånad att dom ligger där nere, säger han till hockeysverige.se.

Malmö har och har haft en tuff resa i SHL den här säsongen. Efter 37 matcher ligger laget sist, men har ändå bara med fyra poäng upp till åttondelsfinalplatsen. Till saken hör också att Malmö har några färre matcher spelade än övriga lag i SHL. 

En som inte är förvånad över Malmös utsatta position är före detta storspelaren som idag är expert på C More, Staffan Kronwall.
- Om vi ser till vad man trodde om Malmö inför säsongen är jag inte jätteförvånad att dom ligger där nere, säger den förra backgiganten och fortsätter:
- Jag tycker att Malmö gick in i säsongen med framförallt en ganska trubbig backsida. Dom hade heller ingen riktigt spetsig förstaline. Med dom förutsättningarna kändes det som att Malmö skulle vara i botten, vilket dom också är.
- Sedan har Malmö tagit in många nyförvärv och det har hänt mycket under säsongen, men jag är något förvånad över att man inte plockat in någon back. Det är väldigt många av deras backar som är stöpta i samma form.

"HAR GJORT EN JUSTERING"

Staffan Kronwall har ändå sett en förändring i Malmös sätt att agera ute på isen.
- Jag tycker att man gjort en justering i systemet under säsongen. I början skulle man vara så väldigt konstruktiva, men man har inte tillräckligt konstruktiva backar för att spela på det sättet. Efter justeringen tycker jag att det fungerade okej. Sedan har Malmö dessutom åkt på dubbla svängar av Corona.
- Tittar vi på senaste tiden så gjorde dom en okej match mot Brynäs och en okej match mot Djurgården, men hittade inget sätt att vinna. Jag tycker att dom var helt utspelade mot Brynäs hemma för runt två veckor sedan. Där gjorde (Oscar) Alsenfelt en fantastisk match, men ändå förlorade dom med 3-0.

Malmö plockade in Patrik Hersley på backsidan, men han har varit ställd åt sidan till och från, hur tänker du kring det?
- Märkligt. Först och främst vill jag säga att Patrik är en väldigt kompetent spelare som vet var han är bra på, men vet också sina begränsningar. Han är inte en back som ska bära puck och fördela.
- Patrik vet om att han har något tröga fötter, men har ett jäkla hot i form av hans skott. Jag tycker inte man utnyttjat han i hans styrkor. I powerplay borde Malmö sätta upp ett spel där dom verkligen kan utnyttja han skott.
- Som jag sa så tycker jag att dom har väldigt många backar som är i samma genre. Man har ingen typisk puckbärande back i powerplay som kan fördela och öppna upp åt andra. En Robin Salo-typ som jag tycker är en av SHL:s bättre backar.
- Jag är, som sagt var, förvånad med tanke på hur många spelar dom värvat att dom inte har tagit in något på backsidan. Jag antar att dom inte lyckats landat någon som dom är tillräckligt nöjda med. 

Patrik HersleyPatrik HersleyBildbyrån

Vad tror du tappet av Fredrik Händemark till NHL har betytt?
- Man ska inte sticka under stolen med att Malmö gick trögt även med Händemark. Han hade också en lite trög start på säsongen. Sedan fick han ett fantastiskt avslut innan han åkte över till NHL då han avgjorde mot Rögle. Det var så att jag själv blev rörd i TV-soffan. Det var fantastiskt att se hur glada alla blev för hans skull. Han har betytt otroligt mycket för Malmö.
- Det har gått i vågor för Malmö. Som jag sa ändrade dom spelsystemet, spelade enklare och jag tyckte att dom var på rätt väg. Dom spelade mer styrspel och kunde vinna matcher på det sättet.
- På sistone… Det är mycket som inte klaffat. I senaste matchen mot Brynäs, första perioden, dominerade Malmö och vann skotten med väldigt mycket, men lyckas inte peta in någon puck. Man tog dåliga beslut vilket man blir hårt straffade för, vilket är är ganska signifikativt för ett bottenlag.
- Dom har gjort okej matcher som mot Djurgården, vilket naturligtvis kommer vara en match man ser
på efter säsongen som ”där borde vi gått därifrån med tre poäng” även om det var en jämn match.

Just utvisningarna ser Staffan Kronwall som ett problem laget haft.
- Man tar dåliga utvisningar. Jag vet inte om det är otur, men i så fall har man otur väldigt ofta. Många utvisningar är i anfallszonen. Några är möjligen olyckliga, men händer det många gånger så ser jag det mer som ett mönster om jag ska vara ärlig.
- Malmö har såklart problem och ligger där dom ligger. Powerplay har inte sett bra ut, men jag tycker ändå att jag i senaste matchen såg bra tendenser utan att dom fick utdelning. Å andra sidan, när dom ligger under i tredje perioderna så lyckas dom inte visa någon form av desperation. Hemma mot Brynäs kändes det inte som att dom hade någon kräm och push för att gå för det i tredje perioden.
- Det jag menar är att man ska ha klart för sig att inledningsvis trodde man Malmö skulle vara ett bottenlag. Nu när dom ligger i botten tror jag egentligen ingen är förvånad.
- Jag tycker att det varje vecka är ett lag som går tungt och då är det ”kris” i det laget. Det är hockey och då går det i vågor. Ibland är man bra och andra gånger mindre bra. Sedan har lagen som hamnar där nere har fler svackor än lagen som är bra.

NYFÖRVÄRVEN

Malmö har sedan mitten av december värvat tre nordamerikaner i form av Quinton HowdenAdam Johnson och Matt Puempel  Bäst har Johnson gått. Han har svarat för två mål och totalt sju poäng på tio matcher. Howden har svarat för tre assist på tio matcher medan Puempel gjort två mål på sex matcher.
- Det är svårt att hitta bra spelare idag som inte har spelat på ett år. Vi har typexempel i Ryan Stoa som har flera bra säsonger både i KHL och SHL. Han kommer hit och ser trög ut. Det är en lång inkörningsperiod och det måste vi nästan förvänta oss av dom här killarna att det är. Det är väldigt svårt att hitta spelare som kommer in och levererar på en gång.
- I Malmös fall tycker jag att (Joe) Veleno varit väldigt bra senaste halvan av säsongen, men han tog ganska långt tid på sig att komma igång, hitta rätt och anpassa sig till spelet. Givetvis är det svårt för Johnson, Puempel och Howden…
- Just Howden har spelat i Europa under några säsonger så där kanske anpassningen gått lite lättare, men att inte ha spelat på så länge sätter såklart sina spår.

Upplever du att coachen, Joakim Fagervall, har gruppen med sig?
- Det jag spontant kunde känna när man gick in i säsongen var att Fagervall kom dit, men han hade inte tagit med sig någon egen kille. För mig är det lite märkligt.
- Jag vet inte om Jocke har någon tidigare erfarenhet av att jobba med (Andreas) Lilja och (Jesper) Mattsson. Nu är även (Tomas) Kollar där. Det här förvånar mig eftersom det brukar vara ”Ja, jag tar jobbet, men jag tar med mig en av mina killar som vet hur jag jobbar och vad jag står för så vi kan göra jobbet bra”.
- Nu känns det lite mer att Fagerwall blivit placerad tillsammans med dom här två killarna och att man hoppas att det ska bli bra. Det är tufft och jag är, som sagt var, förvånad, men jag har inte hela historien heller. 

Andreas Lilja och Joakim Fagervall tränar Malmö ihop.Andreas Lilja och Joakim Fagervall tränar Malmö ihop.Bildbyrån

"MÅSTE STOPPA BLÖDNINGEN"

Hur viktig är Oscar Alsenfelt och hans målvaktsspel för dagens Malmö?
- Han var extremt bra i hemmamatchen mot Brynäs. Ändå förlorade Malmö med 3-0. Jag tycker att Malmö måste hitta ett sätt att släppa till färre chanser. Malmö har ett lag som jag tycker borde spela väldigt, väldigt disciplinerat.
- Med det menar jag att dom inte har råd att ta dåliga utvisningar som dom gjort senaste tiden. Många av deras chanserna emot sig kommer i flygande anfall som kommer av att man antingen tappat folk i anfallszonen eller tagit dåliga beslut i mittzonen och på så sätt släppt till väldigt klara målchanser. 
- Då spelar det ingen roll vilken målvakt man har då för förr eller senare trillar det in puckar. Man måste börja med att hitta ett sätt att minska antalet målchanser emot. Det kanske är tråkigt att säga och klyschigt, men ett bra försvarsspel brukar också vara grunden för ett bra anfallsspel.

Hur undviker Malmö kval och kommer dom klara av att ta sig över kvalstrecket?
- Jag ska inte säga att jag inte är orolig för Malmö, men jag ser heller inte någon panik i lägret. Dom har några matcher till godo. Ni vet hur det funkar i den här branschen. Malmö vinner två matcher och sedan ringer hockeysverige.se och frågar: Linköping…, säger Kronwall med ett skratt och fortsätter:
- Vi har pratat om Färjestad, Djurgården, HV71… Det känns som vi gått igenom alla lag som legat nedre halvan av serien och sagt ”Nu är det kris, vad är problemet?”  Det är hockey och det går i vågor.
- Självklart måste Malmö stoppa blödningen och jag tror att disciplinen är det lättaste att ändra på. Se till att inte ta dåliga utvisningar i anfallszonen för där har dom blivit straffade väldigt hårt mot slutet. Och det här med att sluta ta dåliga beslut i mittzonen och tappa folk i anfallszonen.
- Vi ska ändå komma ihåg att i första perioden mot Brynäs senast dominerade Malmö och borde haft ledningen. Sedan kom ett dåligt beslut i mittzonen och snabbt stod det 0-1. Det gäller att få utdelning i dom perioderna där man spelar bra, avslutar Staffan Kronwall.

Matchrapporter: Färjestad vann efter rysare och avgjorde matchserien Oväntad matchvinnare – Färjestad tar hem rond ett Växjö når tresiffrigt – vinner sista grundseriematchen

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten