Sök
Foto: Bildbyrån
SHL

Redaktionens stora SHL-tips

I morgon är det äntligen dags för nedsläpp i SHL. Inför den första omgången av säsongens seriespel har hockeysverige.se:s redaktion delat med sig av sina tips. Vem blir poängkung? Vem är viktigast för sitt lag? Vem får det stora genombrottet i SHL? Vilket lag blir säsongens besvikelse? Vilka lag får kvala? Och vilka vinner egentligen SM-guld?

1) Vem vinner SHL:s poängliga?

MÅNS KARLSSON
– Jag drar till med Anton Wedin, HV71. Han får spela i en grym omgivning, och flera av hans hetaste konkurrenter har omständigheter som gör att jag inte tror på dem. Michael Lindqvist och Anton Rödin dras ju med skador, exempelvis. Största utmanare, om Lindqvists och Rödins skadebesvär håller i sig, är Broc Little.

RASMUS KÅGSTRÖM
– Michael Lindqvist. Skador har förstört de senaste säsongerna för Färjestads stjärnforward, men håller sig Lindqvist bara frisk så är han i min bok den stora favoriten till att han vinner poängligan. Ska vi säga att han landar på 55 poäng? 

ROBIN OLAUSSON
– Michael Lindqvist. Om man snittar ungefär en poäng per match över en hel SHL-säsong leder det nästan alltid till en topplacering i poängligan. Under alla sina tre säsonger i Färjestad har Michael Lindqvist legat runt en poäng per match men problemet är bara att han aldrig fått spela en hel säsong. Om han kan hålla sig frisk över alla 52 omgångar tror jag därför han kommer ha stor chans att ta hem poängligavinsten.

HENRIK SKOGLUND
– Linus Klasen. Som vanligt är det många om budet. Men jag tror Luleå kommer tuffa på i toppen av tabellen och då får Klasen gott om tid att göra poäng i lugn och ro.

UFFE BODIN
– Under normala omständigheter skulle mitt svar lyda Michael Lindqvist, men i och med att han just tagit sig tillbaka efter en allvarlig skada väljer jag att gå i en annan riktning. Så varför inte Leon Bristedt i Rögle? Han har trendat i rätt riktning de senaste säsongerna, är i rätt ålder och känslan är att han har ytterligare en offensiv växel att lägga i. Jag tror på minst en pinne per match för honom i vinter. 

Michael Lindqvist – populär kandidat att vinna poängligan.Michael Lindqvist – populär kandidat till att vinna poängligan.Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

2) Vilken spelare kommer att vara viktigast för sitt lag?

MÅNS KARLSSON
– Oscar Alsenfelt (och Fredrik Händemark under hösten) kommer behöva ge Malmö en hel del poäng på egen hand om de inte ska tvingas spela kval i vår. Malmö står och faller med Alsenfelt.

RASMUS KÅGSTRÖM
– Oscar Alsenfelt. På papperet är Malmö ett bottenlag den här säsongen men man har ett stort, fett ess i rockärmen – och det är deras målvakt. Alsenfelt är en av de allra bästa målvakterna i ligan och om säsongen inte ska sluta i ett dramatiskt kvalspel krävs det att Oscar Alsenfelt kliver fram. 


ROBIN OLAUSSON
– Joe Cannata. Oskarshamn kommer, liksom förra säsongen, att få det tufft och då är alltid målvaktspositionen otroligt viktig. Det syntes förra året då laget gick otroligt bra i början när Tex Williamsson storspelade i kassen men när han gick ner på en normal nivå igen så började laget dala i tabellen. För att Oskarshamn ska ha en chans att undvika kvalplats måste Joe Cannata vara minst lika bra som han var i Björklöven förra säsongen.

HENRIK SKOGLUND
– Jacob Josefson. Det är bara att hoppas för Djurgårdens skull att han en gång för alla får bli kvitt sina ständiga skador.

UFFE BODIN
– Jhonas Enroth. För första gången sedan de klev upp i SHL 2013 känns det som Örebro skulle kunna blanda sig i kampen om en topp-fem-placering. Jag tror att Enroth är skillnaden mellan klubbens största framgång i modern tid och ytterligare en säsong i mellanmjölkens rike.

Oscar Alsenfelt – SHL:s viktigaste spelare?Oscar Alsenfelt – SHL:s viktigaste spelare?Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

3) Vem får årets stora genombrott i SHL?

MÅNS KARLSSON
– Jesper Frödén fick ju lite av ett genombrott förra säsongen men jag tror han kommer vara en toppspelare i ligan. Samma sak kan väl sägas om Alexander Holtz, som jag tror kan dubbla förra säsongens målskörd på nio kassar. Men bortser vi från dem säger jag Mattias Norlinder i Frölunda. Den grabben har en potential som få andra och jag tror han är redo att prestera i SHL direkt.

RASMUS KÅGSTRÖM
– Linus Andersson. Arvidsjaursonen skjuter lika hårt som en häst sparkar och lär få en framträdande roll i Djurgårdens powerplay den här säsongen. Han satte skräck i Hockeyallsvenskans målvakter förra säsongen och kommer göra likadant i år. Här har Djurgården gjort ett ordentligt fynd. 

ROBIN OLAUSSON

– Lucas RaymondEfter att ha fått ganska lite speltid i Frölunda förra säsongen verkar 18-åringen nu vara redo för att ta en stor roll i SHL. Jag har blivit mäkta imponerad av det jag sett av Raymond på försäsongen då han i mångt och mycket varit Frölundas bästa spelare i ett antal matcher. Om han kan få en liknande roll i powerplay i SHL som han haft under försäsongen tror jag vi kommer få se Raymond smälla in minst 30 poäng.

HENRIK SKOGLUND
– Jesper Kokkonen, HV71. Det är en styggelse att han är för gammal för att kunna utses till årets rookie. Sett brutalt vass ut på försäsongen.

UFFE BODIN
– Jacob Peterson i Färjestad. Producerade hyggligt i Frölunda i fjol, trots att han spelade försvinnande lite – på fel position. Ge honom förtroende i sin naturliga centerposition så kommer det att slå gnistor om den här grabben. Han har såväl skridskoåkning som spelsinne och ett bra skott att falla tillbaka på.

Linus Andersson – en genombrottsman i Djurgården?Linus Andersson – en genombrottsman i Djurgården?Foto: Bildbyrån

4) Vilket lag blir säsongens stora besvikelse? 

MÅNS KARLSSON
Djurgården kommer få det kämpigt, och jag spår att de missar slutspel. Det är en besvikelse sett till att de var i final så sent som 2019, men kanske inte sett till ett ganska svajigt spelarmaterial.

RASMUS KÅGSTRÖM
Rögle. Många har nog laget på en topp 6-placering, men jag är långt ifrån säker att man faktiskt kan leva upp till de förväntningarna. Lagen har tagit stadiga steg framåt de senaste säsongerna men nu är känslan att man träffat en platå. Man har tappat Ted Brithén och Kodie Curran – två spelare som i princip är omöjliga för laget att ersätta. Jag har laget utanför en kvartsfinalplats, i alla fall.  

ROBIN OLAUSSON

Djurgården. Man har tappat några av sina bästa spelare utan att ersätta dem. Det är väldigt spännande så många unga spelare få chansen men frågan är om de killarna är redo att axla det ansvaret som nu förväntas av dem. DIF kan därmed få det svårt att hävda sig jämfört med konkurrenterna som har kraftigt förstärkts. Därför skulle vi faktiskt kunna se finalisten från förra året missa slutspel. 

HENRIK SKOGLUND
– 
Leksand. Jag ser att många tippar dem ovanför kvalstrecket. Jag är inte riktigt lika säker på det.

UFFE BODIN
– Jag förstår att många förväntar sig stordåd av Brynäs efter "swish-värvningarna" och Peter Anderssons intåg, men jag är inte helt såld på lagbygget ändå. Det kommer att krävas en Anton Rödin i toppslag och målvaktsspel av den högre skolan för att de ska ta sig till kvartsfinal i år.

Kan Rögle leva upp till förväntningarna?Kan Rögle leva upp till förväntningarna?Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån 

5) Vilka två lag får kvala för att hålla sig kvar?

MÅNS KARLSSON
– Malmö och Oskarshamn.

RASMUS KÅGSTRÖM
– Malmö och Oskarshamn. Smålänningarna har gjort framsteg och jag skulle inte bli förvånad om de lyckas kravla sig över strecket, faktiskt. Men i slutändan landade jag ändå i att de förmodligen får kvala sig för att stanna i SHL. Malmö har ett sämre lag på papperet än ifjol, samtidigt som lagen i de nedre regionerna förstärkt sina trupper. Skåningarna får hålla alla tummar och tår för att NHL skjuter upp säsongstarten så långt det bara går så man får rida på vågen av Fredrik Händemarks briljans. 


ROBIN OLAUSSON

– Malmö och Oskarshamn. Malmös trupp ser väldigt tunn ut, speciellt när Fredrik Händemark försvinner till NHL i november. Jag har svårt att se vem som ska göra mål i det här laget och även om man har Oscar Alsenfelt i kassen så räcker det inte om man inte har målskyttar som kan sätta pucken i när.
Det känns verkligen som att Oskarshamn gör rätt nu efter ett kaotiskt första år i SHL men de har inte budgeten eller kraften att riktigt konkurrera än känns det som och flera spelare håller bra allsvensk klass men jag är tveksam till om de är dugliga på SHL-nivå.

HENRIK SKOGLUND
– Leksand och Malmö.

UFFE BODIN
– Leksand och Oskarshamn. Leksand känns bättre i år, men avsaknaden av uppgradering på målvaktspositionen oroar. Oskarshamn kommer att kämpa, slita och göra livet surt för en och annan motståndare, men jag tror inte att de har spelarmaterialet för att undvika någon av de två nedersta placeringarna över en 52 omgångar lång grundserie.

Kval att vänta för Martin Filanders Oskarshamn?Kval att vänta för Martin Filanders Oskarshamn?Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

6) Vilket lag vinner SM-guld?  

MÅNS KARLSSON
– Ett lika tråkigt som väntat svar, men det är dags för Luleå nu. Flera av lagen bakom har nog närmat sig en smula jämfört med ifjol, men avståndet upp till Luleå tror jag är för långt.

RASMUS KÅGSTRÖM
Luleå. Jag är rätt säker på att de hade vunnit SM-guld redan ifjol om säsongen inte hade ställts in och med i stort sett en intakt trupp från fjolåret, kryddat med hockeyartisten Linus Klasen, så är Luleå stora förhandsfavoriter för mig. Frågetecken finns kanske på målvaktssidan, men ”Bulan” har visat under sin tid i Luleå att han kan sätta ett rätt bra försvarsspel framför sin sista utpost. SM-guldet är Luleås att förlora den här säsongen.  


ROBIN OLAUSSON

Färjestad. Karlstadsklubben har byggt upp något positivt under flera år och det känns som att de nu slutligen är redo att ta det där guldet de saknat i tio år. De har förbättrat nästan allt från fjolåret med både spets och bredd bland backar och forwards som är i absolut toppklass i SHL. Den stora utmaningen för FBK kommer bli att höja sig när det gäller som mest då det är det som har stjälpt dem de senaste åren.

HENRIK SKOGLUND
HV71.

UFFE BODIN
Luleå. "Bulan" i båset och backuppsättningen med Erik Gustafsson och Nils Lundkvist i spetsen bådar för nya framgångar. Även om de har tappat en av SHL:s bästa målvakter i Joel Lassinantti tycker jag på det hela taget att Luleå, på pappret, ser ännu bättre ut än i fjol. Jag tror att Linus Klasens intåg blir en nyckel. Det ger dem en spelare som kan bryta mönstret och framför allt ge dem lite välbehövlig kräm i sitt powerplay. 

Senast Luleås herrlag firade ett SM-guld var 1996.Senast Luleås herrlag firade ett SM-guld var 1996.Foto: Bildbyrån/Pontus Höök


TV: Måns Karlsson om Luleå Hockey 2020/21

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten