Sök
Kan Heinz Ehlers vara en tänkbar tränare för Leksand på sikt?
Foto: Bildbyrån
SHL

En tänkbar Leksandstränare? "Har kunskapen och erfarenheten till att klara det"

För ett drygt år sedan var Jens Nielsen med om att föra upp Leksand i SHL. Innan den här säsongen hade hunnit ta slut tvingades han lämna sin roll som assisterande tränare för klubben i sin hjärta. För hockeysverige.se berättar han om den frustrerande säsongen och det trista avskedet.
– Det har varit en jobbig tid efteråt, erkänner Nielsen.

Redan som 15-åring flyttade Jens Nielsen till Leksand. Sedan dess har den i Köpenhamn uppvuxne dansken tillbringat merparten av sin tid på orten, vare sig det har varit som spelare eller tränare. I båda rollerna har han varit med om att ta upp klubben från allsvenskan till SHL.

Den här säsongen inledde han som assisterande tränare för Leksand när nu laget åter var i SHL, men det blev inte som varken han, övriga tränare eller klubben hade hoppats på. Inför slutspurten av grundserien fick han tillsammans med Roger Melin lämna sitt tränaruppdrag. 

– Synd att det blev som det blev med oss tränare. Jag tycker att vi hade en väldigt bra start på säsongen där vi efter fem, sex matcher låg med i toppen, berättar Jens Nielsen för hockeysverige.se strax innan han ska åka upp till Leksand för att spela padel med bland andra sin gamle kedjekamrat Mikael Karlberg.
– Vi hade bra med poäng, men sedan fick vi en downperiod på nio, tio matcher där vi inte vann någonting. Det är svårt att sätta stopp då det bara löper på, man förlorar. Det känns som allt går väldigt fort då. Vi spelade bra i stort sett varje match även om vi också hade någon riktig plump.


Ni hade många så kallade hedersamma förluster, varför blev det så?

– Det är svårt att svara på, men också något jag har funderat på. Vi spelade bra i runt 80 procent av matcherna vi förlorade. Matcher där vi egentligen borde ha vunnit. Bland annat mötte vi Örebro hemma. Vi vann skotten stort, men förlorade med 1–0. Det var flera sådana matcher.
– Vi fick inte in pucken, gjorde inte mål, men det är väldigt svårt att förklara varför vi inte gjorde mål.

Satte det här sig mentalt hos killarna?

– Lite grann var det nog så. Det blir snack i media och lite överallt att ”Leksand kan inte göra mål”. Klart att det sätter sig huvudena till slut. Det blev på något vis till slut en sanning att vi inte kunde göra mål. Vi spelade bra fram till mål, men sedan sköt vi målvakten i magen och det var inget vi tränar på direkt. Det här var en väldigt jobbig tid.
– I november, innan uppehållet, åkte vi på en roadtrip. Vi åkte ner och vann i Växjö och Malmö. Sedan var det landslagsuppehåll. Då kändes det som vi hade hittat tillbaka igen och var på gång, men vi gick in i ännu en lång förlustrad som höll sig fram till jul.


Trots att det gick trögt för Leksand upplevde förra VM-spelaren för Danmark att samarbetet mellan Roger Melin, Gunnar Persson och honom fungerade riktigt bra. 

– Det har inte varit några problem alls. Vi har trivts jättebra ihop och försökt göra det vi kunnat. Alla vi tre har umgåtts, pratat mycket och försökt lösa det här ihop.

Jens Nielsen ser tillbaka på Leksands tunga säsong.Jens Nielsen ser tillbaka på Leksands tunga säsong.Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist

"TVÅ KOMPENTENTA TRÄNARE"

I början av februari kom den inte alltför oväntade nyheten att Roger Melin fick lämna Leksand. Med på det tåget åkte även Jens Nielsen medan Gunnar Persson blev kvar. 

– Det var jättetråkigt. Säsongen 2017/18 hade jag J20-laget. När (Markus) Åkerblom fick gå kom jag in och tog över laget. Jag och Elias Granath vände då en negativ trend.

– Sedan kom Leffe (Carlsson) in. Vi tog oss till hockeyallsvenska finalen, men vi vann inte det året. Vi gjorde det ändå bra. När Roger kom in tog vi oss till SHL. Vi har gjort ett jäkla bra jobb och jag har varit med och tagit det framåt hela tiden.
– Att sedan få lämna något som jag tycker är det roligaste som finns är alltid jobbigt. Det har också varit en jobbig tid efteråt.Nu fick två av Jens Nielsens gamla kompisar, Ulf Samuelsson och Per-Erik Eklund, ta över tillsammans med Gunnar Persson. 

– Det var bra i det läget eftersom det är två kompetenta tränare. När det nu skulle in något nytt så tycker jag att det var ett bra val, absolut, säger Nielsen som inte känner bitterhet gentemot klubben för valet att släppa honom.
– Jag förstår helt klart att man inte är given att ha en plats i Leksand bara för att man varit här länge. Det kanske rent av är så att man varit här för länge. Men sättet det blev på… 

Jens Nielsen tystnar en kort stund innan han fortsätter:

– ... kändes för jävligt. Jag känner mig som lite skyldig på något vis.

EN TÄNKBAR LEKSANDSTRÄNARE

I stället för fokus på Leksand skulle den kommande delen av säsongen handla om det danska landslaget. De senaste två säsongerna har Nielsen tillsammans med sin gamle parhäst och landsman Heinz Ehlers varit förbundskapten för hemlandets herrlag.

– Det stämmer, men det blev inget VM, suckar han. 
– Förra säsongen var det tuffare att kombinera (Leksand och landslag) när vi bara var två, jag och Leffe. Det var okej med Leksand att jag var med där eftersom det bara handlade om fyra dagar i november och fem i februari. Sedan är säsongen slut och då kom VM.
– Jag är inte iväg på jättemycket direkt, inte på några träningsläger eller tar ut några lag. Det sköter Heinz. Den här säsongen har det varit ännu lättare då vi varit tre tränare. Att jag var iväg fem dagar då laget var ledig tre av dem har inte varit några problem.

Har det rent av ett skönt att åka iväg och fylla på energi några dagar?

– Det är alltid kul att åka iväg för att träffa danskarna, få skratta lite och ha kul där också.
– Många som är med där är spelare jag spelat med i alla tider. Dessutom är det kul att få se lite nya danska talanger.


Kan du tänka dig ett samarbete med Heinz Ehlers i framtiden också?

– Ja, absolut. Vi trivs bra ihop och har känt varandra sedan jag kom hit till Leksand. Han var ju redan här då. Det var han som öppnade alla dörrar till Sverige för mig.
– Nu vet jag inte hur det blir med mig, men jag har kontrakt över OS-kvalet, tre matcher som spelas i Norge.

Kan du se Heinz Ehlers som en framtida Leksandstränare?

– Ja, han har kunskapen och erfarenheten till att klara det. Han har varit många år i högsta ligan i Schweiz och är en duktig tränare så jag kan absolut se det. 

Hur går dina tankar framåt då det gäller dig själv och tränaruppdrag?

– Jag vill helst ha ett eget lag, inte vara assisterande. Både i J20 och Danmark var jag head coach, vilket har gått bra. Sedan blev jag assisterande.
– Skulle det dyka upp något högt upp som assisterande skulle jag även vara intresserad av det, men helt vill jag vara head coach nästa säsong, avslutar Jens Nielsen som senaste månaderna fått rycka in och supporta sin fru Gunilla kring hennes butik Lantliv i Leksand.


Elite Prospects Talk – Alexander True

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten