Sök
Michael Marchal.
Bildbyrån
SHL

"Vi är oroliga för allt - det värsta är om vi inte får spela"

Igår kommunicerade SHL att de planerar att starta säsongen den 19 september. I en intervju med hockeysverige.se reder VD:n Michael Marchal ut hur de kom fram till beslutet, hur ett worst case-scenario ser ut och om de är beredda att skjuta upp SHL-starten trots allt.


Till att börja med: Hur kom ni fram till beslutet som ni redogjorde för igår?

– Vi har levt med den här frågan ganska länge. Vi var tidigt ute och resonerade kring olika scenarior som skulle kunna uppstå, och startade en Coronagrupp innan allting briserade. Vi såg ganska tidigt vart det var på väg. Vi startade en worst case-grupp som berättade om vad som skulle kunna inträffa, och att det fanns ett scenario som var att vi skulle behöva spela utan publik. Så det har inte kommit som en blixt från klar himmel att det kan bli så, utan något som alla var bekanta med, säger SHL:s VD Michael Marchal till hockeysverige.se och fortsätter:

– Det finns inget beslut som säger att "från och med då och då kan ni spela med publik", så det blir ett rörligt mål. Vi vinner ingenting på om vi flyttar fram SHL-starten till november, och så måste vi spela utan publik då också. Dessutom finns det sug hos alla klubbar och spelare. Alla vill börja spela och alla förbereder sig för att säsongen startar i september.

När startade ni er Coronagrupp?

– Coronagruppen startades den 3 mars. Sen gick allting väldigt snabbt och allting briserade runt den 10:e. Det gick på bara några dagar. Vi fattade ju först ett beslut om att vi skulle skjuta fram slutspelet i 14 dagar, för sen trodde vi att det skulle ha lagt sig eftersom en vanlig influensa är över på någon vecka. Så resonerade vi då.  Men där gjorde vi ju helt fel bedömning. Vi visste inte att det här var något som skulle stänga ned hela världen till slut.

Fanns det några argument för att ni skulle skjuta upp SHL-starten?

– Jag måste säga att jag trodde att klubbarna skulle vara mer på linjen att vilja starta senare, eftersom det är oerhört viktigt att de får spela med publik. Det är trots allt inte vi som centralorganisation som är SHL, utan det är klubbarna. Alla klubbar vill spela med publik. Av intäktsskäl måste de spela med publik. Men eftersom det inte finns något datum där vi vet att vi får spela med publik, vi vet inte ens om vi får det den 1  januari, var alla överens om att det var bättre att komma igång.

– Dessutom har vi tre månader på oss innan allt börjar ändå. Läget kan ändras. Det kan ljusna. Vem vet, vi kanske är flockimmuna om tre månader?

Ni kommunicerade tydligt ut att ni skulle börja den 19 september, men i en intervju med SVT sade du att det kunde bli knepigt att spela utan publik då. Hur menar du där?

– Att det kan bli knepigt för klubbarna. Kör vi igång utan publik kanske de tappar 30, 40, 50 procent av sin omsättning beroende på vilken klubb vi pratar om. Det blir kännbart för alla, hur som helst. Klubbarna kommer behöva vidta åtgärder. Då måste man antingen hitta ett sätt att öka intäkterna på, eller sänka sina kostnader.

Hur mycket oro märker du av hos klubbarna, kring att säsongen kan dra igång utan publik?

– Oro... Så här: alla är medvetna om att det kan bli så, och vilka konsekvenser det kommer bli. Det är konsekvenser som klubbarna måste hantera - och där är det olika hur man kommer gå till väga. Men alla klubbar är förberedda på att de kan komma att spela ett tag utan publik och vidtar åtgärder utifrån att det blir så. Men oavsett om vi får spela med eller utan publik kommer det vara restriktioner. Det finns det redan idag. Det kommer finnas restriktioner kring hur matcherna genomförs, hur lagen reser till matcherna och så vidare. Det blir en annorlunda säsong, oavsett om vi får ha publik på matcherna eller inte.

Tomma läktare i ScandinaviumTomma läktare i ScandinaviumFoto: Bildbyrån/Michael Erichsen

Ishockey är en inomhussport, vilket försvårar förutsättningarna ytterligare eftersom det finns olika rekommendationer för utomhus- och inomhusidrottande. Är ni oroliga för att Folkhälsomyndigheten inte kommer vara så sugna på att ishockeyn kommer igång över huvud taget?

– Ja, vi är oroliga för allt. Det värsta är om vi inte får spela. Det blev ett litet bakslag för oss när det kom ett besked som sa att nöjesfälten inte skulle få öppna. Det hade vi trott att de skulle få göra. Det blev en liten indikator för oss. Sen hoppas vi på att fotbollen ska få komma igång med publik, för det blir också en indikator. Men vi vet ingenting om när eller om de kommer få göra det. Och med allt det i åtanke blev gårdagens beslut ännu mer självklart för oss.

Har ni redan nu någon tanke hur länge ni skulle kunna skjuta upp starten, och ändå få ihop en full säsong?

– Vi har som sagt en worst case-grupp och de har bollat med alla tankar. Däribland att starta säsongen senare. Det finns några datum framöver som vi skulle kunna starta på och ändå få möjlighet att få ihop en säsong. Men de datumen bygger på en massa antaganden och om vi skulle bestämma oss redan nu för att dra igång något av de datumen försvinner all flexibilitet som vi trots allt har just nu. Det är en trygghet vi känner att vi har just nu, men som inte skulle finnas om vi bestämde redan nu att senarelägga.

– Det finns ju också en risk att det kommer en andravåg av smittan, som gör att vi inte kan komma igång.

Krävs det ett tydligt besked från Folkhälsomyndigheten att "från det datumet får ni spela med publik", för att ni ska fatta beslutet att skjuta upp starten?

– Jag kan inte svara på det just nu utan det är något vi får avvakta med tills dess att ett besked eventuellt kommer och hur det i så fall ser ut. De är inte speciellt sugna på att ha enskilda regler för en enskild idrott. De är ganska ointresserade av idrott överlag.

Är du besviken över att ni inte får mer stöd eller att det finns en tydligare dialog med FHM?

– Nej, det kan jag inte heller säga. De är inte så insatta och har inte resurser till att göra enskilda bedömningar till varje idrott och sen får vi förhålla oss till det. Det är vi som kan vår idrott. Vi känner att vi har jättegoda kontakter med Folkhälsomyndigheten, men via Riksidrottsförbundet. 

– Det jag däremot kan känna är att de hade kunnat få vara mer specifika med sina riktlinjer än de är - även om det väl är både på gott och ont.

Finns det någon krisplan för vad som händer om exempelvis två spelare i ett lag blir smittade när säsongen dragit igång?

– Det finns en krisplan för nästan alla situationer. Problemet är bara att varje tänkbart scenario föder tio nya scenarior. Men ja, det finns krisplaner för vad som ska eller kan inträffa om det blir smittspridning i ett lag. Vår säkerhetsavdelning jobbar just nu nästan enbart med att tala om för arenaägare och personer som jobbar i arenorna hur man ska skära sina brödlimpor, hur man ska duscha, hur man ska släppa in publik, hur man ska sitta i båset och sådana saker.

Örebros busschaufför var ensam publik i Monitor ERP Arena.Örebros busschaufför var ensam publik i Monitor ERP Arena.Foto: Bildbyrån/Kenta Jönsson

Så, vad händer om två spelare i exempelvis Frölunda blir sjuka? Pausas säsongen? Tvingas de lira med juniorerna? 

– Jag kan inte säga detaljerat hur det kommer bli, men vi kommer lyssna på de som kan. "Jag är inte medicinman", som Björn Eriksson brukar säga. Men jag tycker man får ha sunt förnuft och analysera hur faran ser ut. Det kan förändras om man vet och förstår hur det sprids och så vidare.

– Som det är nu ska man ju, om man själv är frisk, gå till jobbet även om man har en sjuk familj hemma. För mig låter det helt befängt. Men om vi får en smittspridning i ett lag får vi ta det då, hur det hanteras. Men det finns i alla fall en beredskap.

Till sist: Hur mycket påverkas SHL av att du ska kliva av som VD mitt i allt och ersättas av Jenny Silfverstrand?

– Ja, du. Mitt jobb har blivit extremt annorlunda mot vad jag trodde när jag tog uppdraget, kan jag ju säga. Men jag kommer vara kvar i organisationen året ut i alla fall. Förhoppningsvis kan Jenny börja någon månad innan jag slutar, runt mitten av oktober. Men funkar inte det så får jag bli kvar. Jag vill inte lämna över till henne mitt i ett brinnande inferno.

– Förhoppningsvis kan hon ta över i ett lite lugnare läge än vad jag fick. Men då var det helt andra bekymmer, skrattar Michael Marchal.


TV: Throwback – Jesper Bratt draftas av New Jersey 2016

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten