Nils Höglander och IIHF-bossen Rene Fasel.
Bildbyrån
Junior-VM 2020
KARLSSON: "Fick nästan lite Zlatan-vibbar"
Inget guld - men väl ett lag som i alla fall uppfyllde de förväntningar vi hade på laget inför turneringen. Därför kan jag inte se den här turneringen som något misslyckande.

OSTRAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)

* Ett rättvist brons

Mikael Renberg brukar ju få en del skit för att han brukar gilla att prata i termer av "rättvist" och "icke-rättvist" inom hockeyn. Men jag tycker ändå att det svenska bronset var 'rättvist'. Sverige var bättre än Finland turneringen igenom och var det bättre laget både i gruppspelsmatchen och idag.

Dagens match var helt okej. Som en bronsmatch brukar vara. Lite småkul men ganska avslagen både på is och läktare. Idag rycktes den också sönder av domarna, som tog utvisningar för nästan allting. Det var inte speciellt mycket spel som var i spelformen fem mot fem, tyvärr.

Sverige gör en gedigen insats. De hamnar i underläge men visar återigen lagmoral och vänder. Som så ofta förr gjorde de dessutom en ganska dålig förstaperiod, för att sen spela bra i den andra - och spela av matchen hyfsat snyggt i den tredje.

Det är ingen bronsmatch som kommer gå till historien. Men Sverige gjorde ett gott jobb mot ett, för året, ganska svagt finskt lag.

Det hade känts märkligt om Juniorkronorna hade lämnat den här turneringen utan medalj.

* Ett annat Sverige

Jaja, dagens bronsmatch var väl inget att skriva hem om. Men det var ändå ett annat Sverige vi fick se i år. Ett Sverige som inte klappade ihop, utan som vände knepiga underlägen. Ett Sverige som hackade i gruppspelet mot sämre lag, men snäppade upp i kvarten mot värdlandet Tjeckien, som gjorde vad de kunde mot ett riktigt bra Ryssland och väl gjorde vad man kan begära i bronsmatchen också.

Det går att hävda att Sverige bara ställdes på ett riktigt bra prov under hela JVM och det var mot Ryssland. Då förlorade de. Men det går också att säga att Sverige besegrade Finland två gånger. Finland som i sin tur slog USA. Som i sin tur slog Ryssland. Som i sin tur slog Kanada (och Sverige). Det ska göras också. Finland fick pisk av ett svagt Schweiz, till och med.

Brons är ingen succé för Sverige, inte på något sätt, men när jag åkte till Ostrava och Trinec hade jag tre lag klart före Juniorkronorna, sen hade jag Sverige på samma nivå som Tjeckien och Finland. En placering fyra till sex alltså.

Därför var det här JVM:et ändå ett bra mästerskap för svensk del. Ett brons är ett brons och kan aldrig vara värt mer än ett brons. Men det är ett brons med mersmak. I slutändan blev man lite för beroende av ett fåtal spelare i offensiven, och det gjorde att man inte orkade rå på Ryssland.

* De får högst betyg

Några svenskar får högsta betyg av mig, eller i alla fall nära på. För gemensamt för nästan alla jag kommer nämna här är att de gjorde matchavgörande misstag i semifinalen.

Hugo Alnefelt gör nämligen en alldeles magisk turnering om vi ser över hela bilden. Han gjorde också några grymma räddningar mot Ryssland igår. Tyvärr gör han också ett par tavlor som blev matchavgörande.

Samma sak kan sägas om Rasmus Sandin  som gjorde den kanske bästa matchen jag sett en svensk junior göra i VM igår, men sedan blev något av en syndabock på det ryska avgörandet. Men man kan inte direkt klaga för mycket på vare sig honom eller Alnefelt. Utan dem hade matchen varit över i ett betydligt tidigare skede.

Nils Höglander var en av turneringens allra bästa spelare. Från första matchen mot Finland har han hamnat i rampljuset, för det mesta av positiva orsaker. Jag fick nästan lite vibbar från Zlatans genombrott i EM 2004. Han kunde på egen hand, stillastående, uppehålla 3-4 motståndare och sen skapa en målchans eller få med sig en frispark. Så kändes det ofta med Höglander också. Han kunde skapa så otroligt mycket på egen hand. Zorromålet mot Finland i premiären får väl motsvara Zlatans klack mot Italien.

Tyvärr för hans del blev turneringsavslutningen en ren mardröm med matchstraffet igår och den märkliga 'indianaren' till Finlands 2-1-mål idag.

Två andra svenskar som också ska nämnas är Samuel Fagemo och Victor Söderström  som båda gör helt suveräna turneringar. Fagemo ses som en offensiv spelare men spelade också boxplay och tog ett stort ansvar där. Han har verkligen tagit rollen som stjärna på rätt sätt. Och Victor Söderström visade att det inte var något snack om att han skulle vara med här.

Jag vill också hylla den otroligt ödmjuke David Gustafsson som gör ett förjäkla gott jobb i det defensiva och som alltid tar sig tid med media och svarar bra - även i de tuffaste stunder.

Jag hade två svenskar med i mitt All Star-team. Backen Rasmus Sandin, såklart, och forwarden Samuel Fagemo. Jag var frestad att ta med även Höglander, men valde Barrett Hayton och Alexis Lafrenière i stället. Det stod mellan Fagemo och Höglander och även om den sistnämnda kanske syntes mer så vinner Fagemo, som det ser ut, både poängliga och skytteliga. Då ska man vara med.

I övrigt tar jag ut Kanadas målvakt Joel Hofer och den ryske backen Aleksandr Romanov.

* Nästa år

Efter förra årets fiasko kunde vi ändå  sitta här och säga att det såg ganska bra ut till kommande turnering, alltså den vi just sett. Vi visste att den otroligt vassa backsidan från i fjol skulle kunna överträffas i år, vi visste att spelare som Samuel Fagemo, David Gustafsson och Oskar Bäck skulle kunna vara med nu. Precis som Filip Hållander och Jacob Olofsson, som tyvärr inte togs ut av skadeskäl.

Dessutom fanns jokrar som Jonatan Berggren och Albin Eriksson, som inte var med i truppen förra året av olika skäl, tillgängliga.

Nu? Nu ser det lite tyngre ut.

Visst, Hugo Alnefelt kommer vara ännu bättre om ett år. Victor Söderström, Philip Broberg och Tobias Björnfot kan vara med på backsidan. Albert Johansson, som inte kom med i år, kommer också få en nyckelroll. Framåt kan kedjan med Alexander HoltzLucas Raymond och Karl Henriksson hållas intakt.

Där bakom vill det till att stommen från U18-guldlaget från förra året tar stora kliv. Jag tänker på Simon HolmströmAlbin GreweZion NybeckOscar Lawnermed flera. Dessutom måste ju Noel Gunler tas ut.

Vi vet ju att det nästan alltid ploppar upp någon oväntat under säsongen (Samuel Fagemo, Emil Bemström förra året, som exempel. Mattias Norlinder, Nikola Pasic, Linus Öberg den här) och det vill nog till att det blir så även om ett år.

Men dit är det långt.

* En rejäl bakläxa till IIHF

JVM i Ostrava var mitt första mästerskap som utsänd reporter, och det har varit två underbara veckor. Det är intensivt, men förjäkla kul, att bevaka ett JVM på plats.

Men IIHF gjorde det inte lätt för oss.

Dels lade de turneringen i två orter som det är otroligt svårt att ta sig till. Det svenska laget, och några utsända journalister, bodde i Polen (!), Expressens utsände bodde i superhålan Trinec och blev bygdens mest hatade man efter att (rättmätigt) ha kallat Trinec för den värsta staden någonsin.

Arenan i Trinec var sjukt lättjobbad dock. Det vägde nästan upp för den, sett till många parametrar, deppiga staden. Där hade vi journalister det enkelt. Det var värre i Ostrava. Där verkar IIHF ha ansträngt sig för att göra det så svårt som möjligt att arbeta. Både före, under och efter matcherna. 

Men det är bara att ladda om. 2024 ska det spelas senior-VM här.

Hej och hå.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 25 september
13:00 Luleå - Brynäs SDHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
16:00 Djurgården - Linköping SDHL
16:10 SDE - Göteborg SDHL
20:00 Washington Capitals - Buffalo Sabres NHL
00:00 Edmonton Oilers - Winnipeg Jets NHL
måndag 26 september
03:00 Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten