Sök
Tomas Jonsson.
Foto: Ronnie Rönnkvist/Montage
ÖVRIGT

”Jag tycker att det ska vara en hockeystad”

Tomas "Lill-Affa" Jonsson vet vad som krävs för att vinna då han har vunnit SM-guld, VM-guld, OS-guld samt två Stanley Cups. Nu har legendaren klivit in i moderklubben Falu IF och siktar på att föra laget uppåt i seriesystemet.
– Målsättningen är idag att ta oss till Division 1, men när det blir får vi se eftersom ekonomin måste vara med, säger Jonsson till hockeysverige.se.

Under 1960- och 70-talet vimlade det av lag från Dalarna i vår högsta och näst hösta serie. Leksand, Mora, Morgårdshammar och Tunabro spelade alla i högsta serien till och från. I andradivision hittade vi även Ore, Malung, Rommehed (Borlänge/Dobel) Avesta, Säter, Noretpojkarna, Häradsbygden, Ludvika och Orsa. Till och med lilla Vikarbyn och Sollerön spelade där under någon säsong. Idag hittar vi Leksand i SHL, Mora i Hockeyallsvenskan samt Malung och Borlänge i Hockeyettan. Dalarnas hockeykarta har med andra ord krympt ihop en hel del.

Givetvis har både hockeykulturen och serieindelningarna förändrats genom åren. Hockeyn i Dalarna har blivit mer polariserad kring stormakterna Leksand och Mora, vilket kanske har varit en naturlig utveckling.

Ett lag som till och med kvalade upp till elitserien på 1980-talet var Falu IF med en viss Dan Söderström vid rodret. Efter en konkurs och rejält struligt med ekonomin under några år idag ”bara” den anrika klubben ett division 2-lag. Samtidigt börjar det hända saker inom föreningen. Tidigare Stanley Cup-spelaren, Tomas Jonsson, har klivit in i organisationen och är tillsammans med tidigare svenska mästaren med Luleå, Joakim Backlund, med och bygger ett starkt A-lag. Samtidigt hittar vi OS-spelarna Klara Myrén och Lina Wester i klubbens damlag.


– Intresset var jättestort för hockeyn när jag växte upp här, berättar Tomas Jonsson som är både född och uppvuxen i Falun under 1960- och 70-talet, men numera bosatt i Carl Larssons Sundborn.
– Då låg Falun i gamla division 2, alltså steget under högsta serien. Klubben bildades 1968 (sammanslagning av Falu Godtemplare och Falu BS). Första åren kvalade man till högsta serien och var med i toppen. Framför allt slogs Falun mot Tunabro som var bra på den tiden, men även Hofors och Strömsbro.
– Falun var ett riktigt, riktigt bra lag. Tittar vi historiskt var det många bra hockeyspelare som kom från Falun. Jag tycker att Falun ska vara en hockeystad. 

Falu Godtemplare med Christer och Thommy Abris i laget.Falu Godtemplare med Christer och Thommy Abris i laget.

I raden av spelare med någon av Falu-klubbarna som moderklubb kan nämnas förutom Tomas Jonsson själv även Christer AbrisThommy AbrahamssonJan-Olov KronAnders KallurBengt LundholmSamuel ErssonMattias AnderssonGöran HermanssonSimon KjellbergStefan PerlströmJakob Stöffling och Mikael Wikström.

”HOPPAS VI FÅTT IHOP ETT BRA LAG”

Har det funnits ett lillebrorskomplex gentemot Leksand?
– Nej, ett lillebrorskomplex har jag aldrig märkt. Leksand är Leksand och lever sitt liv. Sedan får andra klubbarna ta det som finns över. Det går inte att rå på Leksand då det gäller popularitet och allt.
– Leksand ska vara där man är nu, i SHL. När vi åkte runt i hockey-Sverige, vart vi än kom var det fulla hus. Vi sa lite skämtsamt i bussen att då vi kommer till stan springer alla till hallen, skrattar Jonsson och fortsätter:
– Falun var under 60-, 70-talet och en bit in på 80-talet i samma division som Mora men också Tunabro som senare bytte namn till Borlänge Hockey. Tyvärr är det sedan två konkurser i Falun. Det finns lite sviter kvar än idag från dessa och man är lite skeptiskt mot hockeyn.
– Vi försöker jobba bort det. Målsättningen är idag att ta oss till Division 1, men när det blir får vi se eftersom ekonomin måste vara med. Det där måste gå hand i hand. Just nu är ekonomin stabil även om det är tufft för oss precis som för alla klubbar i och med Coronan.
– Nu hoppas vi att vi fått ihop ett bra lag till nästa säsong. Redan idag är 95 procent av truppen klar. Det jättebra för att vara ett division 2-lag. 

Finns det fortfarande ett stort och genuint hockeyintresse i Falun?
– Ja, det finns. Ungdomssidan är relativt stor. Vissa årskullar är större än andra. Så är det överallt.
– Vi har jätteproblem med att det händer någonting då killarna är mellan 16 och 17 år. Där tappar vi för många hockeyspelare. Vi har tittat tillbaka historiskt på det. Många slutar för att dom inte längre tycker det är roligt. Andra satsar på innebandyn.
– Just innebandyn är stor i Falun med IBF. Det är något vi får acceptera, men vi ska försöka bibehålla flera pojkar som spelar och som vi sedan kan ha med högre upp. Tittar vi på förra säsongen och J18-elitlaget, J20-elit och A-laget var det bara sex spelare som var från Falun. Det är åt helsike för lite. Vi jobbar med att få till en vändning där och att få behålla killarna under en längre period. 

Falu IF slutade nia i HockeyTvåan A den gånga säsongen. Falu IF slutade nia i HockeyTvåan A den gånga säsongen. Foto: Wictor Malmlöv

Tomas Jonsson inledde alltså sin hockeykarriär i Falu IF, men flyttade som ung upp till Modo för att skolas vidare av Tommy Sandlin. Idag jobbar han främst med klubbens A-lag men sitter även med föreningens sportkommitté. 

– Vi är åtta gamla spelare som försöker hjälpa till så gott det går. Plus att jag, Jocke Backlund och ”Offa” Hellström, ”Offa” är Mr Hockey i Falun, sköter A-laget när det gäller det sportsliga.

VILL SE FLER LAG FRÅN DALARNA I HOCKEYETTAN

Varför valde du själv att kliva in och anta den här utmaningen?
– Jag hade precis slutat med hockeyn och kände först att nu fick det räcka. Vi är ett gäng gamla hockeyspelare som käkar lunch varje torsdag. Vi kände att kan vi hjälpa till så kan vi väl gå in i en sportkommitté eftersom dom sökte folk dit.
– Ju fler man är desto bättre går det samtidigt som man inte behövde känna att det skulle bli en betungade roll. Man kan åka bort utan att det skadar och så vidare. Tajmingen var perfekt och det passade bra med det liv jag lever nu. Det känns bra om vi kan hjälpa till och det snackas på stan om att det är någonting på gång med hockeyn i Falun.
– Vi tar ett år i taget. Som jag sa tidigare, det gäller att ha ekonomin med oss och får inte sväva iväg. Det måste få ta den tid det tar, men vi vill tillbaka till ettan och ha derbyn mot Borlänge. Som det är nu har vi två lag från Dalarna i division 1 västra, vilket är alldeles för lite. Vi skulle kunna vara minst fyra lag där i alla fall.
– På något vis har vi i Dalarna tappat. Om man går tillbaka några år och tittar på TV-pucken så har Dalarna haft lite jobbigt och inte kvalificerat sig till slutspel. Att Dalarna tappat tror jag kan bero på att vi bara haft ett division 1-lag under en längre tid och det är Borlänge.
– Nu kom Malung upp också, men vi måste få upp ett par lag till i division 1 för då får unga killarna chansen mycket tidigare och kan utvecklas mer i och med att man får tuffare och bättre matcher. 

Visionen på sikt är division 1, men var är det realistiska kortsiktiga målet?
– Målbilden är, det jag var inne på tidigare, att få behålla killarna som är från 16 till 18 år. Vi tappar för många där och vi måste få behålla våra egna produkter.
– I dagsläget har vi fyra i A-lagstruppen som är egna produkter. Det är också lite om man tänker på hur stort Falun som stad är och den ungdomsverksamheten vi har. Jag tycker att vi alla fall ska ha tio egna produkter i A-laget. Det är ditåt vi måste jobba. 

Lina Wester – poängdrottning senaste säsongen. Lina Wester – poängdrottning senaste säsongen. Foto: Ronnie Rönnkvist

”HAR BLIVIT ETT JÄTTESTORT INTRESSE FÖR DAMHOCKEYN HÄR”

Falu IF är långt ifrån bara herrhockey. Under förra säsongen klev två före detta OS-spelare, Klara Myrén och Lina Wester, in och ledde klubbens damlag som vann division 2. Som kuriosa kan nämnas att Wester svarade för 31 mål och totalt 62 poäng. Myrén fick ihop 38 mål och totalt 61 poäng. Det ska tilläggas att de endast spelade tio matcher var. Alltså ett snitt på drygt sex poäng per match.

– Framför allt är det ett lag som vinner någonting, skrattar Tomas Jonsson och fortsätter:
– Damlaget tog ett kliv upp och det har blivit ett jättestort intresse för damhockeyn här, vilket jag tycker är jätteroligt. Vi har två ishallar i Falun så alla får plats att vara på is för att träna oavsett vad det är för väderlek ute.
– Förhoppningsvis kommer det här generera att ännu mer tjejer som börjar spela. Målsättningen är att vi ska ha två lag, ett division 1-lag och ett utvecklingslag. Kan vi hålla det så är det kanon. Tittar vi på fotbollen och tjejer så är det idag riktigt stort. Jag tror hockeyn också är på väg dit, även i Falun, vilket känns bra. 

Vad tror du idrotten och ishockeyn betyder för Falun ur ett samhällsperspektiv?
– Falu Kommun vill säja staden som en motions- och idrottsstad. Ju fler ungdomar vi kan ta emot desto bättre är det. Vi har också ett hockeygymnasium i Hagströmsskolan. De tar in 20-25 killar varje år som förhoppningsvis blir kvar här.
– Falun växer, vilket inte minns syns på att vi idag har en bostadsbrist. Nu byggs det lägenheter runt om i hela stan. Att staden växer tror jag definitivt beror till stor del på idrotten. Sedan har vi Lugnet. Det är helt fantastiskt vilket område det är och där finns alla möjligheter för alla idrotter.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten