Samuel Hlavaj, Oliver Okuliar, Samuel Knazko och Marko Stacha är fyra av framtidsnamnen inom slovakisk hockey.
Foto: Bildbyrån & Imago Sportfoto (Montage)
NHL-draften

Slovakien mot ljusare tider: "Början på ett trendbrott"

Slovakien – en hockeynation i förfall? Kanske inte länge till. I flera år har några av nationens största profiler jobbat för att räta upp skeppet. Snart kan det komma på rätt köl igen.

Fem år har gått sedan 27 av Slovakiens mest namnkunniga spelare skrev under en protest mot det egna ishockeyförbundet och bojkottade landslaget. 

Syftet var att avsätta styrelsen som man ansåg vara korrupt och kontraproduktiv för landets talangutveckling. 

Kuppen lyckades.

I dag sitter flera av spelarna själva på viktiga poster i förbundet. Miroslav Satan är ordförande och i den verkställande kommittén finns bland andra Michal Handzus.

– Jag tror att många bra saker har gjorts och att fler kommer följa. Det har byggts starka fundament även om de är underjordiska och ännu inte synliga, sa Handzus i en intervju med Sport.sk ifjol.

Nu börjar några första ljusstrimmor komma till ytan.

UNG VÅG AV SKICKLIGA SPELARE

Andreas Elvstrand, självuttalad expert i ämnet, menar att NHL-drafterna 2022 och 2023 ser ut att bli Slovakiens bästa på länge.

– Det är såklart tidigt att säga, men flera slovaker i de kullarna har potential att bli valda i första- eller andrarundan, tror han.

Flera 16-åringar knackar redan på dörren till J20-landslaget. 

Forwarden Juraj Slafkovsky har redan debuterat och backen Simon Nemec väntas också ta plats i JVM-truppen. Vidare kan även centern Filip Mesar blanda sig i leken medan Rastislav Elias kan bli aktuell som tredjemålvakt.

– Kortsiktigt är det ett svaghetstecken att så många unga spelare konkurrerar om platser, samtidigt talar det för en ljusare framtid. Kanske är det början på ett trendbrott vi ser, säger Andreas Elvstrand.

Han konstaterar dock att Slovakien har en lång väg kvar tillbaka till fornstora dagar.

– Men det är nog inte där ribban ska ligga heller. Deras duktiga generation 70-talister fostrades i Tjeckoslovakien och under kommunistiskt styre. Det var mycket billigare att spela ishockey och därmed fanns en mycket större bredd.

SATSAR PÅ HOCKEYAKADEMIER

Slovakien är ett land med drygt fem miljoner invånare. Det är likvärdigt med Finland men antalet rinkar är bara en fjärdedel så många. 

I förra veckan presenterade förbundet en ny spännande satsning. Varje region i landet ska ha en egen hockeyakademi senast 2023.

– Vi tror att projektet är nyckeln till framtiden för slovakisk ishockey men också för idrotten i allmänhet, säger ordföranden Miroslav Satan till tidningen Novy cas och fortsätter:
– Idén att kombinera utbildning med idrott, och att kunna erbjuda unga utövare en institution som förbereder dem för livet är ett mål alla borde ha, gemensamt.

Miroslav Satan.Miroslav Satan.Foto: Imago Sportfoto

PÅ BÄTTRINGSVÄGEN

Satsningen kan locka fler juniorer att stanna hemma längre. I dagsläget flyttar många spelare till Sverige och Finland i tidig ålder och därefter vidare till Kanada.

– Trots att det är nästan 30 år sedan Slovakien blev självständigt har det inhemska utvecklingsprogrammet aldrig tagit fart, men förhoppningsvis ser vi snart frukten av de insatser som gjorts och fortfarande görs, säger Andreas Elvstrand.

Närmast står NHL-draften 2020 för dörren.

Hur ser utsikterna ut för Slovakien?
– Inte lika bra som 2022 och 2023, men troligtvis bättre än 2021. Jag tror att fyra eller fem slovaker blir draftade. Det får anses vara ett hyggligt antal när man jämför med hur det brukar se ut.

Nedan listar Andreas Elvstrand de hetaste slovakerna inför draften:

1) Martin Chromiak, forward, Kingston Frontenacs (OHL)

"Den kanske mest intressanta forwarden som kommit fram från Slovakien sedan Tomas Tatar och Richard Panik. Framför allt är det handledsskottet (i synnerhet releasen) som sticker ut, men Chromiak visar även bra blick och passningsförmåga. Behöver jobba på explosiviteten och skridskoåkningen även om toppfarten är bra. Frågetecken finns i defensiven och i det fysiska spelet, men de flesta experter verkar vara överens om att Chromiak kommer att draftas i andrarundan. Jag tror också att han landar där."

Potential: Topp 6-forward
Liknar: Brock Boeser

2) Marko Stacha, back, Vancouver Giants (WHL)

"Ett stort utropstecken på JVM förra året. Inledde turneringen på läktaren innan han kom in och var Slovakiens bäste back. Stacha är lugn under press, en säker passningsspelare och håller precis rätt avstånd (gap control) till motståndarna. På grund av coronaviruset ställdes U18-VM in, vilket kan göra att han gått under radarn hos många scouter. De flesta rankningar har andra slovaker högre upp på draftlistan, och förmodligen tingas Stacha i de sista rundorna, men i min värld borde han bli vald tidigare."

Potential: Topp 4-back
Liknar: Hampus Lindholm

3) Samuel Hlavaj, målvakt, Sherbrooke Phoenix (QMJHL)

"En målvakt med bra storlek och atletik. Den kombinationen kommer alltid att locka scouter. Ifjol blev Hlavaj ovald i draften, men efter en imponerande säsong i QMJHL rankar Central Scouting honom nu som trea bland målvakter i Nordamerika. Dessvärre har han aldrig gett något stabilt intryck i den slovakiska landslagströjan. Tenderar att gå ner på knä för tidigt, vilket gör honom sårbar när skotten kommer högt. Men om Hlavaj kan hitta rätt nivå i aggressiviteten och jobba på vinklarna ser han onekligen spännande ut."

Potential: Backup-målvakt
Liknar: Darcy Kuemper

4) Samuel Knazko, back, TPS (U20 SM-Sarja)

"En renodlad offensiv back som är aggressiv över hela banan. Knazko tvekar aldrig från att pincha i den offensiva zonen och är alltid snabbt framme på puckföraren. Han är mobil på skridskorna och hans passningsspel är en tillgång i power play. Å andra sidan är Knazko ganska valpig i sitt spel och frågan är hur hans högrisktagande stil kommer att fungera på högre nivå. Han försöker ofta göra lite för mycket på egen hand, vilket leder till misstag med och utan puck. Alltjämt en intressant back för den moderna ishockeyn."

Potential: Topp 6-back
Liknar: Jake Gardiner

5) Oliver Okuliar, forward, Lethbridge Hurricanes (WHL)

"Bland de äldsta spelarna i draften. Okuliar är 20 år och har blivit förbisedd i draften två gånger tidigare, men han har stegvis blivit bättre och bättre i de kanadensiska juniorligorna. Nu spås han bli vald i de sena rundorna. Måhända att Okuliar inte är den skickligaste spelaren, men det väger han upp med pricksäkert målskytte och bra inställning. Om han inte blir draftad väntar nog ett kontrakt i Nordamerika på Free Agent-marknaden, antingen med ett lag i AHL eller ett tvåvägskontrakt i NHL."

Potential: Topp 9-forward
Liknar: Jake DeBrusk

Bubblare:   

Matej Kaslik, center, Chicoutimi Saguenéens (QMJHL)

"En spelare rankad på 248:e plats av Future Considerations inför draften. Kaslik blir alltså förmodligen inte ens vald, men utifrån det jag sett av honom vore han ett bra pick i sjätte eller sjunde rundan. När Slovakiens och Tjeckiens U20-landslag spelade trippelmöte i slutet av juli var han genomgående en av de bästa spelarna på isen. Kaslik är en ansvarsfull tvåvägscenter, en duktig skridskoåkare och bra passningsspelare. Kom inte till rätta i Malmös J20-lag förra säsongen. Blir spännande att följa honom i QMJHL."

Potential: Topp 9-forward
Liknar:  David Krejci


TV: Så kommer draften att se ut under pandemin

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten