Sök
Sebastian Karlsson har gjort sitt i LHC efter elva år.
Foto: David Einar
SHL
FUNQVIST: Avsked av en kulturbärare

I kväll tar Linköping HC:s säsong slut. Sixten Funqvist summerar den berg- och dalbanefärd som "Clubens" rebuildår har varit – och passar på att hylla en trotjänare.

Det började svajigt men alla jag pratade med inom LHC-laget gav hela tiden samma svar: ”Vi kommer att få ihop det”, ”Vi kommer att komma.” Spelet skulle sitta, och tamejtusan om det inte gjorde det – i alla fall lite till slut.

Topparna var höga och dalarna djupa på isen. Ett bitvis vilset LHC kunde nästa stund spela som om de hade haft det här systemet i tio år. Det som med nordamerikanska sport-termer kallas för en rebuild-säsong blev precis en sådan. Systemet spelades ihop med rådande material. Laget undvek kval och kan andas ut. Nu väntar nästa fas. När de här raderna skrivs har inte laget spelat den sista omgången mot Oskarshamn. Men det spelar ingen roll. Den matchen är, som bekant, av akademisk betydelse.


LHC – en nulägesanalys i punktform:  

Kulturbäraren Karlsson


Elva år. Grundskola och nästan hela gymnasiet. Så lång blev Sebastian Karlssons karriär i Linköping Hockey Club. Göteborgaren kom till östgötaslätten och opererade in ett vitt lejon i hjärtat. Han har rivit, slitit, kämpat. Han har gett stryk - och tagit mycket mer tillbaka för laget. Nu är eran över och Sebastian Karlssons storhet i laget kommer nog få utanför Linköping att förstå. Jag snackade med Karlsson igår. – En sådan sak är jag jäkligt stolt över. Att vara så uppskattad i så fin stad och så fin förening som LHC. Det är ett kvitto på att man i alla fall har gjort något bra, sa han med vördnad. Och jag undrar om han inte höll inne en tår. Jag undrar verkligen det. 

Linköpings nummer 12 spelar sin sista match i lagets tröja den 12 mars. På hemmaplan. Utan publik, fick vi reda på. Trist, tyckte han. Mycket trist, tycke jag. 

– Det är lite vemodigt att inte få fortsätta, men man vet att branschen är sån, sa han.

Kommer du ihåg hur tankarna gick när du kom till LHC?

– Tankarna… Jag hade hoppat lite fram och tillbaka och inte fått spela så mycket i andra lag. LHC hade en bra plan och tanken var att jag skulle etablera mig i dåvarande Elitserien. Och jag lyckades med det och det är något jag är stolt över. 

Har du summerat dina elva år än, på något sätt?

– Delvis. Jag har reflekterat över att jag har varit här så länge. Jag tänker på spelare som har varit här i fem år och inser att jag har varit här dubbelt så länge. Det blir nödslakt, skrockade han på typiskt Sebastian Karlsson-sätt. 

Andra spelare har i omgångar berättat för mig om hur Karlsson tagit hand om dom när de kommit upp från juniorlaget. Hur han tagit dom under sina vingar och fått de att känna sig hemma. Hur han drivit på de äldre i svåra tider. Karlssons bidrag till laget är ovärderligt. Kulturbärare behövs i alla lag och Linköpings största det senaste decenniet gör idag sin sista match.

Imponerande lugn ledning i pressat läge - men..
.

Man kan alltid ifrågasätta en laglednings agerande inför och under en säsong. Inför den här säsongen sa lagets general manager Niklas Persson att det han kunnat påverka mest i laguppställningen var backsidan. Det var också backsidan som han fick agera för att rätta till under brinnande säsong. Men hans agerande under säsongen har varit imponerande. In kom Sam Lofquist och hemvändande Jonas Junland – båda bidragande orsaker till att det blev ingenmansland och inte kval när spelet stabiliserades i egen zon. 

Med det sagt ökar således pressen på ”Pajen” att dels hitta rätt direkt under våren/sommaren – och dels att hitta spets framåt. Uddlösheten och ofarligheten framför motståndarnas mål var lagets största akilleshäl. Att man tappade Andrew Gordon till skada är en olycklig slump men han var i år inte tänkt som den spets han visade sig vara. Broc Little blev väldigt ensam och utan honom hade det här slutat mycket värre för LHC.

Niklas Persson måste hitta lekkamrater till Little, bredda försvaret med en stabil tvåvägsback. 

Dessutom bör målvaktspositionen ses över. Det är ingen liten uppgift. Med det sagt: Jonas Gustavsson är en enastående målvakt när allt stämmer. När det inte gör det blir det jobbigt. Men visst, med ett lugnare lag framför honom kan även han studsa tillbaka till toppen. 

Linköping har värvat rätt på många ställen i staben - inte minst på bänken. Bert Robertsson må ha sett stressad ut under säsongen men hans lugn och fokus på människan bakom spelaren har varit det Linköping har saknat. Harmonin i truppen – i alla fall utåt – har aldrig varit på det sätt vi sett i år. Bert Robertsson är en intressant man. Han har en intressant filosofi. Och han gör Linköping väldigt intressant igen.


Andas ut och omgruppera 

Linköping är inte längre det topplag alla spelare vill gå till men värvningen av Jonas Junland visar att mycket gammalt är på väg ut ur klubben. Junland har sagt att han inte ville vara kvar i Linköping under förra ledningen och därför hamnade utomlands. Med ”Pajen” vid rodret har han hittat hem och tror på den satsning laget och klubben gör. Det förtroendet behövs när LHC ska klättra i anseende – och tabell. Bert Robertsson och Niklas Persson har hittat något. De bygger – var och en för sig och tillsammans – det nya Linköping. Förändringens vindar blåser vidare. 

Jag ser redan fram emot steg två.


Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten