Sök
Jonathan Johnson och Adam Tambellini har jublat ofta den här säsongen.
Foto: Bildbyrån/Erik Mårtensson
HockeyAllsvenskan
ENGLUND: Poängfest i Hockeyallsvenskan – här är orsakerna

Det brukar vara ett fåtal spelare i Hockeyallsvenskan som snittar en poäng per match eller fler. I år är det inte mindre än åtta i poängligans toppskikt. Joakim Englund försöker förklara varför så är fallet.

Med tanke på att det är förvånansvärt många spelare med höga siffror i den individuella poängkolumnen den här säsongen har jag kikat över axeln och jämfört med hur det sett ut de senaste säsongerna. 

För enkelhetens skull har jag endast kikat på toppen av poängligan, vilket innebär att spelare med lite färre matcher kanske inte är representerade. Ett exempel på det är Södertäljes Adam Wilsby som gjort 23 poäng på lika många matcher.

Hela åtta spelare i poängligatoppen har under årets säsong ett snitt på över en poäng per match. Spelarna som har det snittet är:

Adam Tambellini, Modo, 1,65p/match.

Jonathan Johnson, Modo, 1,62.

Jonathan Dahlén, Timrå, 1,47.

Albin Lundin, Timrå, 1,32.

Patrik Karlkvist, Modo, 1,24.

Tor Immo, BIK Karlskoga, 1,09.

Fredrik Forsberg, BIK Karlskoga, 1,06.

Jens Lööke, Timrå, 1,03.

ÅTTA STYCKEN SENASTE FEM SÄSONGERNA  

Det är fantastiskt höga toppnoteringar vad gäller poängsnitt, åtminstone om vi jämför närtid. Under Hockeyallsvenskans senaste fem säsonger har antalet spelare med poängsnitt över en pinne per match varit högst begränsat:

18/19 – Nicolai Meyer, SSK, 1,19p/match. Sebastian Dyk, SSK, 1,12. Tony Mårtensson, AIS, 1,00.

17/18 – Jonathan Dahlén, Timrå, 1,00. 

16/17 – Victor Ejdsell, BIK Karlskoga, 1,14. Alex Lavoie, BIK Karlskoga, 1,02.

15/16 – Marcus Nilsson, BIK Karlskoga, 1,08.

14/15 – Jacob Lagacé, Asplöven, 1,00. 

Under de senaste fem säsongerna är det endast 16/17 och 18/19 som har fler än en spelare med ett poängsnitt som överstiger en poäng per match. Den här säsongen har vi alltså hela åtta spelare över den magiska gränsen och dessutom ytterligare sex spelare som checkar in på över 0,9p/match.

Victor Ejdsell i Bik Karlskogas dress.Victor Ejdsell i Bik Karlskogas dress.Foto: Bildbyrån

Hur kommer det sig att vi just nu ser en poängexplosion bland ligans toppspelare, och vad säger det om ligan?

Om jag får tänka fritt, vilket jag ju alltid gör i dessa rader, tror jag sanningen i frågeställningen ligger bland kompotten nedan:

  • Ligan som helhet mår enbart bra av spelare som sticker ut i form av en stor poängskörd. Det genererar ett högre intresse både för spelaren i sig och för ligan. Med höga siffror i poängkolumnen är det lättare att bygga profiler. Nackdelen skulle kunna vara ett stort profiltapp inför kommande säsong.
  • Om vi tittar på vilka spelare som ligger i toppen tillhör samtliga topplag i ligan. Modo och BIK Karlskoga sticker ut på det sättet att de gör överlägset flest mål där båda lagen kommer göra över 200 mål om man fortsättningsvis producerar i samma takt som innan. Med nästan fyra gjorda mål per match är det inte så konstigt att några spelare drar iväg i poängligan. Timrå sticker ut i den bemärkelsen att man har en formation, om än splittrad i omgångar, som är inblandad i nästan hälften av lagets mål.
  • Senaste säsongerna har jag en känsla av att många lag matchar respektive ”leading line” oerhört hårt i framför allt powerplay, vilket givetvis också visar sig i det individuella poängkontot för herrarna som spelar där. Förr var min känsla att man gärna delade upp PP-tiden mer likvärdigt bland första- och andrakonstellationen. Nu ser jag tydliga tendenser att formationen med stort förtroende ofta och gärna spelar över 1:30 per PP. Två undantag är BIK Karlskoga, som har två likvärdiga topp-formationer, samt Björklöven, som sitter inne på ligans bredaste forwardsuppsättning med näst intill oändliga möjligheter att laborera.
  • Årets upplaga av Hockeyallsvenskan är den ojämnaste tabellen på många, många år. Den består egentligen av tre ”block” med topplag, mittenlag och bottenlag. Jag ser en större skillnad mellan topplagen och bottenlagen i år, vilket självfallet också visar sig i det individuella poängkontot hos toppspelarna när vissa resultat rinner iväg likt matcherna:

BIK Karlskoga-Västervik 9-1

Modo-Södertälje 9-3

Björklöven-AIK 8-1

Kristianstad-Västerås 4-8

RYKER ARLBRANDTS REKORD

Faktum är att vi i skrivande stund har två spelare som har goda möjligheter att spränga ligarekordet i antal poäng som just nu innehas av Pär Arlbrandt. Säsongen 08/09 gjorde han 77 poäng för sitt Västerås. Om  Johnsson och Dahlén fortsätter leverera poäng i samma takt som hittills landar poängskörden på 84 respektive 76 pinnar.

Den säsongen hade, i likhet med årets säsong, extremt många som snittade över en poäng per match. Hela 19 spelare får jag det till. Man ska dock veta att hockeyn som spelades då var nästan en helt annan sport jämfört med dagens hockey. Men det är en historia i sig. Frågan är om Arlbrants rekord också är historia när den här säsongen summeras? 

Jag tror det.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten