Anton Karlsson är tillbaka i SHL efter ett lärorikt år i Nordamerika.
Foto: Jeanine Leech/Icon Sportswire & Mathias Bergeld/Bildbyrån
SHL

”Tanken var att jag skulle återvända – men...”

Efter en säsong i AHL med Cleveland Monsters är Anton Karlsson tillbaka i SHL – men den här gången i HV71. 
För hockeysverige.se berättar nu backen att tanken egentligen var att han skulle stanna kvar i Nordamerika men att det förändrades under sommaren.
– De ville ha tillbaka mig men sedan hamnade jag i en situation då jag var tvungen att kolla runt efter annat, säger 27-åringen.

Anton Karlsson är tillbaka inom svensk ishockey.

Han lämnade Linköping efter säsongen 2018/19 för att spela AHL-hockey med Cleveland Monsters, som är farmarlag till Columbus Blue Jackets. 
Det blev dock endast en säsong i Nordamerika innan det förra veckan stod klart att han återvänder till SHL och skrev på för HV71. 

I lördagens SHL-premiär mot Frölunda fick backen göra sin första match i HV-tröja. 

– Det blev väl ingen kanondebut direkt. Vad jag sett än så länge på de få träningar så tycker jag att vi verkar ha oerhört stor kapacitet att göra något bra den här säsongen. Det är självklart en match vi bara vill glömma, säger Karlsson till hockeysverige.se om 3-0-förlusten. 

De flesta spelare har hunnit ladda upp under försäsongen men för Anton Karlsson var det den första matchen sedan i våras. Det blev därför endast bara drygt fem minuters istid för 27-åringen i debuten. 

– Jag hade en bra dialog med tränaren innan och nu fick jag hoppa rätt in i hetluften. Det är svårt med så få minuter men det var ju första matchen sedan i mars för mig och då var det på liten rink. Det var bara skönt att få hoppa in och känna lite på det så här i början, säger han och fortsätter:
– Det gäller att bara ta timme för timme och dygn för dygn för mig här. Det är mycket nya intryck och så i en ny förening och det har gått så fort här de senaste dagarna så jag försöker bara komma in i det mer och mer för varje dag som går.

Anton Karlsson i HV-tröjan, här i duell med Frölundas Elmer Söderblom.Anton Karlsson i HV-tröjan, här i duell med Frölundas Elmer Söderblom.Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

”VILLE TESTA EN SÄSONG TILL DÄR BORTA”

Det var i måndags förra veckan som HV71 släppte nyheten att man skrivit ett ettårskontrakt med Karlsson. Då stod det även klart att han inte skulle återvända till AHL den här säsongen. Nu berättar han dock att planen egentligen var att han skulle stanna i Nordamerika. 

– Jag var nöjd med min säsong borta i AHL. Vi hade ett bra "exit meeting" där med ledningen och det lät som att de ville ha tillbaka mig och tanken var att jag skulle återvända, men sedan gick jag en lång del av sommaren och väntade på hur läget skulle bli – om det ens skulle bli någon AHL-hockey.
– Det verkade ju inte se så ljust ut med det och då hamnade jag i en situation då jag var tvungen att kolla runt efter annat. Jag kikade på lag i Europa och HV71 dök upp som alternativ och jag hade en bra dialog med deras ledning. Efter snackat med dem kände jag snabbt att det här är rätt för mig just nu.

Anton Karlsson hade med andra ord kunnat börja leta efter en ny klubb tidigare om han hade velat, i stället för att skriva på samma vecka som SHL-premiären som det nu blev. Anledningen till att hans besked dröjde var för att han ville vänta ut hur det skulle bli med AHL-säsongen. 

– Ja, jag ville testa en säsong till där borta nu när man vet förutsättningarna lite bättre, och det är väl inte kört än på något sätt. Nu har jag hamnat i en bra klubb där jag känner att jag kan fortsätta utvecklas.

Då skulle det kunna vara aktuellt att vända tillbaka dit senare i stället?
– Det är jättesvårt att uttala mig om nu. Det är ju omöjligt att veta hur allting kommer se ut om ett år.

Trots att ett ömsesidigt intresse fanns för att hålla kvar smålänningen i Cleveland Monsters blev det inte så. För honom var det viktigt att säkerställa att uppehållet från hockeyn inte skulle bli för långt. 

– Vi var överens om att de ville ha tillbaka mig, sedan var det ju så att vi inte visste hur det skulle bli med säsongen. Säg att jag hade skrivit på där och AHL inte börjat förrän i januari, då hade jag gått väldigt lång tid utan att spela hockey och det hade inte varit så bra för min utveckling.

Hade du inte kunnat skriva ett nytt kontrakt med Cleveland och sedan lånas ut till Sverige fram till att AHL-säsongen börjar, så som flera andra gjort?
– Nej. När (Johan) Hult ringde mig och berättade om deras plan och hur miljön där är så kände jag att jag ville ha lite lugn och ro efter allt som hänt, ta ett år här i Sverige. Det känns som att det vore bra för mig.

Anton Karlsson har aldrig tidigare haft någon koppling till HV71 men under hans sista säsong i Linköping florerade flera rykten som sade att han var på väg till Jönköping. Då blev det AHL-spel för backen. Nu menar han att de ryktena inte stämde då han endast har haft kontakt med HV innan han värvades dit nu i september. 

– Jag kommer ihåg det och det var ingenting som varken jag eller agenten hade någon aning om. Jag vet inte hur det kom sig, om det var någon som förknippade mig lokalt här. Jag vet ju inte om de hade något intresse för mig då men hade jag ingen dialog med HV71 i alla fall. 

”VAR OCH KOLLADE PÅ HV71 SOM LITEN”

HV71 är dock ändå lite av en "hemmaklubb" för Karlsson då han är född och uppvuxen i Vetlanda som ligger i Jönköpings län, cirka sju mil söder om staden Jönköping. 

– Det är klart, det är roligt att det blir mer lokalt på något sätt. Som liten pojk har jag också varit och kollat på matcher här i Kinnarps Arena, som det hette då. Det är klart att det blir coolt på det sättet.
– Jag får ha familjen nära och så också, men det var ju inte just därför jag valde HV71 utan det handlade ju mer om själva organisationen.

Något annat som lockade honom till HV71 är känslan han har fått kring laget. För första gången på länge kommer han nu nämligen få chansen att spela i ett tippat topplag. 

– Jag tycker absolut att vi är en guldkandidat, det måste jag säga. Man krigar ju alltid, oavsett var man är, för att vinna någonting. Här i Sverige är det ju något som jag inte har gjort på A-lagsnivå tidigare.

Anton Karlsson i Cleveland Monsters.Anton Karlsson i Cleveland Monsters.Foto: David Kirouac/Icon Sportswire

Anton Karlsson kommer som bekant ifrån en säsong i AHL med Cleveland Monsters, farmarlag till Columbus Blue Jackets. Det var hans första säsong i karriären utanför Sveriges gränser. När han ser tillbaka på det beskriver han det som en häftig och lärorik upplevelse. 

– Jag startade ju upp direkt med nya erfarenheter där med NHL-campen i Columbus. Jag var nöjd med min camp där och fick göra två träningsmatcher med Columbus vilket var vilket lärorikt, man fick ju möta några av de bästa spelarna i världen.
– Sedan hamnade jag som planerat i Cleveland och ju längre säsongen gick desto mer förtroende och speltid fick jag. Jag tycker ändå att jag anpassade mig fort till spelet på liten rink.
– Det var ett lärorikt år på många sätt, inte bara taktiskt och utvecklande som hockeyspelare, utan även att orka hålla upp en hög nivå i många antal matcher på kort tid. Man fick vara mer redo och mentalt påkopplad hela tiden för ibland spelade man ju matcher tre dagar i rad, fredag, lördag och söndag.

Det var inte bara hockeyspelaren Anton Karlsson som utvecklades under tiden i Cleveland. Han, liksom många andra före honom, understryker att det är utvecklande som människa att åka över till Nordamerika, komma bort från tryggheten hemma i Sverige och uppleva en helt annan kultur. 

– Ja, jag lärde mig mycket som människa också. USA är ett land som är coolt på många sätt. Det är en väldigt annorlunda kultur. Jag fick vara i Kanada också lite under några bortamatcher, där märkte man ju att hockeyn verkligen är religion. Jag ångrar verkligen inte att jag åkte över och tog ett år där.

Vad skulle du säga att du tar med dig från spelet i AHL?
– Det låter kanske lite konstigt men det är nästan som en annan sport där borta. Man spelar på ett helt annat sätt. Förhoppningsvis har jag lärt mig att ta snabbare beslut. Det är mycket fysiskt spel också och det blir ju fler närkamper när rinken är mindre. Förhoppningsvis har man lärt sig att vara lite tuffare och rent defensivt så har det nog gett mig ganska mycket.

Kommer du tillbaka som en bättre spelare nu då? 
– Förhoppningsvis gör man ju det. Nu ska jag ju i och för sig anpassa mig tillbaka till stor rink igen. Det kommer säkert ta några matcher men jag har ju spelat i SHL under fem år tidigare så det ska nog inte ta så lång tid.

”GÅR INTE ATT ÅKA RUNT OCH VARA OROLIG”

Anton Karlsson plockades in till HV71 efter att Jönköpingslaget fått beskedet att Jesper Williamsson blir borta under en längre tid med en ryggskada. I premiärmatchen mot Frölunda fick Karlsson agera sjundeback, främst för att komma in i spelet lite först, men då saknades även toppbacken Johannes Kinnvall som också dras med en skada. 

Just nu konkurrerar 27-åringen därmed om speltiden på blålinjen med Daniel BertovNiklas ArellDidrik StrömbergEmil JohanssonEric Martinsson och Emil Andrae. När Kinnvall kommer tillbaka om ett par veckor är de åtta backar som slåss om speltiden och när Williamsson återvänder till spel, vilket inte förväntas bli framåt vintern, kommer HV71 ha nio backar och Karlsson kommer därmed ha åtta spelare som han ska slåss om speltiden med. 

– Det är något som man har lärt sig nu att så kommer det alltid att vara. Konkurrens kan ju göra att man höjer sig också, man vet att man måste prestera bra på varenda träning och match. Förhoppningsvis kommer ingen bli skadad men det är ju också något som man alltid får vara beredd på. Jag tror att det kommer rulla på det där. Jag ser det som något bra och något som man kan använda som motivation.

Du är inte orolig för att tappa din plats i laget sen då när de andra återvänder? 
– Det går inte att åka runt och vara orolig och tänka på sånt. Man vill ju bara att laget ska vinna och gå så långt som möjligt. Sedan faller nog de andra bitarna på plats sen, avslutar Anton Karlsson.


TV: Måns Karlsson om HV71 2020/21

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 09 augusti
20:00 Tjeckien - Slovakien JVM
00:00 Lettland - Finland JVM
onsdag 10 augusti
04:00 USA - Tyskland JVM
20:00 Sverige - Schweiz JVM
00:00 Lettland - Kanada JVM
torsdag 11 augusti
04:00 Tyskland - Österrike JVM
19:00 Malmö - Växjö Träningsmatch
20:00 Finland - Tjeckien JVM
00:00 Slovakien - Kanada JVM
fredag 12 augusti
04:00 Schweiz - USA JVM
20:00 Österrike - Sverige JVM
00:00 Slovakien - Lettland JVM
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
04:00 USA - Sverige JVM
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten