SDHL 1

Expertens val: De är SDHL:s bästa importer genom tiderna

ANNONS
SDHL är en liga som haft och har många extremt skickliga importspelare i lagen. Men vilka är egentligen bäst genom tiderna?
Experten, tillika tidigare norska landslagsspelaren, Helene Martinsen tar här ut sin drömfemma med SDHL-importer genom åren.

Damhockeyn är relativt ung i Sverige. Dagens SDHL gick tidigare under benämningen Riksserien och innan det var det olika Division 1-serier som i slutändan resulterade i ett slutspel. Första svenska mästarinnorna korades 1985. Det var Nacka som då stod överst på tronen. Senaste mästare är Luleå eftersom förra säsongens finalspel ställdes in.

Under åren har vi haft många importer i våra ligor. För många anser några. Utvecklande säger andra. Men vilka är dom som varit bäst? Givetvis en nästintill omöjlig fråga att svara på. Speciellt med tanke på hockeyns enorma utveckling senaste tio åren i Sverige.

För att ändå få en fingervisning om vilka som borde finnas med i ett Importer All Star team, alltså den näst intill omöjliga frågan, bad hockeysverige.se norska tidigare landslagsspelaren Helene Martinsen plocka ut sitt lag. 

Hon kom till Sverige och Mälarhöjden/Bredäng redan inför säsongen 2005/06 och spelade i vår högsta liga fram till och med säsongen 2016/17. Förutom nämnda Mälarhöjden/Bredäng har Martinsen även spelat för Segeltorp och AIK. På sin meritlista har hon inte mindre än fem SM-titlar.

Så här ser Helene Martinsens All Star team ut:

MÅLVAKT:

Florence Schelling, Schweiz
Spelade i Linköping mellan 2015 och 2018.

– Nu har hon lagt av, men under tiden i Sverige spelade hon under alla säsonger för Linköping. Hon var en förebild både på och utanför isen för både tjejer och killar.
– Sin topp hade hon egentligen precis innan hon kom till Sverige. Bland annat spelade hon OS 2014, nu har hon såklart även spelat flera OS och VM, och vann brons efter att, tyvärr, slagit Sverige i bronsmatchen. Då blev hon utsedd till bästa målvakt, kom med i All Star team och turneringens mest värdefulla spelare. Att bli det och komma från Schweiz är ganska stort med tanke på att det brukar vara en kanadensiska eller amerikanska som får dom utmärkelserna.
– Inför säsongen 2015/16 kom Schelling till Sverige. Där tycker jag att hon vann två silver till Linköping. Hon var riktigt duktig och hade bästa räddningsprocent i ligan båda säsongerna Linköping spelade SM-finaler.

Florence Schelling.
Florence Schelling. Foto: Ronnie Rönnkvist

BACKAR

Jenni Hiirikoski, Finland
Spelar i Luleå sedan säsongen 2016/17

– Hiirikoski har utsetts till VM/OS bästa back nio gånger och jag tycker att hon fortfarande är världens bästa back. Hon är outstanding och i en klass för sig och måste finnas med i ett All Star-lag.
– Under så många år har hon hållit en väldigt hög nivå. Jag tycker att hon aldrig är dålig och enligt mig är hon en komplett hockeyback. Hon har allt och alla som känner henne säger att hon är bra person. Dessutom är hon kapten både i finska landslaget och Luleå.

Jenni Hiirikoski.Jenni Hiirikoski.Foto: Ronnie Rönnkvist

Molly Engstrom, USA
Spelade i Djurgården mellan 2016 och 2018

– Djurgården har vunnit ett SM-guld och det var säsongen 2016/17. Hon var en stor och väldigt bidragande orsak till att dom vann det guld. Under finalen mot HV71 spelade hon hur mycket som helst. Engstrom har vunnit fyra VM-guld och ett OS-silver.

Molly Engstrom.
Molly Engstrom. Foto: Ronnie Rönnkvist

FORWARDS

Lara Stalder, Schweiz
Spelade i Linköping mellan 2017 och 2019. Spelar sedan hösten 2019 för Brynäs.

– Stalder gör så mycket poäng och är så himla duktig offensivt, sätter många puckar och slår poängrekord säsong efter säsong. Hon skapar lägen åt sig själv, men även åt andra där det bara är att hänga in pucken. För mig är Lara Stalder en självklar forward i mitt All Star-lag.

Lara Stalder.Lara Stalder.Foto: Ronnie Rönnkvist

Michelle Karvinen, Finland
Spelade i Luleå mellan 2015 och 2020.

– Född i Danmark. En poängspruta. Hennes skridskoåkning är något som jag vill lyfta fram. Hon flyger nästan fram och det ser nästan ut som hon inte tar i någonting.
– Under hennes bästa säsong i Luleå, vilket var 2015/16, svarade hon för 79 poäng (37+42) på 36 matcher. Det inger verkligen respekt. Karvinen har även tre SM-guld med Luleå. När hon kom till Luleå lyfte hon såklart hela det laget samtidigt som klubben gjorde en jättesatsning på damhockeyn, vilket dom fortfarande gör. All eloge och respekt till Luleå, men dom fick Karvinen vilket var en stor anledning till att dom vann gulden. Hon avgjorde matcher när laget som bäst behövde det. Hon är dessutom en fantastisk person och en förebild för yngre spelarna i Luleå.

Michelle Karvinen.Michelle Karvinen.Foto: Ronnie Rönnkvist

Denise Altmann, Österrike
Spelade i Linköping mellan 2007 och 2020. Är idag materialförvaltare i LHC.

– Under åren som Altmann spelade i Linköping, vilket hon gjorde hela tiden då hon spelade i Sverige, har hon vunnit poängligan i Riksserien säsong efter säsong efter säsong…
– När jag har spelat mot henne i SM-finaler och slutspel har det varit att vi skulle punktmarkera henne. Trots det gjorde hon nästan alltid två, tre mål i varje match. Hon är också en poängspruta. Det gick inte alltid så snabbt när Denise spelade, men ”jäklar”…, hennes händer, hur hon alltid satte sina lägen och var på rätt plats hela tiden. Hon har två SM-guld och var enormt viktig och ryggraden för sitt Linköping från 2007 och många år framåt. 

Denise Altmann.Denise Altmann.Foto: Ronnie Rönnkvist


TV: Karl Fabricius närmar sig 900 SHL-matcher

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch