Olle Liss menar att det bara är positivt att få in NHL-lån till Hockeyallsvenskan.
Foto: Icon Sportswire/Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

”Sjukt häftigt – få förunnat att spela med såna lirare”

Debatten kring NHL-lån i Hockeyallsvenskan har varit hett stoff de senaste veckorna. 
Olle Liss tycker dock att det bara är positivt att klubbarna tillåts plocka in spelare från Nordamerika likt hur hans Björklöven har hämtat in Carl Grundström och Oskar Steen.
– Konkurrensen blir hårdare, ligan blir bättre och alla andra spelare får steppa upp några hack, säger Liss till hockeysverige.se.

Efter en strulig tid i Österrike återvände Olle Liss till svensk hockey i december 2019. 
Då skrev nämligen den profilstarke forwarden på för den dåvarande allsvenska serieledaren Björklöven. 

Där blev det succé för 27-åringen från Dala-Floda som gjorde tolv mål och 22 poäng på 24 matcher. Han växte därmed ut till en av publikfavoriterna i Umeå, i ett lag som redan var omåttligt populärt bland klubbens supportrar. 

I våras kom även beskedet att liraren väljer att stanna kvar uppe i Västerbotten då han skrev på ett nytt kontrakt med "Löven" då han blev årets supporterspelare efter att fansen samlat in hela 300 000 kronor. 

För hockeysverige.se berättar Liss nu om beslutet att stanna kvar i Björklöven. 

– Det är väl helheten. Man kände väl redan förra säsongen att vi hade något riktigt bra på gång och nu känns det som att vi återigen har något bra på gång, kanske något ännu bättre. Ser man till framtiden så känns det nästan som att vi har bättre chanser att gå upp i SHL, som självklart är vårt mål, den här säsongen, säger han och fortsätter: 
– Jag fick riktigt bra förtroende när jag kom hit, fick komma in i ett bra lag och bara spela min hockey. Just rollen jag fick spelade in mycket och jag kände att jag fick vara delaktigt. Jag fick chansen att bidra så gott det går.
– Sedan måste jag säga att jag trivs sjukt bra här i Umeå. Det är en fin stad och allting både på rinken och utanför har varit kanon. Det finns mycket positivt för mig här.

Det låter som att det var en no-brainer?
– Ja, jag behövde inte fundera så mycket. Jag ser skitmycket fram emot att få dra igång igen på riktigt. Det råder inga tvivel om att vi ska vara med och slåss där uppe i toppen. Det ska bli en riktigt rolig säsong.

Olle Liss.Olle Liss.Foto: Johan Löf/Bildbyrån

Efter att ha haft en tuff tid både i Rögle samt i Dornbirner EC var det skönt för Olle Liss att komma in i ett så färdigt lag som Björklöven, som även satsade hårt uppåt, mitt under förra säsongen. 

– Det är klart att det var så, det var väldigt spännande direkt när jag fick reda på att de var intresserade. Riktigt kul. När jag var i Österrike följde jag både SHL och Allsvenskan noga så jag hade bra koll på Löven och jag har spelat med ”Freddan” (Fredric Andersson) tidigare som är kapten här. Jag såg ju att de gick som tåget och det var kul att få chansen och en sporre att vara med på resan som Löven gör. Allting känns jättebra här.

Du hittade tillbaka till självförtroendet igen. 
– Så blev det ju, jag kom in i ett redan väldigt välsmort lag och kände mig hemma direkt. De tog väl hand om mig och jag kände mig som en i gänget. Det är också något som gör saken lättare att stanna här. Allting har känts rätt från start.

”VI ÄR ÄNNU BÄTTRE ÄN I FJOL”

Det var inte bara en bra säsong för 27-åringen utan Björklöven hade en historiskt bra säsong då man vann 41 av 52 matcher och tog 121 poäng vilket var nytt rekord i Hockeyallsvenskan. 

Olle Liss känner dock stor optimism kring den nya säsongen som är runt hörnet då han tycker att laget, otroligt nog, ser bättre ut än förra säsongen. 

– Som jag var inne på tidigare så känns det ännu bättre nu. Framför allt har vi fått behålla större delen av kärnan från i fjol, speciellt på forwardssidan är det inte många nya ansikten. Det är väl backsidan där en del har försvunnit.
– (Per) Kenttä har gjort ett riktigt bra jobb med att förstärka och plocka in riktigt bra rollspelare. Det känns minst sagt spännande och den känslan förstärks bara av hur det har sett ut både på träning och match här. Det är en jävla kamp och energi i gruppen. På träning ser man bara när vi snurrar på vilket jävla tempo och driv vi har. Det är något som vi ska ta med på matcherna också.

Björklöven är mitt uppe i försäsongen inför den nya allsvenska säsongen och hittills har det sett bra ut då man har vunnit tre matcher och förlorat två. De enda två förluster har kommit mot SHL-topplagen Luleå och Skellefteå. 

– Det finns såklart fortfarande mycket att önska där. Man kan ändå se en linje genom matcherna, även om vi inte har börjat bra så blir vi starkare. När vi har kommit igång har de andra lagen inte orkat med oss i slutet av matchen. Vi har inte börjat riktigt stabilt i någon match än men då har vi ätit oss in i matchen och tagit över. Det känns positivt men vi har fortfarande mycket att jobba på. Säsongen är lång och man vill ju ändå inte vara som bäst nu på träningsmatcherna.

Två av vinsterna har kommit mot Timrå och Modo som förväntas vara de främsta konkurrenterna till "Löven" uppe i toppen av Hockeyallsvenskan den här säsongen. Det har varit två bra värdemätare för laget, menar Liss. 

– I båda de matcherna tycker jag att våra starter är halvdana men ju längre matchen går så tar vi över och äter upp dem. Mot slutet så orkar de inte längre. Vi är en maskin som bara rullar på och även om vi inte spelar bäst över 60 minuter så kan vi ändå knipa segern. Det är en styrka i sig.

Hockeyallsvenskans bästa kedja kanske är Oskar Steen, Olle Liss och Carl Grundström.Hockeyallsvenskans bästa kedja kanske är Oskar Steen, Olle Liss och Carl Grundström.Foto: Bildbyrån

”SKITKUL ATT NHL-LÅNEN KAN VARA MED HÄR”

De senaste matcherna under försäsongen har Olle Liss parats ihop med Carl Grundström och Oskar Steen som är inlånade från NHL-klubbarna Los Angeles Kings och Boston Bruins. 

27-åringen menar att han är lyckligt lottad att få spela i samma kedja som de två. Han tycker även att det bara är positivt att det plockar in spelare från NHL-lag till Hockeyallsvenskan. 

– Det är klart att det är lätt att spela med såna lirare. Det är riktigt bra hockeyspelare. Steen har ju varit här i någon vecka men Grundström har varit med oss sedan dag ett. Det är få förunnat att spela bredvid såna spelare och jag tycker bara att det är skitkul att de kan vara med.
– Laget blir starkare och som individ blir man också mer skärpt att ha de runt sig. Jag tycker bara att det är en bra grej att Allsvenskan tillåter lagen att plocka in NHL-lån. Konkurrensen blir hårdare, ligan blir bättre och alla andra får steppa upp några hack. Det kommer bli en hård konkurrens för speltiden för alla och då måste man visa att man förtjänar det.
– Det är bara bra. Det är inte bara utvecklande för de unga killarna utan även för vi äldre, som jag får räkna mig som nu, utvecklas hela tiden att ha sådana killar på nära håll. Alla vill vara med och spela, ingen har en given plats utan alla kommer få kämpa för speltid nu. Det är bra tempo och hög fart på träning. Det är sjukt häftigt att de är här och kan spela med oss.

Målet för Björklöven är naturligtvis att först vara i toppen av tabellen och sedan gå upp i SHL. Med det nya upplägget i Hockeyallsvenskan tycker Liss att det finns goda möjligheter för det. 

Vad krävs för att ni ska kunna nå hela vägen?
– Vi ska ha en kontinuitet i det vi gör, gå in på träning och match och känna att det vi gör stämmer. SHL är det stora målet, det är inget att hymla om. Vi kommer göra allt för att ta oss dit.
– Det här nya upplägget med slutspel känns sjukt häftigt där också. Det blir en helt annan grej att dra igång en slutspelsserie där man kommer spela med kniven mot strupen hela tiden. Det blir inte som förut att lag kan bli avhängda i tabellen utan alla får chansen.

Det nya slutspelet innebär också att det finns en garanterad SHL-plats att vinna för det laget som vinner Hockeyallsvenskans slutspel. 

– Det här kan gynna alla parter och lagen kommer gå stenhårt för att knipa den där platsen i SHL.
– Nu möter man de lagen man spelat mot hela säsongen. Det gäller att komma in i slutspelsformen på ett annat sätt. Det blir en häftig upplevelse men det gäller att man ska ta sig dit först. Inget är skrivet i sten. 2 oktober drar vi igång och det är mycket hockey som ska spelas.

Olle Liss förväntar sig en tuffare säsong i år jämfört med fjolåret.Olle Liss förväntar sig en tuffare säsong i år jämfört med fjolåret.Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån

”DÅ KOMMER DET ÄNTLIGEN GÄLLA PÅ LIV OCH DÖD IGEN”

Björklöven är dock inte det enda laget som har satsat hårt för att nå högt. Lag som Timrå, Modo, AIK, Västerås och Södertälje har alla förstärkts kraftigt jämfört med förra säsongen. Olle Liss tror därför att det kommer att bli mer konkurrens den här säsongen, till skillnad från fjolåret då det var ett stort glapp mellan toppen och mittlagen. 

– Jag tror vi kommer ha en tajtare säsong än på länge. Det är många lag som känns bättre än förra säsongen och det är mycket som är ovisst. Som man brukar säga så avgörs det ju ute på isen och man vet aldrig hur det ser ut på förhand.
– Det är många lag som kommer vilja vara med där uppe och slåss i toppen och ingen kan inte ta ut något på förhand. Det är bara att tuta och köra och sedan får vi utvärdera hur det har gått i maj när allt är avgjort.

Tuffare konkurrens, då blir det svårt att slå poängrekord i år igen?
– (Skratt) Nej, det blir svårslaget för alla lag under lång tid framöver. Det är något som jag tror kommer kunna stå sig i bra många år. Det är mycket som ska klaffa för att ett lag för att nå så högt. Det är ett häftigt rekord att ha och också ett kvitto också på hur starka vi var.

Och då säger du att ni är ännu starkare nu.
– Ja, men vi kommer få slita ännu mer i år också.

Du börjar tröttna på att spela träningsmatcher nu va?
– (Skratt) Ja, nu längtar man. Det närmar sig och nu går man nästan bara omkring och räknar ner dagarna innan premiären. Då kommer det äntligen att gälla på liv och död igen.


TV: Sebastian Strandberg om nederlagstippade Djurgården

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten