Sök
Lias Andersson berättar om känslorna efter SHL-comebacken.
Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån
SHL

”Det kändes bäst för mig som person att komma hem igen”

Lias Andersson är tillbaka inom svensk ishockey. Under lördagen gjorde han sin SHL-comeback i Kinnarps Arena mot Växjö och fick ett varmt välkomnande av HV-fansen.
– Jag hade inte förväntat mig ett sådant mottagande. Det var helt fantastiskt och detta är definitivt något som jag kommer att komma ihåg för resten av livet, säger 21-åringen till hockeysverige.se. 

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE) 

– Det är roligt att vara tillbaka, det var lite annorlunda men det var också jäkligt kul. 

Lias Andersson nästan lyser när han möter media i Kinnarps Arena efter matchen mellan HV71 och Växjö. Med ett leende på läpparna svarar han på frågor om sin efterlängtade återkomst i Jönköping. 

Efter att ha blivit klar för spel i HV för en vecka sedan fick 21-åringen nu göra SHL-comeback efter ett par år i Nordamerika.
– Det kändes bra där ute, jag spelade ju inte supermycket utan det var mest för att komma in i grejerna. Jag har ju haft en lite småskavank och ville känna så att den var okej och det kändes bra tycker jag, säger han och fortsätter:
– Det var lite jobbigt med flåset och det var annorlunda med den stora rinken men det var väldigt kul att vara tillbaka. 

”ENORMT TACKSAM ATT DE TAR EMOT MIG IGEN I HV71”

Att han skulle stå på isen för Smålandsderbyt mot Växjö var dock långt ifrån självklart. Från början var tanken att han skulle göra comeback efter landslagsuppehållet, mot Brynäs, men han själv pushade för att få komma in och spela tidigare.
– Det kändes ganska bra på isen under träningarna. Jag har också jobbat på bra i gymmet och kände att konditionen var helt okej även om jag var lite seg i benen redan innan matchen här efter den intensiva träningsveckan.
– Jag hade en dialog med klubben om att få presentationen och första matchen ur benen snabbt här så att vi kan släppa det och gå vidare på att fokusera på detaljer i spelet och spela in mig mer i laget. Det var skönt att få en match innan uppehållet här och vara inne i skiten och känna på grejerna.
– Det var roligt att få första matchen här hemma också, annars hade det varit uppe i Gävle. Då var det roligare att få göra comeback här framför fansen. 

Lias Andersson.Lias Andersson.Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Presentationen ja.
Hela HV-laget åkte ut på isen inför nedsläpp förutom just Lias Andersson. Han stod kvar i katakomberna och väntade. Som sista spelare i lineupen presenterades han och publiken skrek ut sin glädje över att få tillbaka en av sina guldhjältar från 2017. 

När Lias skulle lämna isen efter matchen skrek HV-klacken hans namn. När han försöker sätta ord på hyllningen var han nästan mållös.
– Det var sjukt. Jag hade inte förväntat mig ett sådant mottagande. Det var jättehäftigt och jag är enormt tacksam över att de tar emot mig här igen i HV71 och Jönköping. Det var helt fantastiskt och detta är definitivt något som jag kommer att komma ihåg för resten av livet, säger Andersson.

”SKA VARA BÄST I SLUTSPELET”

Lias spelade 11:12 minuter under matchen mot Växjö, hade ett skott på mål men lämnade isen poänglös. Prestationen är dock inget som han lägger energi på nu i efterhand.
– Jag hade inga förväntningar eller krav på mig själv i dag. Jag spelade ganska sparsamt och ville egentligen mest kolla så att kroppen höll. 

Han vet att det finns höga förväntningar på honom att leverera och spela bra. Han försäkrar dock om att detta bara är början och att hans form kommer förbättras med tiden.
– Förväntningarna är något som hör till sporten och något man får handskas med. Det kommer alltid vara höga förväntningar på spelare som har spelat bra tidigare och det är något som jag vet att jag fortfarande kan göra. Jag tar det inte som något negativt utan tar det positivt.
– Jag har haft ett bra snack med HV så att de vet att jag är lite bakom i träning och matchande här. Jag kommer att varva upp här men man får vara realistisk, ta det lugnt och börja i rätt ände så kommer resten sen. För mig är det viktigt att vara bäst när pucken släpps för kvartsfinal ett. Det är då jag vill vara i bäst form. 

Det är en speciell känsla för Lias Andersson att vara tillbaka i HV-tröjan.Det är en speciell känsla för Lias Andersson att vara tillbaka i HV-tröjan.Foto: Axel Boberg/Bildbyrån

Just nu handlar det om att anpassa sig till SHL samt bygga upp formen igen efter över en månad utan elithockey i kroppen.
– Det är en jäkla stor skillnad i spelet (här jämfört med NHL och AHL). Det är som natt och dag. Storleken på rinken märks tydligt, det är det jobbigaste då det är mer att åka på och det är högre tempo. Men det är kul, jag gillar SHL och trivs bra på den stora rinken.
– Jag vet inte hur långt tid det kommer ta att ställa om till spelet i SHL och jag försöker att inte tänka på det utan snarare fokusera varje dag på att bygga upp min fysiska status. Det får ta den tid det tar. 

Hur har den här första veckan varit?
– Det har varit väldigt bra men samtidigt har det varit lite jobbigt. Jag har fått köra mycket skridskor och start-och-stopp. Det har varit kul.
– Jag har inte direkt varit skadad eller utanför ett lag tidigare så det var ganska jobbigt att vara på den sidan och sitta på läktaren. Det kändes lite som att man var avstängd eller något där man bara fick gnugga på träningarna. Det har varit en rolig första vecka, jag har fått ett bra mottagande av alla i klubben så allt känns bra. 

Vad säger du om detta HV-lag som du har kommit till?
– Jag har ju inte sett så mycket av laget tidigare men det ser bra ut tycker jag. Det har blivit tre vinster i rad här sedan jag kom hit. Jag tycker att både målvakts- och backspelet är riktigt bra samtidigt som det finns flera spetsiga forwards. Jag tror absolut att vi är ett lag som kan gå långt i slutspelet och slåss om guldet. 

”FÅR TILLBAKA GLÄDJEN MER OCH MER”

Lias Andersson vill inte uttala sig om situationen med New York Rangers. Han vill inte gå in på vad som ledde till sprickan mellan honom och klubben eller hur han ser på framtiden med Rangers (klubben äger hans NHL-rättigheter även nästa säsong). Han vill bara fokusera på nuet och att börja må bättre igen. 

När det blev som det blev, var det viktigt för dig att spela i SHL och Sverige igen?
– Jag stod och valde lite mellan att ge mig ut i Europa eller spela här i SHL. Det kändes bäst för mig som person att komma hem till Sverige, det är ett ställe där jag trivs och där jag har roligt varje dag. 

Hur känner du dig då, mår du bättre?
– Absolut, jag får tillbaka glädjen mer och mer. Det har jag min familj och mina kompisar att tacka för men även lagkamraterna och ledarna här i HV71, säger Lias.

Lias Andersson har lämnat New York bakom sig – och det är oklart ifall han kommer återvända dit.Lias Andersson har lämnat New York bakom sig – och det är oklart ifall han kommer återvända dit.Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten