Sök
Isak Rosén har en häftig säsong bakom sig.
Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

"Den dagen var lite sjuk faktiskt"

Isak Rosén har en häftig säsong bakom sig.
Som 16-åring stod forwarden för 35 på 38 matcher i Leksands J20-lag – och i slutskedet av säsongen fick stortalangen chansen att SHL-debutera i klubbens a-lag.
– När jag nu fått känna på det vill jag dit ännu mer och att jag lägger ner ännu mer arbete, säger Rosén till Hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

Isak Rosén är född i Stockholm, men uppväxt i Leksand. Det är också på norra ståplatsläktaren i Tegera Arena som Hockeysverige.se först träffar forwardstalangen för en intervju till serien ”Talang 2020”.

– Jag minns knappt inte när jag stod här första gången. Det var länge sedan. Nu blir det inte så mycket, men när jag var yngre stod jag mycket här, berättar Isak Rosén innan vi sätter oss på sittplatsläktaren för ett samtal.

Pappa till Isak Rosén är alltså Roger Rosén. Han spelade 230 matcher i elitserien för Västerås. Det blev 41 mål och totalt 102 poäng från hans klubba. Men när Isak föddes 2003 hade just Roger återvänt från spel med St. Petersburg i Ryssland till Sverige och AIK. Stockholmsklubben är också något som sonen har en speciell känsla för. 

– Jag håller på AIK lite också, men vi flyttade hit nästan direkt och jag har bott här hela livet. Jag har faktiskt inte några minnen från då han spelade.

Isak Rosén.Isak Rosén.Foto: Ronnie Rönnkvist

Vad har pappa betytt för dig som hockeyspelare?
– Han har kunnat hjälpa mig med ganska mycket, gett mig tips, hur man ska vara som person, attityd och allt sådant. Jag hade honom som tränare när jag var liten, då jag var 10-12 år kanske.

Rosén är en skaplig hockeysläkt. Förutom Isak och Roger har vi Johan Rosén som spelat i Luleå och Leksand men även Pål som spelat i bland annat Arboga. Givetvis blir det då en hel del hockeysnack under jularna hos familjen Rosén. 

– Det blir rätt mycket (skratt). Jag skulle säga att det är dom tre bröderna som gillar hockey mest, men det finns några fler i släkten som också gör det. Sedan är det många som inte alls är lika intresserade. Det är en blandning.

Det är också ett par storys från brödragänget som hänger med och aldrig tycks bli utslitet. Bland annat den om när Johan Rosén blev svensk mästare med Luleå 1996.

– Ja, det har jag hört några gånger och självklart är det väldigt häftigt. Sedan har jag hört några gånger om när han är fri mot ”Pekka” (Peter Lindmark).

VALDE BORT FOTBOLLEN

Under slutet av Peter "Pekka" Lindmark sista säsong i Malmö kom Johan Rosén fri mot ”VBM” (Världens bästa målvakt). Strax före det att Rosén skulle sätta upp pucken i sjunde maskan välte Pekka helt enkelt målburen. ”Kommer man inte ihåg för min karriär så kanske man minns mig för det där istället”, har målvaktslegendaren berättat tidigare för hockeysverige.se.   

Det var såklart naturligt att det skulle bli hockey för Isak Rosén som inte var speciellt gammal då han började spela. 

– Min pappa var tränare för min äldre bror Gabriel. När min mamma jobbade fick jag lov att åka med hit till hallen. Då blev det att jag tränade med dom. Jag var runt tre, fyra år då. Sedan fick jag vara med och på den vägen var det.
– Jag spelade även fotboll här i Leksand ganska länge. När jag var mindre spelade jag även en del innebandy, men det slutade jag med ganska tidigt.

Varför valde du bort fotbollen för hockeyn?
– Jag har alltid tyckt hockeyn varit mycket roligare. Sedan var jag även lite bättre på hockey än fotboll.

35 POÄNG I SUPERELIT – SOM 16-ÅRING  

Sedan flera säsonger tillbaka har Isak Rosén och Arvid Eljas varit ett strävsamt radarpar som öst in poäng i olika serier. 

– Vi började spela ihop i U13. Det var då han och hans bror Eric flyttade hit och sedan dess har jag spelat mycket med honom. Vi spelade tillsammans hela vägen upp till J18.
– Kemin? Jag vet inte, men vi är väldigt bra kompisar. Då blir det att vi kan snacka med varandra om nästan allting. Nu har jag spelat så pass länge med honom så jag vet ungefär vad han kommer göra på isen.

Bröderna Eric och Arvid Eljas är två av Leksands stora framtidsnamn. Isak Rosén tror sig veta varför dom är så lovande. 

– Det är kanske för att dom är från Björbo, skrattar Isak Rosén och fortsätter:
– Båda har ett väldigt bra spelsinne och jag tror att man kommer väldigt långt på det. Dessutom brinner båda två för hockeyn.

Eric och Arvid Eljas.Eric och Arvid Eljas.Foto: Ronnie Rönnkvist

Den här säsongen svarade Isak Rosén för 21 mål och totalt 35 poäng på 38 matcher i J20. Då ska vi komma ihåg att han under hela säsongen var endast 16 år. 

– Jag hade inte riktigt förväntat mig utveckling jag haft den här säsongen. Hela tiden har jag trott att jag haft den här utvecklingsmöjligheten i mig, men jag trodde mer att det kanske skulle komma efter jul eller liknande.

"ALLTID TROTT PÅ MIG SJÄLV"  

Vad tror du har gjort att du haft den här utvecklingen under säsongen?
– Framförallt att jag trott på mig själv, men även tränarna också trott på mig jättemycket. Jag har inte behövt vara orolig för att göra ett misstag eller någonting. Det har bara varit att köra på och just det här att jag alltid trott på mig själv tror jag är en anledning till min utveckling, berättar Isak Rosén som även lyfter fram coacherna Mikael Karlberg och Per Bäcklin som två viktiga personer för hans utveckling.
– Dom har betytt jättemycket. Jag är den enda i min ålder som spelat i det laget, vilket kanske inte varit så jättelätt, men ”Challe”, Bäcklin har gjort det enkelt för mig och sagt att jag ska vara den spelaren jag är och göra sakerna jag är bra på. Tränarna och hela laget har gjort att hela laget kommit ihop på ett jättebra sätt.

Vad är det unika med den här gruppen som gjort att ni haft en så pass fin säsong i J20?
– Sammanhållningen. Man är bra vän med varenda en i laget. Det spelar ingen roll vem man snackar med. Alla är öppna och har kul tillsammans med varandra.
– Sedan har vi spelare som (Emil) Heineman som fått ut riktigt mycket den här säsongen, vilket man inte direkt såg komma innan. Samtidigt är det jättemånga i laget som fått ut sina ”skills”. Jag vet faktiskt inte vad det kan bero på, men det är många som fått ut mycket mer än man förväntade sig.

Kan tränarnas ledaregenskaper vara en nyckel till det?
– Ja, jag tror faktiskt det. Att killarna vågat.

FICK SPELA U17-VM: "JÄTTEHÄFTIG RESA"  

Under säsongen har Leksands J20-lag haft ett TV-team kring sig för en dokumentär på SVT-play. Något som Isak Rosén mest tycker har varit kul även om han själv inte stått i fokus. 

– (Skratt) Det var lite i början som vissa tyckte det var jobbigt, men jag har inte varit med på samma sätt som (Jakob) Stöffling, ”Mackan” (Marcus Karlberg) om dom är. För mig har det ändå inte varit så speciellt.
– Dom som varit med har skött det bra och bjudit på sig själva. I början var det lite snack om det i laget, men sedan blev det som vanligt igen.

Under säsongen fick Isak Rosén vara med i det inofficiella U-17 VM som spelades i Medicine Hat, men 17-åringen från Leksand är inte nöjd med sin egen insats under turneringen. 

– Det var en jättehäftig resa. Dessutom var det en riktigt häftig stad vi var i. Allt där kretsade kring hockeyn där så det var otroligt häftigt.
– Sedan gick det inte riktigt som vi i laget hade trott och inte heller som jag hade förväntat av mig själv.

Det blev totalt två assist från Isak Rosén på fem matcher. 

– Jag tycker inte jag fick ut mycket alls även om jag började ganska bra, men sedan… Jag vet inte riktigt vad som hände, men jag fick inte ut mitt spel. 

Isak Rosén.Foto: Ronnie Rönnkvist

SHL-DEBUTERADE: "DEN DAGEN VAR SJUK" 

I SHL:s näst sista omgång möttes Örebro och Leksand. I förstafemman tillsammans med Marek Hrivik och Andrée Hult stod spelade även 16-årig debutant, Isak Rosén. 

– Den dagen var lite sjuk faktiskt, skrattar Isak Rosén och fortsätter:
– Det var inget jag hade förväntat mig, men verkligen jättekul. Jag fick reda på dagen innan att jag kanske skulle åka med. Matchdagen skulle jag åka ner till samling och där skulle vi se om jag skulle vara med.
– Innan träningen fick jag reda på att jag skulle åka med. Det här var dessutom första träningen med A-laget så bara den var ganska nervös.

Leksandstalangen är med facit i hand ganska nöjd med sin insats i debuten. 

– Jag tyckte det gick helt okej ändå. Jag fick jättemycket speltid och allt sådant, men samtidigt kan man inte förvänta sig så mycket då det var första matchen.

Vad betydde det för ditt självförtroende att få en sådan chans?
– Jättemycket. Det visar att Leksand tror på mig och det blir en push för mitt självförtroende. När jag nu fått känna på det vill jag dit ännu mer och att jag lägger ner ännu mer arbete. 

Hur går tankarna inför nästa säsong?
– Än så länge har jag inte tänkt så mycket på den, men vi får hoppas att den blir av i alla fall. Jag vill fortsätta i J20 och jobba hårt varje dag. Sedan får vi se om jag kanske får någon chans i A-laget nästa säsong också.

FAKTA

Fem snabba med Isak Rosén

  • Vem har sämst sångröst i Leksands J20?
  • – Det måste nog vara Erik Hedlund. Han försöker sjunga, men jag tycker det går sådär.
  • Bästa arena du spelat i vid sidan av Tegera Arena?
  • – Vi var i Ryssland (Ufa) med landslaget och mötte ryssarna. Det var 7–8000 tusen, ett bra tryck och en mäktig arena.
  • – När du ska njuta av naturen i Leksand, vart går du helst då?
  • Ner till Siljan för att bada.
  • Sveriges bästa forward just nu?
  • – Elias Pettersson såklart. Det är min favoritspelare. Jag hade även kunnat säga Filip Forsberg.
  • Vilken klubba spelar du helst med?
  • – CCM, den nyaste "Trigger".
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten