Sök
Reflektioner efter första slutspelsrundan.
Bildbyrån
Hockeyettan
MJÖRNBERG: Bloggarnas blogg - reflektioner från den första slutspelsrundan
Lördag kväll och så väl playoff 1 som Hockeyettan-finalen har slutligen gått i mål. Tillåt mig ge er bloggarnas blogg, en minst sagt matig samling reflektioner från det första slutspelssteget.

När Väsbys klubb- och sportchef Tom Tärnström vaknar upp imorgon och bläddrar igenom telefonens kartotek av grattis-hälsningar i allehanda meddelandekorgar är det högst troligt att han hittar ett köttben.

Några välformulerade rader från en herre i ungefär samma position, men ett aningen mer pressat läge som utlovar några synnerligen saftiga lån av spelare till nästa säsong i utbyte mot gentjänsten att inte vara så bra i de två kvalseriemötena som strax stundar.

Avsändare, AIKs sportchef Anders Gozzi.

Skämt åsido. Det är så klart inte så det går till, men efter att Väsby välförtjänt avfärdat Halmstad med 2-1 i finalmatcher och avancerat vidare till kvalserien är det ett synnerligen raffinerat läge som uppstår.

Allt ställs på en intressant spets när två klubbar som tidigare haft ett ganska tydligt samarbete plötsligt ska mötas och slåss om en plats i finrummet. När lillebror Väsby har möjligheten att lugga store(hetsvansinne)bror AIK på en plats i Hockeyallsvenskan.

Gnagarna har ju de senaste säsongerna lånat ut en hel del folk till Väsby som i sin tur lånat ut målvakter till det allsvenska gänget. Edvin Olofsson har gjort en match och ett gäng träningar den här säsongen och ifjol studsade Robin Wallin som huvudkaraktären (bollen) i den där gamla M.A Numminen-hiten ”Som en gummiboll kommer jag tillbaks till dig” fram och tillbaka mellan klubbarna.

Lägg till det att fyra (prominenta) spelare i Väsby-truppen har AIK som moderklubb och att så många som tio spelare (om jag räknar rätt) har representerat gnagarna vid något tillfälle i sin karriär. De flesta på juniornivå. Till och med nämnde klubb- och sportchef Tom Tärnström spelade några juniormatcher i AIK innan målvaktskarriären tog honom genom Stockholmsområdets mer obskyra ishallar.

Lägg till det att Väsby av hävd är ett stort AIK-fäste. Minns hur Solna-gänget inför säsongen rent av gjorde en enkätundersökning för att undersöka inställningen till att lira sina hemmamatcher i Vilundahallen istället för på ödsliga Hovet.

Lägg till det att det ryktas synnerligen påtagligt om att nämnde Edvin Olofsson ska lira i just AIK kommande säsong och att det tycks vara så att gnagarna var sugna på att köpa loss krutdurken till back Oliver Horrsell lagom till transferdeadline.

Det blir förstås något alldeles speciellt i kvalserien och det är inte alls en omöjlighet att Väsby kan åsamka storebrodern oerhörda problem. För det är ett bra Väsby som tagit sig vidare.

För hockeyn i Stockholm är det säkert inget vidare om AIK och Väsby byter plats.

Men alla som saknar den typen av intressen skulle säkert älska en sådan knall.

Nu är den i allra högsta grad möjlig.

* * *

Några ord om finalens förlorare Halmstad.

De gjorde en taktiskt sett ganska bra match i den andra finalmatchen som de följaktligen också lyckades vinna med 5-2. Men det slår inte gnistor om anfallsspelet direkt. Sett över de två matcherna som spelats i Vilundahallen det här veckoslutet är det inget snack om att Väsby är rättmätiga mästare. I final tre var de betydligt bättre.

Men det intressanta är förstås vad som händer med Halmstad nu. Om de har kraft nog att ladda om för ytterligare en skräll eller om den fantastiska resa som varit säsongen 19/20 tar slut i playoff 2.

Vad vi kan vara ganska säkra på är dock att Halmstad väljer sin motståndare först av alla i morgondagens valprocedur och att flera av lagen som är valbara i playoffet gärna ser att Hammers tar dem.

Det kan låta hur märkligt som helst att de skulle vilja bli valda av seriesegrarna från hajpade södra Allettan, men faktum är att jag tror att namn som Huddinge, Hudiksvall, Borlänge, Mariestad och Troja/Ljungby skrämmer mer än Halmstad. Speciellt som alla de övriga (utom Troja) fått vila medan Halmstad gått tre tuffa duster med Väsby.

Det är baksidan med att vara förloraren från Hockeyettan-finalen.

* * *

Hur det ser ut i valproceduren?

Halmstad, Borlänge, Huddinge, Hudiksvall, Mariestad och Troja/Ljungby väljer i den ordningen fritt mellan Boden, Tranås, Östersund, Visby/Roma, Nybro och Vimmerby.

* * *

Östersund besegrade inte bara Kiruna AIF, de besegrade dessutom historiken som jag skrev om härom dagen när de tog två raka matcher och avancerade vidare till playoff 2.

Äntligen lyckades de vinna två hemmamatcher i en och samma playoff-serie igen. Jag tror att det kan vara väldigt bra för självkänslan. Att de dessutom lyckades pilla dit nio puckar över två matcher skadar naturligtvis inte heller i ett lag som har haft kroniskt svårt med målskyttet.

Östersund seglar garanterat vidare med en ganska god känsla.

* * *

Fredagskvällens mest överraskande resultat var förstås det sanslösa målkalaset i Nybro som Nyköping dessutom lyckades gå segrande ur (7-6). Jag trodde i ärlighetens namn att Nybros sudden-seger i match ett skulle stuka Nyköping så pass mycket och samtidigt höja Vikings på ett sätt som gjorde att de ganska enkelt skulle kunna städa av det hela på hemmaplan.

Men Nyköping ska ha cred för sitt sätt att streta emot och ta det till tre matcher. Det gör att de ändå kan sammanfatta en säsong som i det stora hela varit ett misslyckande med att falla med flaggan i topp. Snyggt!

Men i eftermiddagens tredje och direkt avgörande fight var det förstås inget snack. Nybro körde över Nyköping (6-1) och tog sig vidare till playoff 2. Det kan rent av vara så att Nyköpings starka motstånd i de två första matcherna varit en nyttig omskakning som Vikings kan ha nytta av framöver.

Jag fortsätter vidhålla att när Nybro spelar på sin topp, då är de det Hockeyettan-lag som imponerat mest den här säsongen.

* * *

Troja/Ljungby gjorde processen kort och körde ut Strömsbro med 2-0 i matcher och sammanlagt 8-0 i målskillnad. Det är väl egentligen inte så mycket att säga om, det var programenligt.

Men även om det blev två raka och noll mål framåt för Strömsbro måste man när säsongen summeras konstatera att de svarat för en succé. Att de som nykomling med små resurser och ett hemvävt tänk ändå bjussat på ganska underhållande hockey och tagit sig hela vägen till ett playoff-spel är imponerande. Det blir väldigt intressant att se var det hela bär iväg till nästa säsong.

* * *

Ingen är väl förmodligen särskilt förvånad över att Visby/Roma skickade Lindlöven på semester ikväll. Gotlänningarna har ju en sällan skådad förmåga att ständigt höja sig när det vankas playoff och slutspel.

Men det går inte att blunda för hur extremt psykologiska mål gänget lyckades skaffa sig i de matcher de vann i den här matchserien. I match ett hemma på ön såg det ju prekärt ut med 0-2 i baken efter två perioder. Då behövde Mikael Adamsson inte mer än 19 sekunder på sig för att peta dit en reduceringspuck i öppningen av slutakten och så öppnades flodluckorna. Visby spurtade till en 5-3-seger i den matchen.

Och så i dagens avgörande fight. Lindlöven kvitterade till 2-2 med mindre än åtta minuter kvar av matchen. Men det dröjde bara några minuter innan Visby återtog ledningen. Tungt psykologiskt för hemmalaget så klart. Succéfinnen Teemu Huttu gjorde det målet. Han har klivit fram och skjutit fyra mål för sitt Visby under playoff-serien.

* * *

Många var inne på det i samband med att valen skedde, att KRIF gick en vansklig balansgång när de valde formstarka Vimmerby som gått fram som en slåttermaskin i vårserien. Men efter förlängningssegern på bortaplan i den första matchen såg det ändå ganska lovande ut. Men ändå inte...

Vimmerby svarade för en imponerande vändning av den där matchserien och kontrollerade sönder KRIF. Två raka segrar på bortaplan är starkt och enligt rapporterna var vårseriegänget äckligt disciplinerade i dagens 4-0-seger i Soft Center Arena.

Säsongen över för KRIF och den rimliga frågan att ställa nu är förstås, vilka vågar välja Vimmerby i playoff?

* * *

Det såg lite knöligt ut för Boden efter 0-4-förlusten i första matchen borta mot Teg. Lite som att de skulle få det där att de inte vågade välja Piteå tillbaka i ansiktet. Men de reste sig och bucklade till Teg ganska ordentligt i två raka hemmamatcher. Trots en del onödiga utvisningar.

Nu blir Boden precis som Vimmerby ett sådant där lag som ingen annan egentligen kommer vilja välja.

* * *

Snacka om att det blev tätt mellan Tranås och Piteå. Alla tre matcherna slutade alltså 2-2 efter ordinarie tid och fick avgöras i förlängning. Där det blev Tranås som drog det längsta strået två gånger.

Blytungt för Piteå förstås, men när de har borstat den värsta besvikelsen av sig borde den här playoff-insatsen ändå kunna göra att de kan se tillbaka på sin säsong och vara ganska nöjda. Det har ju varit lite av en stålbadsäsong med bantad ekonomi, mängder av skador och en dåligt tajmad uthyrning. Det har varit knöligt, men nu avslutar man ändå på ett bra sätt och faller på knappast möjliga sätt.

Tranås kommer att kunna hota alla kommande motståndare i playoff-spelet.

* * *

Att det i den här typen av matchserier måste spelas match två dagar i rad om det blir en tredje och avgörande match är givet för att det ska gå ihop rent planeringsmässigt med det upplägg som råder. Men det är inte bra ur publiksynpunkt.

Slår vi ihop finalen och playoff 1 gick sju av åtta matchserier till en tredje och direkt avgörande match under lördagseftermiddagen. Sex av dessa sju hade påfallande publikbortfall jämfört med kvällen innan trots att det stod avgörande på schemat. Tyvärr.

Det enda undantaget var Lindlöven som ökade sitt publiksnitt mot Visby/Roma med några själar till den avgörande matchen. Från fredagssiffran 587 till lördagssiffran 642.
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten