Gustav Rydahl är ny kapten i Färjestad.
Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen
SHL

"När jag väl åker vill jag göra skillnad"

ANNONS

Han nobbade lockropen från NHL för att stanna i Färjestad och utvecklas ännu mer. Nu är Gustav Rydahl nyutnämnd lagkapten och får anses vara lagets förstacenter. För honom är det ansvar som ska ta honom ännu närmare NHL – och framför allt mot en framgångsrik säsong med FBK.
– Det är klart att en stor faktor till att jag stannar är att jag vill vinna SM-guld, säger han till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Pratar man genombrottsspelare i SHL säsongen 2019/20 var det inte många som slog Gustav Rydahl på fingrarna. Efter att ha varit en fysisk rollspelare ända sedan A-lagsdebuten med Frölunda 2012 och haft samma roll under sina år i Växjö och Luleå har han visat upp helt andra sidor som spelare efter hemkomsten till Karlstad och Färjestad.

Tolv mål och 19 poäng under 2018/19 blev 19 mål och 35 poäng i fjol – liksom landslagsdebut och NHL-intresse. Den snart 26-årige centern kliver in i säsongen 20/21 som Färjestads toppcenter i en på pappret synnerligen intressant formation med Joakim Nygård och Michael Lindqvist på varsin kant. Men frågar man honom själv är han på många sätt samma spelare som han alltid varit.

– Jag måste fortfarande vara halvgrinig och hundra procent, och det är något jag inte kommer att ta bort från mitt spel, försäkrar han när hockeysverige.se träffar honom efter tisdagens träningsmatch mot AIK på Hovet. 
– Jag ska ge mycket yta åt de båda spelarna. Det blir som förra året när jag spelade med "Lilliz" (Marcus Nilsson) som är extremt bra med pucken. Det är Nygård och "Linkan" också. Jag ska gå i bräschen och dra på mig många gubbar och kunna hålla i pucken själv också, men framför allt ge dem yta.


"KOMMER BÄRA DET HÄR MED STOLTHET"

En förändring som inte går att blunda för däremot är bokstaven på tröjan. Efter att Linus Johansson försvunnit till Sotji i KHL har Rydahl blivit utsedd till ny lagkapten för Färjestad.

– Det är såklart jättestort. Jag är från Karlstad och har alltid drömt om att få spela för Färjestad. Det har jag gjort i två år nu. Jag kommer att bära det här med stolthet och hoppas att det kommer att synas, säger han om det nya uppdraget.
– Det här är en väldigt bra grupp med spelare som gör det lätt att vara kapten. Vi har högt till tak och kan ryta till när det behövs, även de unga kan göra det. Vi har en bra balans och får hjälpas åt så att alla strävar i rätt riktning.

Gustav Rydahl.Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl

Medan många andra i Gustav Rydahls situation tar första bästa chansen att dra över till Nordamerika när de erbjuds NHL-kontrakt valde han en annan väg. I ett tidigt skede meddelade han att han var inställd på spel i Färjestad ytterligare en säsong.

– Jag känner att jag kan utvecklas ännu mer och har bäst förutsättningar för det här, förklarar han. 
– Det är klart att mitt mål är att komma ditöver, men när jag väl åker vill jag göra skillnad. Jag känner att jag kan bli bättre på många bitar. Sedan är det klart att en stor faktor till att jag stannar är att jag vill vinna SM-guld också...

Du fyller snart 26 år, du känner inte att du kanske går miste om en stor möjlighet här?
– Jo, det kanske det, men jag känner att jag kan bli bättre och alla går sina egna vägar därute. Vill man åka direkt är det upp till var och en, men jag tror att det här är bäst för min egen del.

NYGÅRDS VÄG INSPIRERAR

Vill han ha inspiration är det bara att han tittar ut på sin vänsterkant. Joakim Nygård befann sig i exakt samma situation för två år sedan. I stället för att nappa på betet från NHL direkt bettade han på sig själv, stannade i FBK en säsong extra och fick ett stort genombrott under säsongen 2018/19 som ledde till NHL-spel med Edmonton Oilers i fjol.

– Jo, jag kollade på honom också. Han är ju en extremt vettig person så det är klart att man kollar på det, säger Rydahl.

Hur kommer då årets Färjestad, med Gustav Rydahl som kapten, att se ut på isen? Toppcentern har sin vision klar för sig.

– Vi vill vara samma offensiva lag som vi alltid har varit, göra lika många mål som tidigare, men vi har ändrat på ganska mycket i defensiv zon. Där ska vi bli bättre.


TV: Måns Karlsson om Färjestad BK 20/21

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL