Sök
Malte Eriksson
Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

Fostrade "Lidas" - här kommer nästa löfte från Skogsbo

Den lilla orten har fostrat flera elitspelare. Kanske kan det här bli nästa Skogsbo-produkt som slår igenom? I artikelserien "Talang 2020" möter ni idag Malte Eriksson, som började spela ishockey så sent som vid 13 års ålder men redan har nått långt i karriären.

–  Jag gjorde en tabell över hur många is-timmar jag låg efter så jag visste ungefär hur mycket jag behövde ta i kapp. Det blev att jag tränade på is upp till tolv gånger i veckan, säger 17-åringen.

NORRKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

Stefan LunnerNicklas LidströmMaja Nylén PerssonHanna Sköld, Alexander Lundqvist och Nils Åman har det gemensamt att dom alla kommer från lilla klubben i utkanten av Avesta, Skogsbo SK. I serien ”Talang 2020” ska ni få träffa ett ytterligare framtidslöfte från Skogsbo, målvakten Malte Eriksson, som idag flyttat till Norrköping för att spela med Vita Hästen.
- Det kommer många duktiga från Skogsbo. Sedan vet jag inte varför, säger Malte Eriksson då vi slagit oss ner i Himmelstalundshallen samtidigt som klubbens A-lag, drillade av Tony Zabel, Niklas Czarnecki och Fredrik ”Grizzly” Eriksson, tränar ute på isen.
- Vi har Lidström-cup som blivit en stor tradition där och som lockar många människor. Den missade jag tyvärr eftersom jag började så pass sent. Cupen är i U13 och då hade jag precis börjat lära mig åka skridskor. 

Att börja åka skridskor och spela hockey först i 13-årsåldern men ändå spela på en hög nivå är närmast unikt i en värld där många börjar redan i tre, fyraårsåldern.
- Jag har bröder som är målvakter. Tetris har lagt av, men Oliver spelar fortfarande. Det var så allt började, att jag liksom alla lillebröder vill vara som sina storebröder.
- När jag var 12, 13 år kom jag på att jag ville vara målvakt, men pappa tyckte att det räckte med att ha två i familjen. Det var dels för dyrt dels hade jag aldrig åkt skridskor. Han sa att det inte kommer funka. Efter några långa diskussioner plockade han fram ett par grillor. ”Du lär lära dig åka skridskor först”.
- Jag fick gå ner till hallen och åka under två veckor så jag i alla fall kunde stå på skridskorna. Sedan plockade vi fram ”målvakstgrillor” och målvaktsutrustning. 

Karriären tog också väldigt snabbt fart för Malte Eriksson.
- Jag hoppade på Skogsbo sista säsongen innan man går över till Avesta. Det var först när det blev U14 i Avesta som det tog fart på riktigt.
- Hela den säsongen var det bara skoj och alla visste att jag bara hade åkt skridskor under ett år. Ingen trodde att jag skulle ha chans att utmana om någonting. 

"MÅNGA HAR LIDAS SOM FÖREBILD"

Har spelarna från Skogsbo vi nämnde inledningsvis varit något av förebilder för dig eller några du fått chansen att träna med?
- Under min första säsong i Avesta fick jag vara med J18 och träna lite. Då spelade Alexander Lundqvist och Nils Åman där. Klart att jag tyckte det var häftigt eftersom dom hade spelat Tv-pucken.

Tror du Nicklas Lidström har betytt mycket för Skogsbo som samhälle?
- Ja, det tror jag. Han är stort namn. Tyvärr förknippar nog många honom med Västerås, men i Skogsbo och Avesta är han såklart stor. Han är i alla fall bland dom bästa svenska hockeyspelarna genom tiderna. Att han dessutom är från en så liten ort är häftigt. Många där har honom som förebild.
- Efter U14-säsongen, min första hela säsong, fick jag ta emot av honom för den spelare som utvecklats mest. Det var häftigt att få ta emot ett pris av honom. 


Skogsbos stolthet, Nicklas Lidström. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Idag ser målvaktstalangen tillbaka på tiden i Skogsbo och Avesta som något positivt.
- Det gick verkligen fort där. I Skogsbo hade hag en duktig målvaktskollega, Edvin Johansson. Jag försökte haka på honom. Samtidigt var det en skön grupp och vi hade roligt. Jag tror också att det är viktigt att man har roligt när man spelar för att utvecklas.
- Nu när vi kommit upp i ålder är det många som fokuserar på att prestera. Då blir det lätt att glömma bort varför man spelar. Att vi hade så pass roligt tror jag är anledningen till att jag utvecklades så mycket.

"TRÄNADE UPP TILL TOLV GÅNGER I VECKAN"

Givetvis var också 17-åringen inledningsvis långt efter övriga killar då det handlade om skridskoåkning, målvaktsspel och så vidare. 
- Ja, så var det absolut. Jag kommer ihåg första träningen med Skogsbo. Familjen var på en middag hos några vänner. Då var Skogsbos tränare där. Han sa ”Du kan komma ner och pröva”. Det var också där det tog fart.
- Jag gjorde en tabell över hur många is-timmar jag låg efter så jag visste ungefär hur mycket jag behövde ta i kapp. Det blev att jag tränade på is upp till tolv gånger i veckan. Bland annat åkte jag till Borlänge varje lördagsmorgon klockan åtta innan match och nötte. Än idag är jag efter i is-timmar och det tar ett tag att komma ikapp.

Samtidigt kanske du tycker det är roligare än många andra?
- Ja, så är det. Jag har inte hållit på så länge medan många andra till och med börjar tröttna, men det känner jag verkligen inte att jag gör. 

Malte ErikssonFoto: Ronnie Rönnkvist

Säsongen 2017/18 representerade Malte Eriksson tre klubbar, Avesta, Hedemora och Smedjebacken. Dessutom var han förstamålvakt för Dalarna i Tv-pucken.
- Säsongen innan var jag inte aktuell för Tv-pucken. Sedan var vi i en cup i Riga med något liknande ett select-lag. Där gjorde jag det bra och fick vara med på sommarcampen inför Tv-pucken den säsongen. Det dom sa till mig var att jag kanske kunde komma med som fjärdemålvakt.
- Det gick bra den där sommarveckan och jag tog chansen. Jag fick sedan stå fyra av fem matcher i TV-pucken, vilket var väldigt roligt. Sedan var det tråkigt med sista matchen. Man ska inte prata om statistik, men det såg bra ut inför den. Där torskade vi med 6-1. Innan det hade jag knappt släppt en puck. I alla fall var det ett bra gäng och det var väldigt kul att få vara med.
- Efter Tv-pucken skulle jag spela i Avesta säsongen ut, men där tyckte dom att ålder gick före spelprestation och sa ganska tidigt att jag inte skulle få spela några matcher med J18. Det kändes ”så där” att spela U16 Division 1 när jag hade spelat Tv-pucken och enligt mig själv gjort det ganska bra.
- Då var jag först till Hedemora där jag spelade en match. Sedan gick jag till Smedjebacken i slutet av säsongen eftersom dom ville ta sig till U16-elit. Dom hörde av sig och frågade om jag ville hjälpa till, vilket jag tackade ja till. I kvalet gick vi upp. Det avgjordes på straffläggning vilket lag som skulle gå upp, vilket var häftigt. 

Det blev även en säsong i Malungs J18 innan resan till den här säsongen gick till Norrköping och Vita Hästen.
- Under säsongen 16/17 var jag aktuell för några klubbar. Bland annat var jag på provspel i Modo. Där tog dom tyvärr bara in en målvakt och det blev deras egen. Sedan var jag även i Tingsryd, men även där tog dom bara in en. Jag var även till Östersund. Där blev jag också reserv.
- Malung hade ett bra upplägg och ville ta sig till J18 elit. Dom har bra anläggningar och jag kände ”varför inte?” Sedan blev det inte riktigt som jag trott. Jag fick inte spela så mycket som jag trodde och visste ganska tidigt att jag ville därifrån till den här säsongen.
- Egentligen var jag då var aktuell för att spela men Mölndal i J20-elit södra, men sedan hörde Vita Hästen av sig. Även fast det har varit tufft här är jag glad över att jag kommit hit. 

"BLIR EN HELT ANNAN NIVÅ"

Varför just Vita Hästen?
- Till att börja med kändes det bra att jag även skulle få spela med Mölndal i J20-elit södra, vilket är den bästa serien. Sedan krånglade det lite med boende i Göteborg där det överlag är svårt att få en bostad. Dessutom skulle det ta 40 minuter med buss till skolan, vilket skulle funkat men samtidigt vara ganska jobbigt i längden.
- När Vita Hästen hörde av sig till mig så hade dom inte sett mig spela så mycket, men jag tror att dom hade pratat med målvaktstränaren i Leksand som sett mig och visste vem jag är. Han tipsade om mig och när jag fick frågan gjorde jag valet ganska snabbt. 

Malte ErikssonMalte Eriksson.

Hur har första tiden i Vita Hästen varit?
- Det har gått ganska tufft i serien för oss, men jag tycker att jag gjort det ganska bra i matcherna jag stått. Samtidigt är det ganska svårt då vi snittar 50 skott emot oss per match när vi möter dom här riktigt bra lagen.
- Även om det är svårt är det samtidigt roligt att möta dom här lagen. Det blir en helt annan nivå både i tempo och skills.

Har du utvecklats mycket av det här?
- Ja, absolut. Vi började med en träningsmatch mot Djurgården, vilket var ganska häftigt. Jag hade aldrig mött några storklubbar, men då fick jag komma till Globen och möta Djurgården. Det var ganska häftigt. Dessutom är jag själv djurgårdare så det var första gången jag inte ville höra ”klockan slår”, skrattar Malte Eriksson.
- Vi förlorade med 4-1, men det var en häftig upplevelse. Sedan körde vi en ganska tung fys i början med nedbrytningsfas för att vara på topp när serien satte igång. Några som inte ville träna så hårt hoppade av då. Klart att vill man inte träna hårt ska man inte heller spela.
- Jag tycker ändå det fungerat bra. Coacherna och allt runtomkring fungerar bra. Jag är verkligen glad att jag flyttade hit då jag fick chansen.

Hur är det att bo i Norrköping, det är inte som Skogsbo direkt?
- (Skratt) Nej, verkligen inte. Det är roligt och ju större staden är desto bättre möjligheter finns det. Får jag en dag ledigt kan jag hitta på något.
- Här kan man spela padel, bowla, gå på fotboll… Jag hade faktiskt aldrig varit på en allsvensk fotbollsmatch innan jag var på IFK mot Hammarby. Det var en väldigt bra stämning och IFK vann med 2-0, avslutar Malte Eriksson

FAKTA

Fem snabbfrågor med Malte Eriksson

  • 
Vem är Sveriges bästa målvakt just nu?

  • Jag skulle säga Jacob Markström eller Robin Lehner. Måste jag välja en får det bli Markström. Han är klockren, stor, kan jobba täckande men ändå jättesnabb.
  • Bästa stället i Skogsbo att spela landhockey på?
  • - Det brukar spolas en in på ett område vid Klockarevägen. Där brukar det vara bra is.
  • Senaste låt du lyssnade på?
  • - När vi har match har jag alltid samma låtlista. Där finns det några, men ”back in black” med AC/DC är bra.
  • Första hockeyidol som barn?
  • - Klart att jag kollade på (Henrik) Lundqvist, men jag skulle egentligen säga att det var mina bröder. Det var dom som gjorde att jag började. Bägge är duktiga målvakter.
  • Vem blir nästa storspelare från Skogsbo?
  • Vem blir nästa storspelare från Skogsbo?
- Vi har några duktiga, men Viktor Hurtig spelar i Västerås och gör det riktigt bra. Han kan bli väldigt bra.
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten