Tomas Jonsson.
Foto: Ronnie Rönnkvist/Montage
ÖVRIGT

”Jag tycker att det ska vara en hockeystad”

ANNONS

Tomas "Lill-Affa" Jonsson vet vad som krävs för att vinna då han har vunnit SM-guld, VM-guld, OS-guld samt två Stanley Cups. Nu har legendaren klivit in i moderklubben Falu IF och siktar på att föra laget uppåt i seriesystemet.
– Målsättningen är idag att ta oss till Division 1, men när det blir får vi se eftersom ekonomin måste vara med, säger Jonsson till hockeysverige.se.

Under 1960- och 70-talet vimlade det av lag från Dalarna i vår högsta och näst hösta serie. Leksand, Mora, Morgårdshammar och Tunabro spelade alla i högsta serien till och från. I andradivision hittade vi även Ore, Malung, Rommehed (Borlänge/Dobel) Avesta, Säter, Noretpojkarna, Häradsbygden, Ludvika och Orsa. Till och med lilla Vikarbyn och Sollerön spelade där under någon säsong. Idag hittar vi Leksand i SHL, Mora i Hockeyallsvenskan samt Malung och Borlänge i Hockeyettan. Dalarnas hockeykarta har med andra ord krympt ihop en hel del.

Givetvis har både hockeykulturen och serieindelningarna förändrats genom åren. Hockeyn i Dalarna har blivit mer polariserad kring stormakterna Leksand och Mora, vilket kanske har varit en naturlig utveckling.

Ett lag som till och med kvalade upp till elitserien på 1980-talet var Falu IF med en viss Dan Söderström vid rodret. Efter en konkurs och rejält struligt med ekonomin under några år idag ”bara” den anrika klubben ett division 2-lag. Samtidigt börjar det hända saker inom föreningen. Tidigare Stanley Cup-spelaren, Tomas Jonsson, har klivit in i organisationen och är tillsammans med tidigare svenska mästaren med Luleå, Joakim Backlund, med och bygger ett starkt A-lag. Samtidigt hittar vi OS-spelarna Klara Myrén och Lina Wester i klubbens damlag.


– Intresset var jättestort för hockeyn när jag växte upp här, berättar Tomas Jonsson som är både född och uppvuxen i Falun under 1960- och 70-talet, men numera bosatt i Carl Larssons Sundborn.
– Då låg Falun i gamla division 2, alltså steget under högsta serien. Klubben bildades 1968 (sammanslagning av Falu Godtemplare och Falu BS). Första åren kvalade man till högsta serien och var med i toppen. Framför allt slogs Falun mot Tunabro som var bra på den tiden, men även Hofors och Strömsbro.
– Falun var ett riktigt, riktigt bra lag. Tittar vi historiskt var det många bra hockeyspelare som kom från Falun. Jag tycker att Falun ska vara en hockeystad. 

Falu Godtemplare med Christer och Thommy Abris i laget.Falu Godtemplare med Christer och Thommy Abris i laget.

I raden av spelare med någon av Falu-klubbarna som moderklubb kan nämnas förutom Tomas Jonsson själv även Christer AbrisThommy AbrahamssonJan-Olov KronAnders KallurBengt LundholmSamuel ErssonMattias AnderssonGöran HermanssonSimon KjellbergStefan PerlströmJakob Stöffling och Mikael Wikström.

”HOPPAS VI FÅTT IHOP ETT BRA LAG”

Har det funnits ett lillebrorskomplex gentemot Leksand?
– Nej, ett lillebrorskomplex har jag aldrig märkt. Leksand är Leksand och lever sitt liv. Sedan får andra klubbarna ta det som finns över. Det går inte att rå på Leksand då det gäller popularitet och allt.
– Leksand ska vara där man är nu, i SHL. När vi åkte runt i hockey-Sverige, vart vi än kom var det fulla hus. Vi sa lite skämtsamt i bussen att då vi kommer till stan springer alla till hallen, skrattar Jonsson och fortsätter:
– Falun var under 60-, 70-talet och en bit in på 80-talet i samma division som Mora men också Tunabro som senare bytte namn till Borlänge Hockey. Tyvärr är det sedan två konkurser i Falun. Det finns lite sviter kvar än idag från dessa och man är lite skeptiskt mot hockeyn.
– Vi försöker jobba bort det. Målsättningen är idag att ta oss till Division 1, men när det blir får vi se eftersom ekonomin måste vara med. Det där måste gå hand i hand. Just nu är ekonomin stabil även om det är tufft för oss precis som för alla klubbar i och med Coronan.
– Nu hoppas vi att vi fått ihop ett bra lag till nästa säsong. Redan idag är 95 procent av truppen klar. Det jättebra för att vara ett division 2-lag. 

Finns det fortfarande ett stort och genuint hockeyintresse i Falun?
– Ja, det finns. Ungdomssidan är relativt stor. Vissa årskullar är större än andra. Så är det överallt.
– Vi har jätteproblem med att det händer någonting då killarna är mellan 16 och 17 år. Där tappar vi för många hockeyspelare. Vi har tittat tillbaka historiskt på det. Många slutar för att dom inte längre tycker det är roligt. Andra satsar på innebandyn.
– Just innebandyn är stor i Falun med IBF. Det är något vi får acceptera, men vi ska försöka bibehålla flera pojkar som spelar och som vi sedan kan ha med högre upp. Tittar vi på förra säsongen och J18-elitlaget, J20-elit och A-laget var det bara sex spelare som var från Falun. Det är åt helsike för lite. Vi jobbar med att få till en vändning där och att få behålla killarna under en längre period. 

Falu IF slutade nia i HockeyTvåan A den gånga säsongen. Falu IF slutade nia i HockeyTvåan A den gånga säsongen. Foto: Wictor Malmlöv

Tomas Jonsson inledde alltså sin hockeykarriär i Falu IF, men flyttade som ung upp till Modo för att skolas vidare av Tommy Sandlin. Idag jobbar han främst med klubbens A-lag men sitter även med föreningens sportkommitté. 

– Vi är åtta gamla spelare som försöker hjälpa till så gott det går. Plus att jag, Jocke Backlund och ”Offa” Hellström, ”Offa” är Mr Hockey i Falun, sköter A-laget när det gäller det sportsliga.

VILL SE FLER LAG FRÅN DALARNA I HOCKEYETTAN

Varför valde du själv att kliva in och anta den här utmaningen?
– Jag hade precis slutat med hockeyn och kände först att nu fick det räcka. Vi är ett gäng gamla hockeyspelare som käkar lunch varje torsdag. Vi kände att kan vi hjälpa till så kan vi väl gå in i en sportkommitté eftersom dom sökte folk dit.
– Ju fler man är desto bättre går det samtidigt som man inte behövde känna att det skulle bli en betungade roll. Man kan åka bort utan att det skadar och så vidare. Tajmingen var perfekt och det passade bra med det liv jag lever nu. Det känns bra om vi kan hjälpa till och det snackas på stan om att det är någonting på gång med hockeyn i Falun.
– Vi tar ett år i taget. Som jag sa tidigare, det gäller att ha ekonomin med oss och får inte sväva iväg. Det måste få ta den tid det tar, men vi vill tillbaka till ettan och ha derbyn mot Borlänge. Som det är nu har vi två lag från Dalarna i division 1 västra, vilket är alldeles för lite. Vi skulle kunna vara minst fyra lag där i alla fall.
– På något vis har vi i Dalarna tappat. Om man går tillbaka några år och tittar på TV-pucken så har Dalarna haft lite jobbigt och inte kvalificerat sig till slutspel. Att Dalarna tappat tror jag kan bero på att vi bara haft ett division 1-lag under en längre tid och det är Borlänge.
– Nu kom Malung upp också, men vi måste få upp ett par lag till i division 1 för då får unga killarna chansen mycket tidigare och kan utvecklas mer i och med att man får tuffare och bättre matcher. 

Visionen på sikt är division 1, men var är det realistiska kortsiktiga målet?
– Målbilden är, det jag var inne på tidigare, att få behålla killarna som är från 16 till 18 år. Vi tappar för många där och vi måste få behålla våra egna produkter.
– I dagsläget har vi fyra i A-lagstruppen som är egna produkter. Det är också lite om man tänker på hur stort Falun som stad är och den ungdomsverksamheten vi har. Jag tycker att vi alla fall ska ha tio egna produkter i A-laget. Det är ditåt vi måste jobba. 

Lina Wester – poängdrottning senaste säsongen. Lina Wester – poängdrottning senaste säsongen. Foto: Ronnie Rönnkvist

”HAR BLIVIT ETT JÄTTESTORT INTRESSE FÖR DAMHOCKEYN HÄR”

Falu IF är långt ifrån bara herrhockey. Under förra säsongen klev två före detta OS-spelare, Klara Myrén och Lina Wester, in och ledde klubbens damlag som vann division 2. Som kuriosa kan nämnas att Wester svarade för 31 mål och totalt 62 poäng. Myrén fick ihop 38 mål och totalt 61 poäng. Det ska tilläggas att de endast spelade tio matcher var. Alltså ett snitt på drygt sex poäng per match.

– Framför allt är det ett lag som vinner någonting, skrattar Tomas Jonsson och fortsätter:
– Damlaget tog ett kliv upp och det har blivit ett jättestort intresse för damhockeyn här, vilket jag tycker är jätteroligt. Vi har två ishallar i Falun så alla får plats att vara på is för att träna oavsett vad det är för väderlek ute.
– Förhoppningsvis kommer det här generera att ännu mer tjejer som börjar spela. Målsättningen är att vi ska ha två lag, ett division 1-lag och ett utvecklingslag. Kan vi hålla det så är det kanon. Tittar vi på fotbollen och tjejer så är det idag riktigt stort. Jag tror hockeyn också är på väg dit, även i Falun, vilket känns bra. 

Vad tror du idrotten och ishockeyn betyder för Falun ur ett samhällsperspektiv?
– Falu Kommun vill säja staden som en motions- och idrottsstad. Ju fler ungdomar vi kan ta emot desto bättre är det. Vi har också ett hockeygymnasium i Hagströmsskolan. De tar in 20-25 killar varje år som förhoppningsvis blir kvar här.
– Falun växer, vilket inte minns syns på att vi idag har en bostadsbrist. Nu byggs det lägenheter runt om i hela stan. Att staden växer tror jag definitivt beror till stor del på idrotten. Sedan har vi Lugnet. Det är helt fantastiskt vilket område det är och där finns alla möjligheter för alla idrotter.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan