Jhonas Enroth.
Foto: Tomi Hänninen/Bildbyrån
SHL

UPPGIFTER: Det kan bli Jhonas Enroths nästa SHL-klubb

ANNONS
I julas var det nära att Leksands IF landade en drömvärvning i målvakten Jhonas Enroth. Den gick som bekant om intet, men uppgifter till hockeysverige.se gör gällande att Enroth är aktuell för spel i SHL nästa säsong. Närmare bestämt i Linköping.

Under vintern kunde Aftonbladet avslöja att Jhonas Enroth var nära att skriva ett halvårskontrakt med Leksand som då var i behov av en burväktare. Summan skulle ha gjort målvakten till en av SHL:s bäst betalda målvakter genom tiderna, sett per månad. 

Men det svenska skattesystemet gjorde att målvakten i stället valde spel i utlandet och affären med Leksand gick om intet. Enroth spelar för Klagenfurter HC i Österrike säsongen ut.

Sedan tidigare har uppgifter pekat på att han ska infinna sig i Örebro nästa säsong. Klubben som han representerade under slutskedet av förra säsongen med stor framgång. Men: Dominik Furchs storspel har knappast gått någon förbi och parterna gillar varandra så pass mycket att en förlängning verkar nära förestående. 

Men det sätter Örebro i en knivig sits i och med att Enroth, enligt uppgift, ska vara överens med klubben sedan tidigare. I ett SMS skriver Örebros sportchef Niklas Johansson: ”Vi har ingen info att ge om målvakter eller andra spelare för tillfället.” 

OKLARHETER KRING GUSTAVSSON

Samtidigt har målvaktsspelet hos en av Örebros geografiskt närmaste rivaler varit svajigt under säsongen. Linköping har visserligen Jonas Gustavsson och Jacob Johansson under kontrakt, men uppgiftslämnare gör gällande att det inte behöver vara så nästa år. Att Jhonas Enroth kan bli den som vaktar östgötarnas kasse under 2020/21. 

Och här finns mer än en koppling. I Linköping huserar måvaktstränaren Mikael Vernblom – som gjort hyllade samarbeten med bland andra NHL-keepern Marcus Högberg och just Enroth. 31-åringen från Huddinge har dessutom varit i Linköping och sommartränat vid ett flertal tillfällen.

Linköpings general manager Niklas Persson säger såhär om lagets målvaktssituation:

– Som jag sa till Madhawk häromdagen: Jonas (Gustavsson) har en out i sitt kontrakt och jag låter honom fokusera på det han gör nu – att spela bra hockey. Nu är han skadad tyvärr men väljer han att utnyttja outen så är det klart att vi måste göra något på målvaktssidan. Jag säger inte att jag sitter och skulle bli överraskad om han gör det. Jag håller koll på vad som finns och inte finns, om vi säger så. 

Är Jhonas Enroth ett alternativ?
– Jhonas har varit här och tränat när han spelade i USA och jag förstår kopplingen till Micke och att det ryktet uppstår. Men det ligger ingen sanning i det, säger Persson. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL