Rasmus Rudslätt har vuxit upp med hockeyn närvarande hela tiden.
Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

"När Kölner vann fick jag åka ut med pappa på isen"

ANNONS

Hockeyn har varit en stor del av hans liv. Detta då pappa Daniel är före detta elitspelare på högsta nivå. Nu har sonen Rasmus påbörjat resan mot att själv bli en toppspelare och i början av februari landslagsdebuterar 15-åringen i Göteborg.
— Jag tror att det kommer bli en upplevelse utöver det vanliga och det ska bli väldigt coolt att få spela landskamper.


SUNDBYBERG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Känns namnet Rudslätt igen? Daniel Rudslätt spelade i tre elitserieklubbar, Brynäs, Djurgården och AIK mellan 1998 och 2012. Dessutom tillbringade han fyra år i tyska Köln. Nu börjar hans son Rasmus synas på allvar i AIK:s olika laguppställningar. 15-åringen från Duvbo har redan fått chansen i klubbens J18-lag, men han är även uttagen att representera Sveriges U16-landslag. Här får ni möta Rasmus Rudslätt i serien ”Talang 2020”.
- Mitt första minne från hockeyn? Det var nog då jag gick på pappas matcher. Det var också då intresset för ishockeyn började komma. Efter det att jag började köra hockeyskolan i AIK blev hockeyn bara roligare och roligare, Jag kommer ihåg lite från det pappa spelade, att vi satt hela familjen på läktaren och kollade berättar Rasmus Rudslätt då hockeysverige.se träffar honom för en intervju på ett café i centrala Sundbyberg.
- Sedan började hockeyskolorna med 03:orna (Rudslätt är 04:a) i AIK. Då märktes det inte så stor skillnad i ålder. Sedan började dom växa snabbare, men det var bara att försöka hänga med.

Daniel Rudslätt hade en lång hockeykarriär som aktiv.Daniel Rudslätt hade en lång hockeykarriär som aktiv. Foto: Ronnie Rönnkvist

Daniel Rudslätt spelade i Köln fyra säsonger, vilket också innebar att hela familjen kom att bo där.
- Ja, jag bodde där i fyra år. Nu minns jag inte jättemycket från den tiden eftersom jag var så liten då. Jag har sett bilder därifrån och mamma har sagt att jag kunde flytande tyska. Lite av språket har jag glömt bort nu.

Kan du någon tyska idag?
- Ja, jag går på tyska skolan så det har kommit tillbaka lite.

Hur minns du idag hur det var att bo i Köln?
- Jag kommer ihåg då pappa spelade där. Varje hemmamatch som Kölner vann fick jag åka ut på isen med pappa, vilket var kul.
- Sedan kommer jag ihåg dagiset jag gick på. Där fick jag några kompisar som jag tyvärr har tappat kontakten med. Jag var två till sex år när vi bodde där så jag lärde mig språket från dagislärarna. Dom pratade bara tyska där så långsamt kom jag in i det.
- Idag har fortfarande pappa kontakten med några av föräldrarna till barnen jag hängde med, men jag har inte så jättenära kontakt med någon där.


Är ni ner till Köln och hälsar på något?
- Vi var det förut, men det är så mycket nu så det är svårt att hitta någon tid att åka ner.

Kan du se dig själv spela i tyska ligan i framtiden?
- Kanske. Det vore kul. Ibland går jag in och tittar på min pappas gamla lag, Kölner, ser hur dom ligger i tabellen och så vidare. Lite hjärta för det laget har jag och mamma har sagt ”det vore kul att se dig spela där”.

Rasmus Rudslätt spelade fotboll när han var yngre.Rasmus Rudslätt spelade fotboll när han var yngre. Foto: Ronnie Rönnkvist

Under uppväxten har det inte bara varit hockey för Rasmus Rudslätt i AIK. Han var även en bra fotbollsspelare.
- Jag har spelat fotboll nästan hela mitt liv i AIK. Jag började i SIK, Sundbyberg. Sedan flyttade jag till AIK då hockeylaget startade ett fotbollslag. Jag har även spelat ett år i Duvbo innebandy, vilket var väldigt kul.
- Nu spelar jag inte fotboll längre eftersom det blev för mycket. I början när hockeyn hade skapat ett fotbollslag tajmande man varandra. När hockeyn inte hade träning hade fotbollen det istället och tvärtom. Det tajmade bra och krockade nästan inte alls.

Kan du idag sakna fotbollen?
- Ja, det var väldigt kul att spela. Speciellt på sommaren, men det var hockeyn jag älskade mest.

Vad har pappa betytt för dig som hockeyspelare?

- Pappa har varit en förebild. Det är han som gjorde att jag började med hockey och gillat det så mycket. Vi har stått på skottrampen tillsammans och han har hjälpt mig mycket med att skjuta slagskott, sikta och så vidare, hjälpt mig med hur man gör mål på ett enkelt sätt.
- Han vet att jag spelar hockey för att jag gillar det och tycker det är kul. Sedan kan jag alltid fråga honom om tips och sådant.
- Han var tränare för mitt lag något år tillsammans med en annan pappa i laget. Det var kul att ha honom som tränare.

AIK BETYDER MYCKET


Rasmus Rudslätt är inte ensam i familjen om att idag spela hockey. Även lillasyster Vendela, 10 år spelar, men inte i AIK.
- Min yngsta syrra spela hockey i Sundbyberg. Dom har ett tjejlag där, men dom är inte så jättemånga så det blir att hon spelar med killarna ibland också. Jag har varit och kollat på några av hennes matcher, men jag har också stått på skottrampen med syrran. Det är kul att hon vill satsa på hockey och att se henne på isen.
- Min andra syrra, Eveline, spelar fotboll i Sundbyberg men hon håller även på med ridning. Jag har såklart kollat även då hon spelat.

Håller mamma också på med någon idrott?
- Ja, hon spelade rätt mycket fotboll i något lag ute i Järfälla då hon var liten. Nu spelar hon korpen både i innebandy och fotboll.


En klubb som genomsyrar hela Rasmus Rudslätts idrottsliv är AIK, en förening som har betytt mycket för honom. Det var också genom att hans pappa spelade i AIK som han själv en gång började med hockeyn där.
- Det började redan då pappa spelade där. Jag har alltid gillat AIK och det är en bra klubb. AIK är en stor klubb med bra tränare som hjälper en med att utveckla sin hockey och att kolla framåt. Jag har alltid trivts i klubben.

AIK är och har varit en stor del av familjen Rudslätts liv.AIK är och har varit en stor del av familjen Rudslätts liv. Foto: Bildbyrån

Den här säsongen har Rudslätt spelat både U16 och J18. I U16 har han svarat för imponerande elva mål och totalt 26 poäng på 15 matcher.
- Det har gått väldigt bra för mig och laget. Vi hade en liten svacka med U16 i början, men vi har kommit tillbaka och tagit igen det vi tappade i början.

Vad ligger bakom din egen fina utveckling den här säsongen?
- Jag har fått självförtroende, men även ett stort förtroende i laget och mycket speltid.

Hur mycket tid lägger du på träning?
- Jag tränar nästan varje dag. Det blir både med J18 och U16 så ibland blir det dubbla pass också. Vissa undrar hur jag orkar att träna så mycket, men jag spelar hockey eftersom jag tycker det är kul.


Hinner du med någon återhämtning?
- Ja, vi har vilodagar. Dom tycker jag är viktiga eftersom jag då kan glömma hockeyn för en liten stund och bara vila. Då blir det att jag hänger med kompisar och kanske lirar lite dataspel.
- På sommaren gillar jag att gå ut med kompisar och spela fotboll, innebandy och så vidare. Sådant är kul.

VANN TV-PUCKEN  


Tidigare i höstas fick Rasmus Rudslätt vara med om att vinna klassiska Tv-pucken med Stockholm Nord.
- Det var en mäktig upplevelse. Vi började på Gotland. Då vann vi första matchen som var väldigt viktig. Efter det flöt allt på.
- Skånematchen var också väldigt mäktig när vi vände 1-0 underläge och vann med 2-1. Det var väldigt coolt. Sedan blev jag intervjuad i semifinalen. Jag var lite nervös innan, men det vara bara att svara på frågorna, säger Rasmus Rudslätt med ett leende.

Vad var nyckeln till att ni vann turneringen?
- Vi hade ett brett lag, sköna grabbar som stöttade i båset… Ett skönt gäng och sammanhållningen var väldigt viktig.

Rasmus Rudslätt i TV-pucken i höstas.Rasmus Rudslätt i TV-pucken i höstas. Foto: Bildbyrån

Hur skulle du säga att din roll var i den här gruppen?
- Jag vill vara en glädjespridare som gillar att peppa laget, vara rolig och skapa en bra stämning.
- På isen gillar jag att vara en offensiv forward. Sedan försöker jag göra något mål också, stötta laget och göra allt för att vi ska vinna.


Framgångarna den här säsongen har också gjort att Rasmus Rudslätt nu ska få chansen i U16-landslaget som ska spela en fyranationersturnering i Göteborg 7-9 februari.
- Jag var med min kompis, Viktor, som går i min skola. Vi var hemma för att käka. Då fick jag mailet där det stod att jag skulle vara med. Det var sjukt och jag blev jätteglad, säger, 15-åringen med ett stort leende.

Hade du förväntat dig att komma med?

- Nej, det hade jag inte. Jag visste att det var en väldig konkurrens, så jag blev väldigt förvånad.
- Jag tror att det kommer bli en upplevelse utöver det vanliga och det ska bli väldigt coolt att få spela landskamper, avslutar Rasmus Rudslätt


FAKTA

Fem snabba med Rasmus Rudslätt

  • Pappa spelade i både Djurgården och AIK, varför spelar inte du i Djurgården?
  • - Pappa spelade i AIK och jag hängde på där. Dessutom var det nära till träningarna medan det är ganska långt till Djurgårdens.
  • Bästa hockeyklubban?
  • - CCM AS2PRO som jag använder nu. Jag testade den för någon månad sedan och tyckte direkt att den skön.
  • Vart vill du helst åka på semester?
  • - Vore coolt att åka till Bahamas. Det ser ut att vara varmt och skönt där.
  • Bästa med Köln?
  • - Att hockeyn var så stor där med mycket folk på matcherna och bra stämning.
  • Bästa AIK-spelaren genom alla tider?
  • - Richard Gynge. Han var riktigt bra under sin tid i AIK.
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL