Sök
Stefan Ridderwall vann individuella priser i TV-pucken två år i rad.
Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist
TV-pucken

”I den åldern är man gammal nog att hantera press”

Från och med den här säsongen väljer Svenska ishockeyförbundet att ta bort individuella priser i TV-pucken då på grund av den stress och press som tillkommer.
En som inte står bakom beslutet är den dubble pristagaren Stefan Ridderwall.
– Man pratar om att det kan vara orättvist och att man sätter en onödig press, men jag tycker att man i TV-pucks-åldern är gammal nog att lära sig hantera press, säger han till Hockeysverige.se.

Under flera år har debatten rullat kring TV-puckens vara eller icke vara. Man har också format om den via åldersklasser upp och ner, men även kring uttagningarna till distriktslagen och så vidare. Inför årets TV-pucken har Svenska Ishockeyförbundet valt att plocka bort individuella priserna i turneringen, alltså årets målvakt, back och forward. Detta för att minska pressen på tjejerna och killarna som får priserna.

– Pressen över att dessutom prestera efter utmärkelsen som ”Sveriges bästa spelare” blir för stor. Många, fler än hälften berättar att de har mått dåligt. I vågskålen mellan att dela ut pris eller ha spelare som mår bra var därför hockeyförbundets val såklart givet, sa Anders Lundberg, ansvarig för spelarutveckling på Svenska Ishockeyförbundet i podden Sportstudion.

Stefan Ridderwall är tillsammans med Thomas Gradin ensamma om att fått en utmärkelse två år i rad. För Ridderwalls del handlade det om bästa målvakt 2003 och 2004. Han är högst frågande till om verkligen att ta bort individuella priser är rätt väg att gå för att ta bort pressen från spelare att prestera, och om det verkligen är så att 15-16 åriga killar och tjejer inte kan hantera press.

– Det här går i linje med hur allt är nu med inga resultat, ingen press och allt det där, säger förra elitseriemålvakten och fortsätter:
– Att komma med i TV-pucken är inte allt, men man är då, enligt mig, tillräckligt gammal för att det ska vara dags att lära sig hantera pressen. När du är 15, 16 och är duktig kommer pressen ändå oavsett om du vinner pris eller inte.

Vad betydde priserna för dig då du fick dom?
– Priserna betydde inte lika mycket som att vi vann TV-pucken. Självklart var det kul, men jag tänker inte så ofta på det. Överhuvudtaget tänker jag inte speciellt mycket bakåt.
– Ett kul minne, absolut, men att vinna TV-pucken är det stora. Att sedan få individuella priser har alltid bara varit en bonus.

Stefan Ridderwall med priset som TV-puckens bästa målvakt 2004.Stefan Ridderwall med priset som TV-puckens bästa målvakt 2004.Foto: Håkan Nordström/Bildbyrån

"JAG TYCKER DET BLIR LITE DRAMATISKT"  

Har du personligen känt en extra press på dig för att ha fått individuella priser i ung ålder?
– Nej, verkligen inte. Det var, som jag sa, bara kul. Jag reflekterade inte speciellt mycket över det och priserna är inget som garanterar dig någonting.
– Det är inte heller någon landslagscoach eller coach framöver som bryr sig om du blivit TV-puckens bästa målvakt, back eller forward. Priser är kul att få, men nej, ingen extra press.
– Självklart var det stort just där och då samtidigt som TV-pucken var det största man kunde vinna när man var 15, 16 år. Efter TV-pucken var det större att få komma med och vinna med landslaget. Sedan att få debutera i elitserien och så vidare.
– Allt är stort när man får göra det, men det är också vad spelare som inte kommer med måste komma ihåg, att det är stort nu men det är inte stort om några år. Det gäller egentligen både om man kommit med eller inte.
– Det är en turnering och det är jättekul när den är igång och att få vinna den. Det är också jättekul att få individuella priser, men det är en kort tid och pojkhockey. Jag tycker att det blir lite dramatiskt när man ska ta bort priserna och göra en så stor grej av det.
– Jag skulle säga att det är ett lite större ”matchens lirare”-pris och inget som enligt mig borde ge någon ökad press.

Stefan Ridderwall.Stefan Ridderwall.Foto: Ronnie Rönnkvist

Var individuella priser någon ni överhuvudtaget pratade om inom laget eller lagen du spelat i?
– Den enda gången jag kommer att tänka på är när jag spelat ute i Europa och lagets poängligaledare måste spela med en guldhjälm. Nu är inte det något individuellt pris, men det är enda gången jag upplevt att någon spelare stuckit ut på det sättet. Då har det mer varit ”Jag tänker inte spela med guldhjälm eftersom jag då får en måltavla på mig”.
– Individuella priser är väldigt kul att få. När Daniel Larsson fick pris som bästa målvakt var det såklart kul för honom och framförallt jättekul för laget. Det är ett kvitto på att flera i laget har gjort bra saker för att hjälpa den personen, men det läggs ingen vikt vid det.
– Under tiden i TV-pucken, jag visste inte ens om att priset fanns innan första turneringen. Jag fokuserade bara på att vinna turneringen. I den åldern är det väl dessutom All Star-team i varje turnering du ställer upp i. I alla fall kan jag tänka mig det och jag tycker att då ta bort individuella priser i TV-pucken är märkligt.

"KÖPER INTE ATT DET SKULLE VARA EN SÅDAN HETS"  

Kan du se något moment i TV-pucken där det sätts en onödig press på spelarna?

– Nej, den pressen kommer från spelarna själva, att komma med. När det är ” once in a lifetime”-grejer, klart att det då är deppigt att inte komma med.
– Å andra sidan är det bara att förbereda sig på att så kan ske. Så är det inom hockeyn i stort, men också i livet. Det finns många saker jag hade velat vara med på men inte fått, så jag tycker inte att man ska lägga för stor vikt vid TV-pucken.
– Givetvis är det sjukt tråkigt om folk slutar spela för att man inte kom med i TV-pucken. Det här kanske låter hårt, men om du slutar för att du inte kom med dit… Det blir lite som att säga ”Jag kunde blivit proffs, men jag slutade och började istället köra moppe och dricka folköl i en park”. 
– Du gjorde då ett val. Är det att inte komma med till TV-pucken som krävdes för att lägga av så hade du antagligen annars lagt av då du blir petad från A-laget, trejdats eller vad som helst. Motgångarna kommer och det är hårt oavsett om du är 15, 20 eller rent av yngre än så. Det är något man måste lära sig att hantera.
– Vi måste komma ihåg att det ändå handlar om elitidrott även om man är 15-16 år. Jag kan förstå det här med att man inte räknar poäng när man är under tio år. Det stör inte mig så mycket, men när killarna är 15-16 år ska man året efter in på hockeygym, spela J18-allsvenskan. tävla om SM-guld och vissa ska ut i landslag. Det är tufft och TV-pucken är en slags port in i det där och att bli seriös.
– Samtidigt ser vi hela tiden spelare som idag är i världsklass, men som inte var dominanta i TV-pucken. Jag köper inte att det då skulle vara en sådan hets kring detta. I alla fall är det inget jag har upplevt.

Ska TV-pucken och individuella priserna finnas kvar enligt ditt sätt att se det?
– Ja, absolut. Jag har läst några säga ”Det är inte för alla”. Nej, det är tyvärr inte det och alla har inte möjligheten att spela TV-pucken. Alla har inte heller chansen att vinna turneringen.
– Man pratar om att det kan vara orättvist och att man sätter en onödig press, men jag tycker att man i TV-pucks-åldern är gammal nog att lära sig hantera press.
– Jag tror inte heller att någon sätter en extra press på någon bara för att han eller hon just blivit TV-puckens bästa målvakt, back eller forward. Jag vann priset två gånger och jag kände absolut ingen extra press.
– Det var kul att vinna priset, men framförallt var det roligast att vinna turneringen. Så mycket mer än så var det inte, avslutar Stefan Ridderwall som idag hjälper till kring målvaktssidan i Huddinges J18.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten