Sök
Tilde Utbult och Hanna Olsson.
Ronnie Rönnkvist
Framtidens Damkronor

I stjärnans fotspår: "Hon har betytt jättemycket för mig"

Hanna Olsson var en av svensk hockeys största talanger någonsin när hon kom fram. Nu har Skärgårdens SK ett annat storlöfte som är på väg att göra sig ett namn: Göteborgs 14-åring Tilde Utbult.

– Hanna var också jätteung (13 år) då hon gick upp i SDHL. Jag har alltid velat gå i hennes fotspår, säger Utbult till hockeysverige.se.

– Tilde är grymt duktig individuellt, vilket jag tror har att göra med just uppväxten med spontanidrotten här ute, fyller Hanna Olsson i.

ÖCKERÖ (Hockeysverige.se)

”Från Öckerö loge hörs dragspel och bas och fullmånen lyser som var den av glas. Där dansar Fredrik Åkare kind emot kind med lilla fröken Cecilia Lind.”

Så inleder Cornelis Vreeswijk sin klassiska ”Balladen om Herr Fredrik Åkare och Cecilia Lind".

Till Öckerö kommun räknas även Björkö, Fotö, HälsöHönöKalvsundKällö-Knippla och Rörö. Från Häslö kommer också en av Sverige bästa hockeyspelare, Hanna Olsson  men nu låter även ett 14-årigt stjärnskott från Öckerö, Tilde Utbult  höra om sig. Bland annat har hon den här säsongen klivit in i Göteborgs SDHL-lag.

Hanna Olsson:

– Det som kommer upp när jag tänker på Tilde är att hon först och främst är väldigt driven. Hon älskar ishockey och allt som har med den att göra. Något som jag tror har och kommer ha nytta i hennes karriär är all ”spontanhockey” som vi har här ute i skärgården. Vi spelar mycket streethockey, även mycket allmänhetens åkning på loven där vi alla samlas och spelar på skoj.
– Tilde är grymt duktig individuellt, vilket jag tror har att göra med just uppväxten med spontanidrotten här ute. Hon står också mycket på skottrampen och skjuter och dribblar.
– I det stora hela tror jag att det är just den tekniska delen som vi i svensk damhockey har tappat lite. Vi tränar bra fysiskt men är efter i passning, mottagning, skott, skridsko och klubbteknik.
– Tilde älskar hockey och vill bli bäst. Hon vill sticka ut och ta plats. Kommer det fram fler tjejer med den inställningen så kommer det att lyfta svensk hockey.
Tilde Utbult.Tilde Utbult.Foto: Ronnie Rönnkvist
Tilde Utbult har samma moderklubb som Hanna Olsson, det vill säga Skärgårdens SK, och var ung, väldigt ung när hon första gången klev in i kommunens ishall. 

– Jag var väl ett år ungefär. När jag var yngre kollade jag alltid då mina bröder spelade. Pappa (Jörgen) var tränare för min bror, Hanna, (Linus) Nässén och alla dom, berättar Tilde Utbult då hockeysverige.se träffar henne på Öckerö samtidigt som hunden Easton busar högljutt med kattungen JOFA runt bordet där vi sitter.
– Nu minns jag inte första gången då jag var ute på isen, men jag var nog runt ett år då pappa åkte runt med mig i famnen. Då blev det också naturligt för mig att börja med hockey, alltså eftersom pappa var tränare och mina bröder spelade. Det blev att jag hängde med. 

"RYAN LASCH HAR ALLTID VARIT EN FÖREBILD"

Brodern Joel Utbult spelar fortfarande för Skärgården och var även över till USA och spelade under en säsong. Däremot slutade andra brorsan, Elmer, då han var 14 år.

Hur har det fungerat att som idrottstjej växa upp på en skärgårdsö?
– Det har fungerat bra ändå. Vi har fina löpturer och allt sådant. Sedan är det jättemånga som idrottar här ute. Det är också genom idrotten jag fått nästan alla kompisar.
– Jag spelade även fotboll, men körde också ett tag judo, taekwondo och innebandy. Däremot höll jag inte alls länge på med det.När var du in på Scandinavium och såg Frölunda spela första gången?
– Jag vet inte hur gammal jag var, men jag var väldigt liten i alla fall. Jag har jättemycket minnen från att jag åkte in dit tillsammans med kompisar, laget och föräldrarna.
– Ryan Lasch i Frölunda har alltid varit en förebild för mig. Sedan är det såklart Joel (Lundqvist). Ryan Lasch har alltid varit poängkung, skjutit och gjort mål på allt så jag har alltid gillat honom väldigt mycket. Joel bor ju här ute. Dessutom är han center och kapten i Frölunda.

INSPIRERAS AV HANNA OLSSON

En given förebild inom damhockeyn växte upp på grannön Hässlö. 

– Hanna (Olsson). Annars har jag inte haft så jättebra koll. Nu har jag lite mer koll på damhockeyspelare.
– Hon har betytt jättemycket för mig. När jag var i ishallen har jag fått träffa henne nästan varje vecka. Hanna var också jätteung (13 år) då hon gick upp i SDHL. Jag har alltid velat gå i hennes fotspår.
Hanna Olsson.Hanna Olsson.Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Har du känt att kan hon lyckas så kan jag också?
– Ja, lite, men jag vet också hur mycket jobb hon har lagt ner för att komma dit hon är idag, hur mycket hon har kämpat.

Är du beredd att lägga ner lika mycket jobb själv?
– Ja, det är jag, svarar 14-åringen utan någon som helst tvekan i rösten.

"VAR EN MÄKTIG UPPLEVELSE"

Tilde Utbult är inte ensam tjej på Öckerö som spelar hockey. Här ute finns en bra grundplåt för att på sikt få fram flera bra tjejer till bland annat SDHL. 

– Vi har faktiskt ett nystartat tjejlag här och det är många som har börjat spela senaste åren. Sedan är Holly Boney min granne. Hennes bror spelade i min brorsas lag. Vi träffades där och sedan hängde hon på till hockeyn. Efter det har vi alltid spelat tillsammans i 06:orna och 04:orna.
– Minsta tjejerna är runt sju år medan dom äldsta är 04:or. Vi är med i två serier i göteborgsområdet. En för äldre tjejerna och en för dom yngre.

Göteborgsforwarden gör ingen hemlighet av att hon trivs med att bo på en Skärgårdsö. 

– Vi har nära till allt och jag åker nästan inget kollektiv även om möjligheten att åka buss finns. Här ute tar man mest cykeln eller ”moppen”. 
– Vid sidan av hockeyn är jag mest med kompisar. På sommaren gillar jag att åka båt och bada. Mycket annat än så hinner jag inte med. Redan under förra säsongen fick Tilde Utbult chansen att träna med Göteborgs SDHL-lag.  

– Oscar Anell var tränare i Göteborg förra säsongen. Han kommer här utifrån så jag fick göra några träningar på försäsongen. Pappa har alltid varit tränare tillsammans med honom. Till den här säsongen var det sedan Stefanie (McKeough) som ringde mig.

Hur var det att åka in och träna med seniorer under förra försäsongen?
– Jag hängde inte med så mycket, skrattar Tilde Utbult och fortsätter:
– Jag var ganska mycket efter, men helt klart var det en mäktig upplevelse.

Den här säsongen har redan 14-åringen från Öckerö spelat två matcher i SDHL. 

– Jag fick ändå några byten och det var riktigt roligt. Samtidigt är det en riktigt go lagkänsla i det laget. I första matchen mötte vi Modo och den andra Luleå. Luleå var faktiskt riktigt bra.

"SVÅRT I NÄRKAMPERNA"

Givetvis var det speciellt för Tilde Utbult att ställas mot Jenni HiirikoskiEmma NordinRonja Savolainen med flera i Luleå. 

– Jag var helt fascinerad över hur duktiga alla var och hur bra alla spelade tillsammans.

Hur mycket tar du för dig i Göteborgs omklädningsrum?
Lite, men jag är ganska tyst där jämfört med vad jag är här hemma, skrattar Utbult.

Ni pratar bara engelska i omklädningsrummet, hur har det fungerat?
– Jag blir ju väldigt blyg när jag ska prata engelska med folk. Jag är van att skriva engelska i skolan, men att prata är en helt annan grej. Det hjälper mig ändå med min engelska i skolan. På så vis är det bra.
- Utländska tjejerna är sociala allihop. Det är mest jag som är blyg när dom pratar med mig, det blir mest att jag svarar ”ja…” ha ha…

Det är en halvtimmes resa med bil och färja in till Göteborg, något som hon inte känt varit något stort problem den här säsongen. 

– Jag tycker ändå att det har fungerat bra. Det är mest att mamma eller pappa inte har så mycket att göra då dom sitter på träningen i tre timmar och väntar på mig.

Vad har annars varit det tuffaste steget in i seniorhockeyn?
– Jag väger inte så mycket och är ganska kort (158/41) så det har varit nackdelen. Även om jag är en ganska bra skridskoåkare så blir det svårt i närkamperna när man är så pass liten.

Vad är din styrka som hockeyspelare?
– Mitt spelsinne skulle jag nog säga.

 Nu har du tagit steget in i SDHL, vad blir nästa steg i din utveckling?
– Jag har inte tänkt så mycket på det, men jag har alltid velat spelat i landslaget så juniorlandslaget är mitt första mål.DRÖMMER OM COLLEGE

Hockeygymnasium?
– Ja, det vill jag nog gå på. Det blir nästa år som jag ska söka det. Frölunda ska eventuellt starta hockeygym för tjejer och där skulle jag gärna vilja gå. Det beror såklart på om dom hinner starta det innan jag börjar på gymnasiet.

Om det inte starta upp innan, kan du tänka dig att flytta iväg för att gå på ett hockeygymnasium?
– Jag tror att jag vill flytta då, alltså om jag kommer in.

Till Hanna Olsson i Jönköping?
– (Skratt) Det hade varit coolt.

College?
– Ja, det är också något jag drömt om även om det inte blir NHL som jag kanske trodde då jag var liten. Det skulle ändå bli en helt ny kultur, avslutar Tilde Utbult innan vi tar en promenad på ett soligt Öckerö ner till en liten hamn bara några hundra meter från familjens bostad för att få chansen att njuta lite av den fantastiska miljön som skärgårdsön bjuder på.


TV: Elite Prospects Talk – Miro Heiskanen

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten