Sök
Markus Näslund tas emot som en hjälte i Vancouver än i dag.
Foto: Bob Frid-USA TODAY Sports
NHL

"Jag har ingen ambition att komma tillbaka till hockeyn"

Under elva säsonger, varav åtta som lagkapten, var Markus Näslund en av Vancouver Canucks största stjärnor. När han återvände till staden förra veckan fick han en hjältes mottagande av fansen. Men trots att hockeyn har en stor plats i hans hjärta är sporten ett avslutat kapitel för 46-åringen.
– Jag känner att jag har gjort det, är glad att jag testade men känner att jag vill göra något annat i framtiden, säger den tidigare stjärnspelaren till hockeysverige.se.
 

VANCOUVER (HOCKEYSVERIGE.SE)

Han var en av klubbens stora stjärnor under sin tid i Vancouver Canucks. När Markus Näslund i förra veckan återvände till Rogers Arena för den så kallade "Sedin-veckan" blev det av publikens kärleksfulla reaktion tydligt att han fortfarande är omåttligt populär i British Columbia.

Och varför skulle han inte vara det?

Efter trejden som tog honom från Pittsburgh Penguins till Vancouver Canucks i mars 1996 kom han att spela 884 matcher för klubben. Hans 756 poäng under den tiden är det bara tvillingarna Sedin som har överträffat. Därmed har Canucks tre spelare från lilla Järved utanför Örnsköldsvik som etta, tvåa och trea i alla tiders poängliga.

LEDDE "WEST COAST EXPRESS"

Även om Canucks aldrig tog sig hela vägen under Markus Näslunds tid i klubben är den till stora delar ihågkommen som en positiv era. Näslund bildade tillsammans med centern Brendan Morrison och powerforwarden Todd Bertuzzi en av ligans bästa kedjor under tidigt 2000-tal. Formationen gick under smeknamnet "West Coast Express", döpt efter tåglinjen som går mellan downtown Vancouver och Mission en dryg timme öster om staden.  

När Markus Näslund dök upp i sin gamla hemstad för Sedinarnas tröjhissning förra veckan var det hans första besök i Vancouver sedan 2016. Hans egen tröja hissades under pompa och stått 2010.

– Jag känner att jag har fått en speciell relation till publiken här. De har alltid varit väldigt stöttande och det gör att man får en väldigt speciell relation till klubben och staden också. Det är en fantastisk publik att spela inför och såklart jättekul varje gång man får möjlighet att komma tillbaka, säger Näslund angående bemötandet han fick av publiken i Rogers Arena i samband med förra veckans festligheter.

Markus Näslund i Vancouvers tröja 2006.Markus Näslund i Vancouvers tröja 2006.Foto: Bildbyrån/Andreas Hillergren

Det är närmare tolv år sedan han lämnade Vancouver för en sista NHL-säsong med New York Rangers, 2008/09. Han tycker att mycket är sig likt. 

– På många sätt är det samma stad som jag lämnade, men sedan händer det nya saker hela tiden. Tittar man på organisationen är det inte jättemånga som är kvar från tiden jag var här. Men fansen är kvar och det är många som kommer fram och minns en trots att det är 15 år sedan man spelade här. Det är verkligen ett speciellt ställe att spela på. Man hör många som säger att fansen förtjänar en Stanley Cup och jag känner verkligen så, för de stöttar en alltid och kommer hit på matcherna. Det är det man vill ha som spelare, att spela inför folk som bryr sig.

"VILL GÖRA NÅGOT ANNAT I FRAMTIDEN"

Återbesöket väckte en hel del minnen till liv. Markus Näslund berättar att han fick en hel del flashbacks när han beträdde isen för de ceremonier han var en del av. Både under Legends Night, där han hyllades tillsammans med legendarerna Stan Smyl och Trevor Linden, och Sedin Night. 

– Man får lite av det här med fjärilarna i magen när kommer till rinken innan en match och även det här att man minns tillbaka när man rör sig i de här rummen och på isen. Det blir mycket minnen som kommer tillbaka, säger Näslund samtidigt som han konstaterar att han är klar med sporten. 
– Jag har ingen ambition att komma tillbaka till hockeyn. Jag känner att jag har gjort det, är glad att jag testade men känner att jag vill göra något annat i framtiden.

Det han syftar på är de fyra säsonger han gjorde som general manager för Modo efter den aktiva karriären. I dag har han andra intressen som pockar på uppmärksamheten.

– Jag har halkat in på fastighetssidan och det är det jag har kört de fyra-fem senaste åren och det tänker jag fortsätta att göra. Det gäller att hitta en balans i allt man och det är samma sak där. Jag skulle vilja få mer flexibilitet och kunna åka på en resa när man känner för det. Så jag försöker styra mitt liv så att man långsiktigt har något att satsa emot och att man inte är bakbunden.

Markus Näslund och tvillingarna Sedin.Markus Näslund och tvillingarna Sedin.Foto: Bildbyrån/Andreas Hillergren

"I DEN HÄR STADEN HAMNAR MAN UNDER LUPP"

Samma råd har han till tvillingarna Sedin när de på sikt ska bestämma inriktning inför framtiden.

– Vi pratade lite om det. Det är inte lätt efter man är klar för man vill göra något, men i deras roll ska man tänka sig för innan man ger sig in i något inom hockeyn. Jag vet hur det är. Gör de något kommer de att göra det helhjärtat då är man tillbaka i det här att man inte kan vara tillsammans med familjen lika mycket. I den här staden hamnar man dessutom under lupp på ett helt annat sätt, säger Markus Näslund.

Han pekar på tidigare lagkamraten Trevor Linden som ett exempel. Linden, som också har sin tröja hissad i Rogers Arena, var president för Canucks mellan 2014 och 2018 innan han på oklara grunder lämnade klubben. I samband med Sedin-ceremonin var han kanske den som fick de allra största ovationerna.

– Frågar man Trevor tror jag säkert att han tyckte det var positivt att jobba här efter karriären, men även att det kostade på lite. Nu har de (Sedinarna) alla möjligheter att göra vad de vill och då är det bra om man tänker igenom det mer än en gång, säger Näslund.
– Trevor växte upp i den här staden, kom hit som 18-åring som ett tidigt draftval och var en ledare under en lång period, försvann, kom tillbaka och har jobbat för klubben och gett mycket där också.
– Nu har jag inte följt med i historien hur det avslutades, men jag har förstått att det är grejer de inte pratar öppet om och då förstår jag att det är publikens sätt att visa sin uppskattning. Jag är övertygad om att det betyder mycket för honom.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten