Sök
Thomas Fröberg ser ljust på IKO:s tabellsituation.
Foto: Ronnie Rönnkvist
SHL

"Jag är skitglad för att vi ligger kanonbra med i tabellen"

De har sakta men säkert fallit genom tabellen efter den starka starten. Men IK Oskarshamns sportchef Thomas Fröberg finner ingen anledning till oro. Totalt sett tycker han att laget har mött förväntningarna.
– Vem hade räknat med att HV71 och Linköping skulle vara med där nere? Lagen man hade räknat med skulle vara där var Oskarshamn och givetvis något till, säger Fröberg till hockeysverige.se.

Oskarshamn inledde säsongen 2020/21 sensationellt bra och tillhörde länge topplagen i SHL. Men poängplockandet höll inte i sig. Laget förlorade 16 raka matcher innan man lyckades knipa till sig en trepoängare av Brynäs den 5 januari. 

I dagsläget ligger Oskarshamn på en elfteplats, bara en poäng före Malmö på näst sista kvalplatsen. Till saken hör då att Malmö har tre matcher färre spelade.  

– Vi har givetvis blivit mer synade efter ett tag när andra lagen sett att vi går bra samtidigt som dom kanske tog oss lite för lätt i början, svarar sportchefen Thomas Fröberg på frågan om vad som hänt med Oskarshamn efter den fina starten.
– Jag kan tycka att lagen går in lite hårdare för det när dom möter oss. Sedan hade vi ett grymt powerplay som till slut lästes sönder. Vi ändrade lite, lite grann i det, men det där kanske ligger kvar och man letar en annan pass i stället. Vi har också ändrat lite grann i spelsättet nu mot slutet.

Fröberg upplever också att trenden har vänt lite och han ser positivt på slutstriden i SHL. 

– Jag tycker att vi inte alls är lika ängsliga längre som vi var då vi förlorade så mycket.

Hur påverkades laget av den här långa raden av förluster?
– Man säger att det inte påverkar, är ett bra "go" i gruppen och allting är bra. Jag kan säga att här är det så i alla fall.
– Det är många lag som säger att det alltid är ett bra "go" i gruppen, men det är först då du börjar spela matcher och man är fokuserad och allt det där som det märks. Gör vi sedan 1–0, men det blir 1–1 och 1–2 snabbt efter det då kan det bli en mental kollaps då du har förlorat mycket innan.
– Då har det ingen betydelse hur gruppen är just då om det bara fortsätter med förluster. Det sätter sig mentalt. Nu är vi ur det så den mentala spärren är vi förbi. 

Martin Filander och Jeff Jakobs.Martin Filander och Jeff Jakobs.Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

"GILLAR ENERGIN SOM TRÄNARNA HAR"

Inför säsongen gjorde klubben klart med en ny tränartrio i form av Martin Filander, Jeff Jakobs och Mathias Tjärnqvist. Alla tre bär på erfarenhet, men ingen har varit huvudtränare i SHL tidigare.

– Hela tränarsidan har ställt en högre kravbild den här säsongen. Bland annat lever fystränaren med laget på ett annat sätt i dag än vad han gjorde förra säsongen. Det är en skillnad att komma hit jämfört med att leva med det.
– Jag gillar energin som tränarna har. Om dom börjar tappa energin kan jag bli orolig, men här finns det inget energitapp.

Hur har tränarna fått igenom den här högre kravbilden och lyckats tillföra energi trots tufft läge i tabellen?
– Jag tror det smittar av sig. Har du tränare som inte laget tror på så har det ingen betydelse vilken energi du har. Spelarna idag läser av det. Ser dom däremot att du är duktig på det du gör och har rätta touchen på genomgångarna och analyserna så köper spelarna det fullt ut.
– Sedan är det givetvis så att det är viktigt att dom starkaste i laget tror på det och så fungerar det här.

Sett över hela säsongen, vad skulle du säga har fungerat riktigt bra på isen?
– Jag kan inte säga försvarsspelet eftersom vi är det lag som släppt in flest mål, säger Thomas Fröberg med ett lätt skratt och fortsätter:
– Jag tycker ändå att vi har ett spel som ger oss trygghet när vi spelar. Det är många lag som bara slår puck ut och dumpar, men där är inte vi. Vi försöker göra något konstruktivt med pucken. Även om vi ligger där vi ligger i tabellen sviktar inte laget då det gäller den biten.
– Vi har en spelidé som vi går på även om vi byter lite i den ibland, men vi är ganska strikta i det sättet att spela. Det tycker jag är en trygghet.

Ni är indragna i bottenstriden, hur tänker du om det?
– Det visste vi från början att vi skulle vara. Vilka lag hade vi egentligen räknat med i botten? Jag är skitglad för att vi ligger kanonbra med i tabellen för att ta placeringar där.
– Vem hade räknat med att HV71 och Linköping skulle vara med där nere? Lagen man hade räknat med skulle vara där var Oskarshamn och givetvis något till. Vi är med dom lagen och krigar om poängen där, vilket jag är glad för. 

Brian Cooper.Brian Cooper.Foto: Bildbyrån/Jesper Zerman

"DJUPT IMPONERAD AV COOPER"

Den spelare som leder lagets poängliga är backen Nolan Zajac som återvänt till Oskarshamn efter en säsong i norska Stavanger. Under sina 34 matcher har 28-åringen från Winnipeg svarat för åtta mål och totalt 24 poäng. Just nu är han dock indisponibel och borta ett par veckor.

– Han har tagit kliv. Det är försvarsarbetet han har att jobba med fortfarande, men där tycker jag också att han tagit kliv. Han är lugn och fin med pucken samtidigt som han helt klart bidrar i offensiven.

Vilka är det annars som driver den här gruppen i omklädningsrummet?
– En som jag tycker är en riktig härförare är Brian Cooper. Jag djupt imponerad av Cooper. Sedan tycker jag Lance Bouma kommit in och tagit tag i det.
Jonas Engström är vår kapten och han är också där inne och driver på så det finns några stycken som är pådrivare. Även Nichlas Torp har tagit lite av den rollen.

Upplever du att övriga killar verkligen tar rygg på dom här killarna som vill driva laget framåt?
– Ja, det gör jag och har inga problem med där. Till exempel har Bouman kommit in från NHL och visat en professionalitet som jag inte riktigt trodde fanns på en som kommer därifrån.

Förra säsongen såg du några problem i att få spelare till Oskarshamn med tanke på att det var lagets första säsong i SHL, upplever du fortfarande att det är så?
– Nej, det där har givetvis ändrats. Det skrivs givetvis hur du som spelare utvecklas med olika tränare, hur man sköter om killarna vid sidan av och alltihop. På back- och forwardssidan tränar vi nästan varje dag individuella ispass. När du märker att du som spelare går framåt ganska fort sprider det sig.
– Självklart är det lättare att värva en spelare om vi ligger fyra i tabellen eller om vi ligger längst ner, så är det, men visst har det blivit ett annorlunda tänk.

Nästan ingen publik på matcherna, hur har pandemin påverkat intresset på stan för hockeylaget?
– Jag träffar inte så mycket folk på stan just nu, men jag tycker stödet är grymt och Oskarshamn är en hockeytokig stad.TV: Veckans SHL-lag #15

Matchrapporter: Växjö vinner Smålandsderbyt – stjärnan gjorde mål igen Oskarshamn slog Färjestad på bortaplan Karlkvist skjuter bonuspoängen till Oskarshamn Leksand tog hem mötet med Oskarshamn i Tegera Arena Förlustsviten fortsätter – Luleå förlorade mot Oskarshamn

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten