En jublande Pelle Prestberg – en vanlig syn under prickskyttens karriär.
Foto: Stickan Kenne
Bilden

"Pratade igenom saker på ett sätt man inte gör idag"

Han gjorde över 200 mål i elitserien och är en av svensk hockey stora "snipers".
Här minns hockeyfotografen Stickan Kenne Pelle Prestbergs "sanslösa" förmåga att göra mål, samtidigt som värmlänningen själv berättar om hur han hamnade i Färjestad och samarbetet i "Jönssonligan".
– Man kunde sitta i båset och få en jäkla avhyvling om man inte gjorde något som vi hade gjort upp, säger Prestberg.

Pelle Prestberg är en av våra stora ”snipers”. På 594 elitseriematcher svarade han för 209 mål och totalt 389 poäng. Det var nog mer än en målvakt som svettades lite extra då Pelle var inne på powerplay.

Stickan Kenne:

”Han var grym, bara dök upp och sanslös på att göra mål. Framförallt då i powerplay. Dessutom hade han ett jäkla skott. När jag träffade Pelle senast lärde han gubbarna i Färjestad att få bättre skott. När jag var där i träningshallen i Karlstad kom Christer Sjögren från Vikingarna dit så vi stod och snackade. Han gillar ju hockey.”

Pelle Prestberg inledde sin hockeykarriär på Klingevi i Munkfors. Oftast var han där och spelade tillsammans med kompisen Peter Nordström som liksom Prestberg skulle hamna i Färjestad.

– Det måste ha varit 1996. En dag då jag kom till macken, jag tror att det var efter lunch, sa farsan att det var någon som hade sökte mig och att han hette Håkan Loob. Han skulle ringa upp igen. Farsan visste naturligtvis vad det gällde, men det var spännande minuter innan Håkan ringde upp igen. Han ville att jag skulle vara med och träna med Färjestad under ett landslagsuppehåll, vilket jag självklart var intresserad av.
- Vi hade inte så mycket kontakt efter det. Det var däremot mer genom min kompis, Peter Nordström, som redan då spelade i Färjestad. Vi hade daglig kontakt. Jag var ju intresserad av vad de gjort på träningen, vilka övningar, kedjor på träningen osv. Och så var jag ju nyfiken på om de frågat något mer om mig, säger Prestberg med ett lätt skratt.
– Sedan vet jag att Håkan och Bo "Kulon" Lennartsson var upp till Munkfors och kollade på någon match där jag spelade bra och gjorde några mål. Att man lyckas spela bra när de är och scoutar en är ju mycket tur. Men säsongen gick bra och jag gjorde 28 mål den säsongen i div 1.

HET FINALSERIE MOT DJURGÅRDEN  

Pelle Prestberg debuterade i Färjestad mot Frölunda. En match som värmlänningarna förlorade med 2-0. I tredje omgången visar Pelle Prestberg varför Håkan Loob tagit honom till klubben. När Färjestad mötte Västerås i Rocklundahallen gjorde Prestberg både 0-1 och 0-2 i första perioden.

– Just matchen mot Västerås minns jag inte alls faktiskt. Det jag bäst kommer ihåg var när jag kom ner och fick spela med Jörgen Jönsson och Peter Nordström direkt. Redan från första träningen satte dom ihop oss tre.

Färjestad gick till final redan första säsongen Prestberg spelar i laget. I finalen väntade Djurgården coachade av Stephan "Lillis" Lundh och Niklas Wikegård.

– Det var en het finalserie. Vi spelade fruktansvärt bra hela det året och vi satte rekord i antalet förlustfria matcher. Djurgården hade ett väldigt bra lag och att vända och vinna finalserien var fantastiskt.
– Jag minns att vi kom hem till Karlstad för att spela den fjärde finalmatchen och Djurgården hade upplagt för att vinna guldet om man vann den matchen. Vi såg att dom kom i kostym och var lite festklädda. Det blev naturligtvis en extra tändning för oss. Vi vann hemma och sedan hade vi möjligheten att vinna i Stockholm. Jag gjorde 1-0 och jag har för mig att matchen blev avbruten för omspolning då det hade kastats in en massa grejer på isen.
– Sedan kvitterade Thomas Johansson. Det blir ”sudden death” och Greger Artursson får gå in och avgöra med ett slagskott som går in mellan benen på Tommy Söderström. Det var fantastiskt.

Pelle Prestberg anno säsongen 1997/98.Pelle Prestberg anno säsongen 1997/98.Foto: Stickan Kenne

"VISST ÄR MAN LITE BESVIKEN"  

Du kom från division 1-spel med Munkfors rakt in och vann SM-guld och utsågs till Årets Rookie. Dessutom kom du med i Tre Kronor. Blev du aldrig fartblind?
– Nej, det kändes inte så och jag tänkte inte i dom banorna heller. Jag var ändå 22-23 år. När man är omkring dom här stjärnorna, som man kan kalla dom, så lär man sig att vara på ett visst sätt.
– Klart att när jag ser tillbaka så förändrades man. Man mognar, får rutin, man blir van och känner sig mer bekväm i vissa situationer. Men att stå med båda benen på jorden och vara ödmjuk är något som varit viktigt för mig och att vara tacksam för att man får jobba med sin hobby på heltid.
– Självklart hade jag som mål att vara med i landslaget när det gick så pass bra. Jag var med på sista landslagslägret inför VM. Det var Sweden Hockey Games som var sista turneringen innan man tog ut VM-truppen. Jag hade otur och var en av dom två sista som åkte ur truppen. Om jag minns rätt var det jag och Fredrik Bremberg som fick gå in i ett rum efter sista matchen och få beskedet att tyvärr vi kom inte med. Det var lite surt och det året vann vi VM också.
– Jonas Bergqvist gjorde sin sista VM-turnering då och spelade ihop med ”Norda” (Peter Nordström) och Jörgen Jönsson. Det var en ganska bra spelare som slog ut mig, om man säger så.

Är du besviken över att det inte blev mer matcher i Tre Kronor?
– Att komma med i landslaget är en bekräftelse att du lyckats vara en av de bästa. Jag var också med i turneringen i Tjeckien säsongen efter, men det blev tyvärr min sista.
– Klart att när man ser tillbaka så var en stor dröm att vara med i landslaget och VM. Vi hade en kedja som fungerade väldigt bra så visst är man lite besviken.

Vad var kemin i kedjan med dig, Peter Nordström och Jörgen Jönsson, den så kallade Jönssonligan?
– Vi körde alltid med öppna kort och var alltid ärliga mot varandra. Vi pratade genom saker och ting på ett sätt som jag inte upplever att man gör idag. Man kunde sitta i båset och få en jäkla avhyvling om man inte gjorde något som vi hade gjort upp. Utan att bli bittra på något sätt. Kraven på varandra i kedjan var skyhöga.
– Vi är tre vinnarskallar som hatar att förlora och vi ville utvecklas hela tiden. ”Norda” och Jörgen var med i landslaget och fick på det sättet mycket rutin och hårdhet med bättre motstånd och jag lärde mig jättemycket av dom.
– Dom har ju självklart betytt mycket för min utveckling och karriär men det känns ändå skönt för mig att kunna bevisa att jag kunde fortsätta hålla en hög nivå i mitt spel även utan dom vid min sida.

Här kan du beställa ”Stickan” Kennes bok, ”Svenska Hockeyadeln

Matchrapporter: Skellefteå utklassade Färjestad på hemmaplan Straffar avgjorde när Linköping vann mot Färjestad Färjestad avgjorde tät match mot Växjö i tredje perioden Färjestad slog Leksand på hemmaplan Färjestad knäckte Luleå i avgörande matchen

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 26 september
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten