Sök
Staffan Hesselbäck, en av eldsjälarna i Surahammar.
Foto: Hans Sjöström / Sveriges Radio
Hockeyettan

En klassisk hockeyorts utmaningar – i skuggan av storstaden

Surahammars IF var en gång i tiden Västmanlands främsta ishockeyförening. Men nu har glansen börjat tyna bort och föreningen har istället hamnat i skuggan av Västerås.

Våren 1944. Den 900 dagar långa belägringen av Leningrad avbryts. Samtidigt som andra världskriget härjade i Europa spelades det hockey på Surahammars isrink. Säsongen 1944 hade Surahammars IF vunnit Division 2, precis före storstadslaget och seriefavoriten Västerås SK. I kvalmatchen till Division 1 besegrades Surahammar med 3-2. 

På andra sidan stod stockholmslaget Skuru IK. Trots en sen kvittering av Suralegenden Folke Berg kunde Skuru vinna efter ett mål i slutskedet av matchen. Precis som belägringen av Leningrad så avbröts Surahammars avancemang till landets högsta serie. Det var iallafall vad alla trodde.

Sommaren 1944 beslutade svenska ishockeyförbundet att utöka högstaserien med hopp om att sprida ishockeyn i landet. Eftersom att Surahammar vann sin serie, flyttades de upp per automatik. Där och då blev Surahammars IF det första elitlaget från Västmanland i Sveriges högsta serie.

"ETT GÄNG BÖNDER FÖRSTÖRDE STORSTADSLAGETS SM-DRÖMMAR"

Någon som minns tillbaka på när Surahammar utmanade storstäderna är eldsjälen och ”Mr Sura”, Staffan Hesselbäck. Han minns speciellt rivaliteten med Västerås IK. 

– Det var 1969 och Surahammar gästade Västerås. På den tiden spelade båda lagen i högstaserien. Jag var tio år gammal när jag stod i Rocklundahallen och det var ungefär 9 000 personer på den matchen. Sura fick stryk med 7–3 eller något sånt.

Resultatet var inte så förvånande. Här någonstans i tiden hade Västerås gått om Surahammar och blivit länets bästa lag. Men returmötet 1969 blev något speciellt för brukslaget Surahammar. 

– Västeråsarna kom med bussen i full utrustning för de ville inte byta om i omklädningsrummet här. De skulle bara komma hit och vinna och sen spela SM-slutspel. Det var deras inställning, säger Hesselbäck och minns tillbaka:
– Bo Schilström sprätte upp 1–0 i nättaket i första perioden. Vi vann till slut med 3–0. Tänk dig, ett gäng bönder förstörde storstadslagets SM-drömmar.

NÄRA KONKURS

Senaste gången Surahammar var i allsvenskan, det vill säga näst högsta serien, var 1995. Då mötte de lag som Brynäs, Södertälje och Björklöven. Men två år innan var det nära att klubben sattes i konkurs.

– Vi hade ett möte under våren 1993. Det hade framkommit att föreningen hade ungefär 2,5 miljoner i skulder. Så det var mer ett krismöte angående klubbens överlevnad. Här kunde klubben dö ut helt.

Föreningen skulle snart fylla 80 år, och stod inför en ekonomisk katastrof. 

– Vi bestämde oss att göra ett sista försök att hålla klubben vid liv.


Hur kunde klubben rädda en så skadad ekonomi?
– Vi hade en väldigt bra dialog med våra sponsorer som ställde upp bra för oss. Sen var det något lån som kunde avskrivas. Den nya styrelsen med Mats Bark och Dan Andersson gjorde ett riktigt hästjobb för att rädda föreningen.

Föreningen räddades.

Tommy Salo med Västeråskillarna Leif Rohlin och Patrik Juhlin efter OS-guldet '94.Suringen Tommy Salo med Västeråskillarna Leif Rohlin och Patrik Juhlin efter OS-guldet '94.Foto: Bildbyrån

"VAR KÄNT FÖR ATT JOBBA HÅRT"

Tack vare det här fick Surahammar ihop ett slagkraftigt lag och gick från botten av division 2 till Allsvenskan på bara några säsonger. Tiden i Allsvenskan blev dock kortvarig. Bara en säsong spelade de innan de trillade ner i Division 1 igen. I den här vevan kom också Bosmandomen. Det var en konflikt mellan den belgiske fotbollsspelaren Jean Marc Bosman och en klubb som vägrade släppa honom till en annan klubb. Bosman drog det till rättegång och vann målet. Det här gav en rejäl effekt i sportvärlden. 

I korta drag handlade det om att idrottare hade rätt till fri transfer efter sin kontraktstid. Förr kunde klubbarna styra individuella spelare på ett annat sätt. Det här gjorde det svårare att locka spelare till Surahammar. Det blev helt enkelt för dyrt att behålla spelare, och det blev inte lika exklusivt att spela hockey i Surahammar längre.


En förutsättning för att hockeyföreningen har varit framgångsrik och överlevt så här länge är Surabruket. Där producerade man bland annat plåt. Under många år flyttade många nya in till Surahammar för att jobba. Då jobbade ishockeyspelarna på bruket under dagarna, och spelade ishockey på kvällarna. Det var minst sagt en arbetarklassmentalitet. Men när industrialiseringen smög sig på, flyttade man istället in till storstaden Västerås, där jobben fanns.

– 90 procent av befolkningen jobbade på bruket under en väldigt lång tid. Surahammar var känt för att jobba hårt. Vi var en arbetsklasskommun. Men när bruket började gå sämre på 80-talet började utflyttningen. Vi hade trots det fantastiskt bra kullar av duktiga spelare som stannade kvar. Så hockeyn påverkades inte i någon vidare utsträckning.

Hur är det att som den klassiska klubb Surahammar är, leva i skuggan av Västerås?
– Det får man finnas sig i, helt enkelt. Men rent sportsligt finns det en problematik. Västerås har under en längre tid dragit åt sig så mycket spelare från länet så de knappt kan göra bra träningar. Det tror jag är ett problem i Västmanland. 

Suringen Dennis Rasmussen återfinns i Metallurg Magnitogorsk i KHL.Suringen Dennis Rasmussen återfinns i Metallurg Magnitogorsk i KHL.Foto: All Over Press

"ENORM STOLTHET"

I dag är Surahallens istidsschema är inte lika välfyllt som det var en gång i tiden. Det beror mycket på att ungdomsverksamheten har börjat försvinna och spelare lockas istället av storstaden och andra aktiviteter. Staffan Hesselbäck menar på att det är problematiskt.

– Spelare går till storklubbar för att de tror att de blir bättre hockeyspelare då. Det fungerar inte alltid så, stanna kvar i moderklubben och få chansen att spela mycket mer. Då utvecklas du mer som spelare.


Surahammar har fostrat många duktiga spelare. Tommy SaloMikael KarlbergDaniel RydmarkRonald PetterssonDennis Rasmussen. Att det finns en stolthet över arvet finns det ingen tvekan om. 

– Det finns en enorm stolthet för oss Suringar. Den senaste som slagit igenom ordentligt är Dennis Rasmussen. En otrolig talang som är stolt över föreningen och sin bakgrund. Vi är väldigt stolta över att spelare har kommit från oss och representerat Surahammar på den stora scenen.

"YNGRE GENERATIONERNA HAR INTE DEN RESPEKTEN"

Hur upplever ni respekten när det kommer till er hockeytradition?
– Respekten finns bland de äldre, som vet hur det fungerar i en så pass liten klubb. De förstår hur svårt det är att driva en klubb med få resurser. De yngre generationerna har inte den respekten. De jämför med större klubbar och deras förutsättningar. Det verkar som att de inte är medvetna om att Hockeyettanverkligheten är tuff för en så liten klubb som oss. De måste förstå att det skitar ner småklubbarna när de resonerar så. Vi fostrar spelare som sedan tas av storklubbarna. Vi får inte en krona. Det skrivs det inget om.

Vad tror du om Suras framtid?
– Det gäller att överleva. Jag är orolig, men man måste vara positiv. Kolla bara på de övriga småorterna i länet. Alla har det jobbigt ekonomiskt och det är svårt att säga vart det här är på väg, säger han och fortsätter:
– Vi måste ha fler människor som brinner för ishockeyn. Vi är för få just nu. Flera måste engagera sig, annars finns det snart inga hockeylag i Västmanlands småorter.

 I dagsläget ligger Surahammar återigen på en kvalplats i den västra Vårettan. För bara någon vecka sedan avgick tränaren Conny Grundström, och i går blev det klart att den OS-meriterade västeråsaren, Patrik Juhlin, tar över huvudansvaret resten av säsongen.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten