Sök
TALANG 2020
Simon Robertsson tar hjälp av pappa Bert i sin strävan framåt.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån/Peter Holgersson
Talang 2020

"Det är som de hetsar min pappa och inte mig"

Bert Robertsson lämnade Skellefteå AIK inför förra säsongen. Det gjorde inte hans son Simon Robertsson. Den fysiske forwarden SHL-debuterade för klubben och har siktat ställt på ännu mer istid i A-laget den här säsongen. I Talang 2020 berättar han om snacket han får höra på isen om sin pappa och om det högst oväntade första matchen med Skellefteå i SHL.
– Jag satt i omklädningsrummet och nästan skakade eftersom jag var så nervös, berättar Simon Robertsson för hockeysverige.se.

FURUDAL (HOCKEYSVERIGE.SE)

Vi är nu framme vid del 43 i artikelserien Talang 2020. I dag ska ni få möta Skellefteås storlöfte Simon Robertsson, son till Linköpings tränare Bert Robertsson

17-åringen har spelat för Skellefteå under större delen av sin karriär, men det var i Södertälje allt började. Precis som för pappa Bert. 

– Ja, jag gick på Tre Kronors hockeyskola där, men jag vet inte om jag hann spela någon säsong i Södertälje. Vi flyttade upp till Skellefteå då jag gick i tvåan. Jag tror också det var då man drog igång och började spela i ett lag, berättar Simon Robertsson då hockeysverige.se träffar honom vid Furudals Ishall invid en vik till vackra Oresjön. 

Hur minns du första dagarna som liten knatte i Scaniarinken?
– Minnen jag har därifrån är då jag tittat på någon av pappas matcher då han spelade där. Annars har jag inte så mycket minnen från själva Scaniarinken.
– Det är mer från B-hallen jag har lite minnen eftersom vi hade träningarna med Tre Kronors hockeyskola där.

FLYTTADE TILL SKELLEFTEÅ 2011

Inför säsongen 2011/12 lämnade Bert Robertsson jobbet som coach i Västerås för att ta ett tränarjobb i Skellefteå. Det innebar såklart också att Simon Robertsson fick lära känna nya vänner, med även börja spela hockey uppe i Västerbotten.  

– Jag minns inte att jag skulle haft någonting emot att flytta. Jag hade fått vara med på en fotbollsskola i Skellefteå direkt då jag kom dit så jag hade redan kompisar i skolan när den började, vilket var väldigt skönt. Jag har också hela tiden trivts sedan jag flyttat upp, säger han.
– I början spelade jag både fotboll och hockey. Fotbollen lade jag av med, det kanske var under U14-åren. Dessutom spelade jag mycket golf då. Det var antingen fotbollen eller golfen jag valde mellan och då blev det golf.
– Sedan blev det try-out med U15 så då hann jag inte med golfen heller, men den här sommaren har jag spelat mycket golf igen. 

Simon Robertsson.Foto: Ronnie Rönnkvist

Simon Robertsson fann sig snabbt till rätta i den nya omgivningen.

– I Skellefteå var det mycket mer att vi kunde vara ute på vintrarna, vara på is och så vidare. I skolan kunde vi köra is på rasterna, vilket var en stor skillnad mot där nere.
– När jag flyttade upp märkte jag också att det var mycket mer snack runt hockeyn än i Södertälje. Samtidigt bodde vi i Nykvarn, som ligger lite utanför Södertälje, men över huvud taget var det inte lika mycket snack om hockey där nere.

"JAG VET INTE VAD JAG SKA SVARA DEM DÅ"

Pappa blev tidigt uppmärksammad i Skellefteå, mestadels positivt, men hur upplevde du det här?
– Det var inget som jag lade något större vikt vid. Jag tyckte bara att det var kul att det jag bra honom. Jag fick hänga med honom på hallen och det var kul.
– Som hockeyspelare har han hjälpt mig mycket. Vi snackar ganska ofta om hockey. Han ger mig tips och trix, vilket är kul.

Är det mycket hockeysnack hemma vid frukostbordet?
– När han bodde hemma var det mer att vi snackade hockey efter någon träning eller match. Inte så mycket när vi satt och åt. Då var det mer skola eller vad som hänt under dagen.

Har du någon gång känt att du fått extra skit bara för att det stått Robertsson på ryggen?
Visst finns det folk som snackar lite på isen, men det är som de hetsar min pappa och inte mig, säger Simon Robertsson med ett leende och fortsätter:
– Jag vet inte vad jag ska svara dem då. Det blir då mer ehhh… (skratt), men det är bara kul.


Pappa var fysisk i sin spelstil, ser du dig själv som en fysisk spelare?
– Jag vill ändå tacklas så där kanske vi har likheter. Sedan var det hans roll att tacklas, men jag vet inte om jag kommer upp till den nivån.

Det står på eliteprospects.com att du var utlånad till Burträsk en gång…
Jag var med en match med deras J18 mot Björklöven. Det står där att jag spelat med Burträsk A-lag, men det har jag aldrig gjort.

Simon Robertsson.Foto: Ronnie Rönnkvist

"FRÅGADE TVÅ GÅNGER OM HAN SKÄMTADE"  

Säsongen 2018/19 fick Simon Robertsson chansen att spela för U16-landslaget. På nio matcher under säsongen svarade han för tre mål och totalt sex poäng.  

– Det var spännande, stort och något jag sent kommer glömma. Jag fick spela med nya spelare samtidigt som jag aldrig tidigare mött utländska spelare.
– Att stå och lyssna på nationalsången innan första matchen var konstigt. Jag minns inte direkt vad jag tänkte. Jag var ju van att se landslaget spela på TV men ”nu står jag här”. 

Förra säsongen kom chansen för den då 16-åriga forwarden att göra debut i Skellefteås A-lag.  

– Jag satt i skolan. Då ringde min tränare och sa att jag skulle spela med A-laget. Jag frågade honom två gånger om han skämtade med mig eftersom jag aldrig ens gjort någon träning med A-laget innan, skrattar Simon Robertsson och fortsätter:
– Dessutom var det derby mot Luleå. Det var nervöst. Jag drog hem från skolan och gick och lade mig. Sedan var de bara till bussen.
– Jag satt i omklädningsrummet och nästan skakade eftersom jag var så nervös. När jag sedan kom ut och innan jag hade gjort första bytet hade jag puls hela tiden. 

Simon Robertsson.Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Var det mycket svårare att spela seniorhockey än juniorhockey?
Ja, man möter starkare och snabbare spelare så man måste ta snabbare beslut, vara starkare på pucken och så vidare.

Du fick mycket beröm för dina insatser i SHL förra säsongen, kom du snabbt in i den hockey som spelades där?
När jag fick spela mycket kom jag in i det mer, men när jag bara fick några enstaka byten blev det svårt att komma in i matcherna.

Vad har du för målbild inför kommande säsong?
Mitt mål är att spela så mycket som möjligt med A-laget, försöka ta en plats där. Sedan vill jag vinna SM med J20.

Det är draftdags för dig om ett år, hur går dina tankar inför den?
– Jag har hört lite, men jag fokuserar på den här säsongen. Blir jag med i en draft så är det kul, men, som sagt var, jag lägger inte så stor fokus på det.


FAKTA

Fem snabbfrågor med Simon Robertsson

  • Vem är nästa storspelare från Skellefteå?
  • – Jacob Sundin. Han är väldigt spelskicklig och ser saker på isen som ingen annan ser.
  • Vem fick du SMS av senast?
  • – Pappa. Han skrev ”God morgon”.
  • Bästa hockeyspelaren du spelat tillsammans med?
  • – Jocke Lindström. Han är exceptionell i allt han gör. När man ser en match tycker man inte att det ser så svårt ut. När jag tränat med honom ser man att det är på en annan nivå.
  • När var du i Nykvarn senast?
  • – För en och en halv månad sedan då vi besökte vår släkt.
  • Vad äter du helst före en match?
  • – Köttfärssås och spagetti.
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten