Sök
HockeyAllsvenskan

”Tror man på sig själv kommer man att ta sig ut ur mörkret”

Säsongen blev en mardröm för juniorstjärnan – nu ska 21-åringen ta revansch i Hockeyallsvenskan.


Han snittade gott över en poäng per match i världens bästa juniorliga.
När steget till seniorhockeyn skulle tas via hockeyallsvenskt spel med Karlskrona gick dock allting fel för Hugo Leufvenius.
Nu siktar den storvuxne stockholmaren på en gruvlig revansch nästa säsong.
– Jag är övertygad om att nästa säsong kommer att vara betydligt roligare, säger Leufvenius till Hockeysverige.se.

– Jag trodde att säsongen skulle gå mycket, mycket bättre än vad den gjorde…

Säsongen 2018/19 var han snöpligt nära att ta en plats i den svenska JVM-truppen samtidigt som han fullkomligt dominerade den kanadensiska juniorligan OHL med sina 81 poäng på 66 matcher. Under våren hade han SHL-anbud att ta ställning till och under sommaren 2019 fick han chansen att visa upp sig på NHL-klubben Winnipeg Jets träningsläger.

Allt var guld och gröna skogar. 

Han nobbade SHL:s locktoner för att i stället fortsätta på den inslagna vägen i hockeyallsvenska Karlskrona.

Så blev inte fallet för Hugo Leufvenius.

– Man brukar säga att första seniorsäsongen kan vara jobbig och det är väl något jag skriver under på. Jag hade så klart hoppats att saker och ting skulle gå på ett annat sätt, men…

Så här i efterhand kan jag känna att jag var där lite för länge.

Leufvenius suckar när han tänker tillbaka på sin första säsong som seniorspelare. Tanken var att han skulle vara en spelare som skulle göra skillnad för Karlskrona i deras jakt på en slutspelsplats i Hockeyallsvenskan.

I stället blev det bänkningar, tid på läktaren och en utlåningssväng till Hockeyettan.

– Jag fick inte speciellt mycket speltid och jag gjorde väl inte heller bra ifrån mig när jag väl fick spela. Så här i efterhand kan jag känna att jag var där lite för länge, säger Leufvenius.
– Det hade varit bättre att lämna tidigare.

Hugo Leufvenius.

BEHÖVDE ETT MILJÖOMBYTE

I mitten av december meddelade Karlskrona att man valt att gå skilda vägar med Leufvenius. Totalt hade den storvuxne forwarden noterats för tre mål på 26 matcher, långt ifrån de siffror som både Leufvenius själv och Karlskrona förväntade sig.

– Det var riktigt frustrerande. Det är alltid tråkigt när man inte får spela. I grund och botten spelar man ju hockey för att det är roligt att just spela, inte för att sitta på bänken. Det blev lite deprimerande när allt bara studsade emot…

21-åringen tystnar en kort stund innan han fortsätter:
– Jag frågade vad jag kunde göra bättre, vad jag gjorde för fel och så, men… Det var surt. Riktigt surt. Det var tråkigt att oftast bara att sitta och kolla på. Det har inte hänt speciellt mycket under min karriär, så det var en ny upplevelse. Det tog väldigt hårt på mig.
– Då kände jag att det var dags för ett miljöombyte.

Flyttlasset gick till Stockholm och AIK. Ett byte uppåt i landet, men nedåt i tabellen. Det var ett minst sagt sargat lag Leufvenius sökte en nystart i, men trots lagets enorma motgångar vände det för forwarden.

Han kunde äntligen se ljuset i det som framstod som den oändligt becksvarta tunneln.

– Med tanke på hur det gick för AIK förra säsongen var det lite tufft att komma till ett rätt stukat lag. De första tio matcherna jag spelade förlorade vi. Det har jag inte heller varit med om tidigare, att man bara förlorar, förlorar och förlorar.
– Det tog lite på psyket, men samtidigt lyfte jag mig något enormt i AIK. Jag fick ett större förtroende och framförallt så började det bli kul med hockey igen. Även om det var en tuff utmaning i AIK tycker jag ändå att jag fick en positiv avslutning på min säsong.
– Det var verkligen något jag behövde.

Man får inte trycka ner sig själv.

HÖJDE SJÄLVFÖRTROENDET

På de 22 matcher Leufvenius hann spela i huvudstadsklubben blev det en fördubbling av poängskörden, sex poäng fördelat på fyra mål och två assist. Inte alls någon ögonbrynshöjande poängproduktion – men ändå en nödvändig injektion av självförtroende för 21-åringen.

– Jag hade så klart förhoppningar om att göra betydligt mer poäng. Så är det. Det var en del av det som var mest jobbigt, att jag visste vad jag kunde bidra med men att jag inte alls fick ut något. Men jag lärde mig mycket.
– Alla har dåliga matcher och det är inte alltid man får spela så mycket, men det gäller alltid att lita på sig själv och veta vad man kan. Man får inte trycka ner sig själv. Självförtroendet spelar in otroligt mycket i din prestation och ju mer saker du vågar göra därute, desto bättre går det allt som oftast.
– Där känner jag att jag behövde bygga upp mig själv. Mitt självförtroende var i botten och jag lärde mig verkligen hur stor inverkan som självförtroendet har på en i sin prestation. Ibland går det inte alltid som man vill, men tror man på sig själv kommer man att ta sig ut ur mörkret.

Hugo Leufvenius.

TAGIT KLIV I FYSTRÄNINGEN

Just nu går Hugo Leufvenius precis som många andra svenska hockeyspelare en oviss framtid till mötes. Coronapandemin har mer eller mindre handlingsförlamat en rad svenska klubbar, vilket gör att många spelare går arbetslösa längre än vanligt.

För Leufvenius innebär det mer tid för nyfunna hobbyn golf, att spela padel och umgås med vänner.

Och inte minst: Stenhård fysträning under ledning av Vladimir Egorov och Johnny Oduya.

– Det fungerar jättebra. Det är första sommaren som jag kör med honom och det är den bästa sommarfysen jag någonsin har haft. Tidigare har jag tränat mest med lagen jag spelat för, vilket så klart också varit bra träning, men nu är det en helt annan grej. Han är otroligt duktig på det han gör och det märks också på hur många spelare som tränar med honom. Jag är jättenöjd med träningen, berömmer Leufvenius.
– Vi började någon gång i maj, sen ska jag köra hela sommaren med honom. Man märker skillnad i kroppen nu jämfört med tidigare och jämfört med tidigare år. Jag har också märkt av det på isen. Jag har kört en 15, 20 ispass under sommaren och det märks verkligen att jag blivit snabbare.

Just snabbhet och explosivitet är något som mycket av tiden vigs åt i träningen. Inget Leufvenius emot.

– Det är mycket sprint och snabbhet. I gymmet handlar det mesta övningarna om att det ska ske explosivt. Vi ska inte bara lyfta vikterna, utan det ska vara så explosivt som möjligt. Det är precis den sommarträning som jag behöver.

Jag vet att nästa säsong kommer att bli mycket bättre.

KLUBBLÖS - OCH NERVÖS: "LITE ANNORLUNDA"

Nu hoppas en snabbare och mer explosiv Leufvenius på gruvlig revansch till vintern. Han är fullt medveten om sin förmåga – nu ska han bara visa det på isen också.

Klubbjakten är sedan ett par månader i full gång. Leufvenius är medveten om att hans tunga säsong knappast kommer att generera något vidare intresse i SHL – utan siktet är helt och hållet inställt på spel i Hockeyallsvenskan.

– Jag vill ha en andra chans och ta revansch. Det är det jag tittar på nu och förhoppningsvis ska saker och ting falla på plats.
– Det ska bli spännande att se var man hamnar. Just nu vet jag inte vad det blir, men någonstans kommer jag spela hockey nästa säsong och jag är övertygad om att nästa säsong kommer att vara betydligt roligare.
– Jag har haft en del kontakt med några klubbar. Många klubbar brottas med dålig ekonomi nu med coronapandemin, vilket gör att man inte heller vet riktigt när säsongen ska dra igång. Det är mycket som är oklart.

Leufvenius är dock inte orolig över att gå arbetslös till hösten. Att vi nu läser juni i kalendern och något kontrakt inför den stundande säsongen ännu inte är påskrivet är dock en situation är van – eller helt bekväm – med.

– Förra säsongen gjorde jag klart med Karlskrona i, ja, jag minns inte riktigt, men det var väldigt tidigt i alla fall…
– Så, ja, det är lite annorlunda får man säga. Det är ändå juni nu och man går fortfarande här utan klubb, så lite nervöst är det väl ändå. Men jag vet att jag kommer att hamna någonstans och att det kommer att bli en jättebra lösning.
– Nu är jag på en bra plats med min sommarträning och jag vet att nästa säsong kommer att bli mycket bättre.


TV: Höjdpunkter: Det bästa från Toronto-stjärnans säsong

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten